Top 20 Bedste Pilotafsnit

0 Comments

Nej, det her er ikke liste over bedste tv-serie afsnit om piloter. Et pilotafsnit er det første afsnit af en tv-serie. Hvilket vil sige, at alle serier har et, gode som dårlige. Pilotafsnittet af en serie er nok, med undtagelse af det afsluttende finaleafsnit, det sværeste at lave i en serie, for man ved endnu ikke, hvordan karaktererne, samt seriens univers vil udvikle sig. Det er derfor vanvittigt imponerende, når nogle rammer den lige i røven. Nu skal vi altså sammen kigge på 20, som gjorde det, og jeg altså give mit bud på de 20 bedste af slagsen! Husk nu lige, dette er ikke en liste over de 20 bedste serier, der nogensinde er levet, det er kun over de 20 bedste første afsnit!

Honorable Mentions

  • Atlanta
  • Better Call Saul
  • Boardwalk Empire
  • The Haunting Of Hill House
  • X-Files

#20 – The Boys

Hvad oplever man blandt andet i første afsnit af The Boys spørger du? Tjo, man oplever blandt andet en mand løbe igennem et andet menneske, så hun eksploderer, en mand skrumpe til miniature størrelse, og hoppe ind i skridtet på en kvinde og, at der bliver sat stød til en usynlig mand. Behøver jeg egentlig at sige mere? I The Boys får vi en hel anderledes superhelte fortælling end dem vi er vant til. Her er ”heltene” styret af penge og popularitet, samt af et gigantisk firma. I pilotafsnittet får vi dem alle vist fra deres værste sider, undtagen den aspirerende superheltinde Starlight, som dog må nogle forfærdelige oplevelser igennem for at nå sit mål, og vi får påbegyndt sammensætningen af The Boys, en gruppe mænd uden superkræfter, der vil komme de korrupte og farlige superhelte til livs!

#19 – House Of Cards

Det første vi ser i House Of Cards er Frank Underwood (Kevin Spacey) kvæle en hund imens han iskoldt snakker til kameraet! Alligevel er det her en serie om politik… men nok mest af alt, en serie om magt, og om hvor langt man er villig til at gå, for at få den! I første afsnit af Netflix’s mesterværksserie, bliver vi ført i gennem Washington’s politiske spillebane af den magthungrende Frank Underwood, der er en af præsidentens nærmeste. Skuespillet er i top, de dystre undertoner er stigende og banen bliver i den grad kridtet op til, at USA’s politiske korthus skal væltes!

#18 – The Queen’s Gambit

Det forældresløse skak supertalent Beth’s rejse mod stjernerne i skakverdenen starter med denne fremragende pilot, som satte gang i Netflix’ megasucces The Queen’s Gambit. Et trafikuheld fører Beth til et børnehjem, hvor glæderne er få, og stofferne er mange, hvor hun får et specielt bånd til stedets pedel, der lærer Beth at spille skak. Hun viser sig hurtigt at være den bedste spiller, den kære pedel nogensinde har set, og han starter herefter Beth’s rejse ind i den turbulente professionelle skakverden, væk fra fattigdommen og traumerne, som fulgte tiden på børnehjemmet, som skiltres her i første afsnit!

#17 – This Is Us

I piloten til This Is Us følger vi 4 historier. En skuespiller, der er træt af sit arbejde på en dårlig sitcom, der nærmest ødelægger sin karriere. En succesfuld karrieremand, der søger og finder den far, der efterlod ham på en brandstation som spæd. Et ægtepar, der venter trillinger, og som med garanti kommer til at kæmpe med fødslen. Og en overvægtig kvinde, der mildest talt kæmper med vægten (men dog kæmper bragt), men stadig finder kærligheden, et meget uventet sted. Spørgsmålet er bare, hvordan disse historier hænger sammen, hvis altså de overhovedet gør det?

#16 – Daredevil

I piloten til Netflix Marvel-serien Daredevil følger vi advokaten Matt Murdock (Charlie Cox), der sammen med hans partner påtager sig en sag, hvor den unge Karen (Deborah Ann Wolf) er blevet anklaget for mord, men nægter sig skyldig. Alt er dog ikke som det ser ud til, og da folk knyttet til sagen pludselig begynder at dø bliver Matt ikke blot nødt til at passe på Karen, men også påtage sig sit alterego Daredevil, og gå ud og skabe frygt i den kriminelle underskov, og ryste træer i nattens mulm og mørke! Fremragende kampscener, dunkel stemning og virkelig interessante karakterer er at finde i denne fremragende pilot. Trods efter adskillige forsøg på bedring, har Disney+’s Marvel-serier aldrig formået at toppe denne banger af et pilot afsnit!

#15 – Westworld

Westworld er en western turistpark, der er fyldt med robotter som gæsterne kan interagere med. Om du vil på eventyr i verdenens historier, gå på opdagelse, have sex eller skyde tilfældige, alt sammen uden konsekvenser, så er Westworld stedet at være. Alt er dog ikke som det skal være. Efter en ny opdatering til robotterne, begynder flere af dem at opføre sig underligt, og gå udenom deres historier eller dykke tilbage i gamle karakterer, og blande dem sammen med deres nuværende. Folkene bag parken kæmper med næb og klør at få det ordnet uden, folk opdager det, men det er kun et spørgsmål om tid, før noget går fuldstændig galt!

#14 – Sopranos

Jeg har faktisk en lille smule svært ved at sætte en finger på, hvorfor pilotafsnittet af Sopranos er så godt som det er. Det er det bare! Der bliver fra starten lavet fremragende karakterarbejde, specielt hos Tony Soprano (James Gandolfini), som på en og samme tid bliver bygget op, og pillet fuldstændig fra hinanden både som patriark i en mafiafamilie, men også som sårbar og angstplaget familiefar. Gandolfini spiller røven ud af bukserne, og lægger nogle fremragende grundsten, til en af tv-historiens mest ikoniske tv-karakterer. I fint selskab med resten af castet og et super manus, står de alle sammen tilbage med en fantastisk pilot!

#13 – The Marvelous Mrs. Maisel

Den første af blot to sitcoms på denne liste (ja, hvad mon den anden er). The Marvelous Mrs. Maisel er historien om den unge overklasse hustru Miriam Maisel (Rachel Brosnahan), der pludselig får tæppet revet væk under sig, da hendes mand, og faren til hendes børn, fortæller hende, at han har haft en affære og, at han forlader hende. Herefter falder hun midt i en hel eksistenskrise, halvfuld ind i en karriere som stand-up komiker. Denne historie er fortællingen i seriens pilotafsnit, som gennem fremragende jokes, og bundsolide jokes lægger et solidt fundament, for en af 10’ernes bedte sitcoms!

#12 – Twin Peaks

Det er nok ikke alle, der vil være enige i denne her, da Twin Peaks med sine over 30 år på bagen, ikke altid lige holder op til de moderne standarter på forskellige punkter. Jeg forstår det godt, men jeg er egentlig også ligeglad! Selvom, historien bevæger sig lidt underligt, skuespillet ikke altid er godt, og mange ting er decideret outdatede, så hører det hele bare til Twin Peaks’ charme, som står ud af både skærm og højtalere i seriens pilotafsnit. Det halvanden time lange afsnit, skyder det mystiske mysterium om, hvem der slog Laura Palmer ihjel igang. Allerede fra starten synes alt at være i en smule off i den ellers idylliske by Twin Peaks, hvis mere eller mindre funktionelle shreiff-hold, får hjælp af den herlige FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan), til at komme til bunds i sagen.

#11 – Six Feet Under

En ellers så almindelig højspændt og ubehagelig familiejul, hos bedemandsfamilien Fisher, bliver ødelagt da børnenes far bliver dræbt i et trafikuheld. Nu skal familien ikke blot holde en ubehagelig jul sammen, men også stå for begravelsen, og alt, hvad er følger med sådan en, af deres egen far. Intriger, ubehagelige minder fra fortiden og store hemmeligheder lurer alle lige under overfladen i denne fantastiske start, som i aller sidste scene river tæppet væk under seeren. Kan vi overhovedet stole på noget af det, som vi lige har set?

#10 – Modern Family

Det bedst sitcom pilotafsnit, der nogensinde er lavet. Jeg vil ikke diskutere det! Det fineste et pilotafsnit til en sitcom kan gøre, er at etablere alle de vigtigste karakterer, på en effektiv, sjov og mindeværdig måde. Det er dog ekstremt svært på kun 22 minutter, når der også skal være styr på seriens stil og tone. Var det problem for Modern Family? På ingen måde! Man er ikke et sekund om, hvem karaktererne er, hvorfor de er sjove, og hvorfor de alle er perfekte sammen! Der er mindeværdige øjeblikke over alt! Phil, der skyder både Luke og Dylan. Jay, der føler sig flov og køber ungdommeligt tøj. Cam, der præsenterer Lily til The Circle Of Life. Og ikke mindst Phil’s cool dad tale, hvor vi finder ud, at han ikke blot har styr på forkortelser som LOL og WTF, men også kan alle sangene og dansene til High School Musical. Legendarisk!

#9 – Band Of Brothers

Band Of Brothers bliver af mange set som den bedste miniserie, der nogensinde er lavet, og dermed også en af de bedste sæsoner, der nogensinde er lavet af en serie. Det er derfor helt naturligt, at en serie af en sådan kaliber også har et fantastisk pilotafsnit. En gruppe soldater trænes til at komme i action under 2. verdenskrig, under forfærdelig ledelse, som ville knække de fleste. Det synes dog kun at gøre soldaternes bånd til hinanden stærkere, da de efter disse oplevelser, trods interne kontroverser, virker klar til at tage kampen op mod nazisterne. Ikke en finger er der at sætte på Band Of Brothers’ første afsnit, hvor specielt skuespil, især hos David Schwimmer, skinder helt igennem! Grundstenene bliver altså her lagt til en af de bedste krigsskiltringer, hvis ikke den bedste, der kan opstøves på film og tv.

#8 – True Detective

En forfærdelig sag om et mord, og en skamfæring af en ung prostitueret i den sydlige del af USA, bliver fortalt fra forskellige vinkler i forskellige tider. Det bliver på intet tidspunkt holdt hemmeligt, at der er blevet fortaget en anholdelse i sagen, men noget virker forkert. Noget voldsomt er sket ikke blot professionelt, men også privat internt mellem de to betjente, der arbejdede på sagen. En gennemført uhyggelig og skummel stemning præger første afsnit af True Detective, mystikken er på sit højeste, og man kan snildt argumentere for, at Matthew McConaughey og Woody Harrelson aldrig har været bedre… og det siger en hel del!

#7 – Mr. Robot

Nårh ja, det var en ting, hører jeg dig sikkert sige lige nu. Ja, Mr. Robot var en ting, det var en rigtig stor og god ting. Specielt seriens første afsnit er genialt. Hackeren Elliot (Rami Malek) arbejder til dagligt med et kedelig job hos et stor firma, imens han bruger det meste af hans fritid på at tage stoffer og hacke. Han hacker alle. Han venner, kollegaer og hans psykolog. En nat bliver han kaldt på arbejde for at stoppe en kæmpe trojansk hest, dette viser sig dog at være mere en rekruteringsmetode end et faktisk angreb fra en hackergruppe, der gerne vil have Elliot med på holdet, for at stoppe alverdens mega firmaer. Rami Malek er fuldkommen genial som den socialt akavede Elliot, og den konstante thriller-stemning af fortabthed opsluger en fuldkommen perfekt, til når man kaster sig ind i denne verden af 0’ere og 1’ere.

#6 – The Night Of

Ja, jeg kendte den heller ikke før min research. The Night Of er en krimi/thriller miniserie fra HBO. Den unge muslimske mand Naz, skal til en fest, men er nødt til at tage sin fars taxa for at komme til den. Naz aner dog ikke, hvordan man slukker for skiltet, så da en ung kvinde sætter sig ind på bagsædet kommer han i lidt af et dilemma. Han vælger at køre hende hen, hvor hun vil, i stedet for at smide hende ud og tage til fest, en beslutning som Naz nok vil fortryde resten af hans liv. Af alle de pilotafsnit jeg så i min research til den her liste (det var over 100), var The Night Of den, som jeg var mest irriteret over ikke at kunne se videre på med det samme. Hele den sidste halve time af afsnittet sidder ens hjerte konstant oppe i halsen, og det er slet ikke til at tage sine øjne fra denne pragteksemplar af en start på en serie!

#5 – The Walking Dead

Sheriffen Rick Grimes (Andrew Lincoln) bliver skudt på arbejdet og ryger i koma. Han vågner op en rum tid efter til en helt anden verden. Der har været et virusudbrud og alle, der har fået virussen er blevet til kødædende zombier. Rick vågner altså op til et tomt hospital i en tom by. Alle er væk, også hans familie. Han sætter sig derfor for at finde dem! Den nervepirrende start på den efterhånden legendariske, og i skrivende stund, netop afsluttede serie, tager os seere med på en hårrejsende rejse i den sydlige del af det postapokalyptiske USA, hvor der ikke bliver lagt fingre i mellem med noget som helst. Skuespillet og make-uppen er ikke altid i top (den bliver bedre som serien skrider frem), men det er lige til at se gennem fingre med, grundet det voldsomme spændingsniveau, de interessante karakterer og alle de mange spørgsmål, som første afsnit af The Walking Dead rejser.

#4 – Breaking Bad

Hvordan sparker man en serie ordenligt i gang? Et par bukser blafrende i vinden, en voldsomt slingrende RV, styret af faren fra Malcolm In The Middle, kun iført underbukser og gasmaske, med 2 lig glidende rundt bag i. En farvelvideo, en masse sirener, og en pistol rettet direkte ind i linsen. Hvordan får man ikke lyst til at se videre efter alt dette!? Pilotafsnit indeholder alt det, som er bedst ved Breaking Bad. Stor action, familiedrama, sjove one-liners, vanvittig godt skuespil, interessante karakterer, store, men nærmest usynlige temposkift, og jeg kunne blive ved, og ved, og ved. Vi nærmer os i den grad perfektionen af pilotafsnit med denne her!

#3 – Stranger Things

Åh ja, hvem dog ikke bare kunne gå tilbage til første gang man så første afsnit af Stranger Things. Det ville være en kæmpe gave! At blive smidt ind midt i 80’erne, med al musikken, tøjet og den eminente ”moderne” teknologi. At kunne høre ens æggestokke klapre (selv som mand), over hvor søde børnene er, specielt Dusty. At blive skræmt fra vid og sans over, hvad det mon er, der har taget Will, og al mystikken deromkring. At genopleve forvirringen over, hvem den lille skaldede pige er, hvad hun kan, hvor hun kommer fra og hvorfor hun er så vigtig. Og sidst, men ikke mindst, at genopleve Steve’s magiske frisure! Stranger Things var fra dag 1, et rent science fiction mesterværk!

#2 – Game Of Thrones

I den aller første scene af Game Of Thrones bliver vi introduceret til white walkerne. Jeg burde egentlig ikke være nødt til at skrive mere!? I første afsnit af Game Of Thrones følger vi primært familien Stark, da de venter besøg fra den kongelige familie, grundet den nyligt afdøde hånd til kongen. Vi har dog også enkelte afstikkere til Targaryan søskendeparret, der her i afsnittet starter deres rejse tilbage mod jertronen, ved at sælge Daenerys (Emilia Clarke) til en blodtørstig krisherre. Efter en masse politik, vold, mord og voldtægt, slutter første afsnit af Game Of Thrones med, at Jamie Lannister (Nicolai Coster-Waldau) smider et barn ud af et tårn, fordi han opdagede ham i at have sex med dronningen… hans egen søster! Saml lige kæben op fra gulvet, så tager vi førstepladsen.

#1 – Lost

Det er lidt svært for mig at forklare, præcis hvor godt første afsnit af Lost er, så nu tager jeg jer bare igennem, nogle af de tanker som jeg havde, da jeg så første afsnit af Lost helt ufiltreret: Okay de er styrtet ned med et fly. Hvorfor styrtede det fly? Shit der er kaos! Hvem er ham, de skal operere på? Har han en pose ham skuespilleren? Er der mel i, og er det i såfald rent? Hvad var det for en lyd? Hvordan er piloten stadig i live!? Hvad var det lige, der tog piloten!? Hvorfor er der stadig racisme på en øde ø……? Det var simpelthen hende, der var med fangetransport! Jeg vidste, han havde en pose med urent mel! Var det en fucking isbjørn!!? Hvad er det her for et sted!? Ikke for at skulle citere den gode Casper Christensen, men det er altså ikke for at være en idiot, men hvad fanden er det, der foregår!? Lost har det bedste pilotafsnit, der nogensinde er lavet, i rest my case!