Tiger King – Mord, Kaos og Galskab

0 Comments

Hvad fanden skete der lige!?

Jeg har aldrig været den store fan af dokumentarer. Jeg ved ærlig talt ikke hvorfor. Det hænder af og til, at jeg ser det, men der skal noget til, før jeg går i gang. Så selvfølgelig har jeg set Making A Murderer og The Jinx, men det er også begge dokumentarer med historier, som er så sindssyge, at end ikke den bedste manuskriptforfatter i Hollywood, kunne finde på det. Af helt samme grund, satte jeg mig derfor til at se Tiger King – Mord, Kaos og Galskab, og på trods af de 2 tidligere nævnte dokumentares, nærmest urealistiske vanvid, så er de vand ved siden af Tiger King!

Tiger King – Mord, Kaos og Galskab er historien om private zooer i USA. Vi følger den vanvittige Joe Exotic, der ejer en zoo i Oklahoma. Joe har gennem de sidste mange år været i åben ordkrig med Carole Baskin. Carole ejer også en zoo, men hendes zoo har fokus på, at dyrene har gode forhold. Hun er desuden (på overfladen) en dyreaktivist, specielt når det kommer til tigerer, og hun kæmper en ”brag” kamp for, at lukke folk som Joe Exotic ned, da hans dyr lever under dårlige forhold, og fordi hans primære indtjeningskilde er ulovlig handel og avl af disse dyr. Naturligvis vil Joe ikke finde sig i dette, og truer ofte med mord, bål og brand over for Carole. Gennem dokumentaren bliver man trukket længere ind i Joe’s sindssyge tankegang, og konstant præsenteret for mere eller mindre afstumpede mennesker, og sindssyge twists og udviklinger i de mange sammenflettede historier.

Hvordan skal man overhovedet anmelde sådan en serie her? Jeg har læst, at Tiger King er dokumentarens svar på Game Of Thrones. Det er jeg ikke enig i, der er Game Of Thrones på et menneskeligt plan, simpelthen for realistisk. Magen til underlige, syge og vanvittige folk har jeg aldrig set i noget. Jeg elsker dokumentarister som helt tilfældigt nærmest falder ind i et emne. Havde seriens skaber Eric Goode sat sig for, at undersøge denne verden fra starten af, så tror jeg simpelthen ikke han havde fået en så seværdig serie, som Tiger King er endt med at blive. For hvordan fanden kan man planlægge, at møde disse galninge? Selvfølgelig kan man mærke på serien, at intet af det her var planlagt, og serien som sådan ikke har et narrativ. Mange af plotlinjerne bliver ikke fulgt til ende, og det er trist. Om det så er fordi der ikke har været tid til det, om der er sket mere sindssyge ting, der har taget fokus, eller om det er sløseri, det kan man aldrig vide, men det er altså ærgerligt. Alle disse ikke færdiggjorte plot-lines gør desværre, at man efter sidste afsnit sidder med en manglende følelse af afklaring. Selvfølgelig er det en bedre måde, at holde sin seeres fokus, ved at smide nye sindssyge afsløringer ind i billedet, men det tager altså fra historien, og jeg ville til hver en tid havde givet afkald på et par af dem, hvis det kunne have givet afklaring på et par andre. Desuden er det også trist, at alle de her egoistiske idioter, som alle burde ende i spjældet, tager fokus fra hvad der rent faktisk er vigtigt i den her fortælling, nemlig dyrene (og til dels også de mennesker hvis arbejde udelukkende er at passe på dem). Specielt tigerne. Hold op hvor er det dog forfærdeligt den måde de bliver behandlet, men det ender desværre i glemslen, til fordel for alle de egoister som tjener pengene. Til seriens skaber Eric Goode’s forsvar er man dog også nødt til at tage hatten af for det stykke arbejde han har udført. At kunne holde sig i skindet omkring de her fjolser, og på den måde afsløre dem for hvem de virkelig er (specielt Carole og Jeff!) er eminent arbejde!

Tiger King – Mord, Kaos og Galskab, er en af de få film eller serier, som jeg vil anbefale til alle! Hvis man ikke kan blive underholdt, af den her nærmest unaturlige verden fyldt med nærmest urealistiske mennesker, så ved jeg simpelthen ikke hvad kan. Jeg har lyst til, at give den topkarakter, for sjældent har jeg været så underholdt hele vejen igennem en serie. Det kan jeg desværre ikke, for trods al den underholdende galskab, så mangler vi de svar, som er så ufattelig vitale, at få med oveni i underholdningen i en dokumantar.

Tiger King – Mord, Kaos og Galskab får 6,5 ud af 8 stjerner.

Tags:

One Reply to “Tiger King – Mord, Kaos og Galskab”

Comments are closed.