Klovn – Rangeret Fra Værst Til Bedst

0 Comments

Jeg kan godt lide Klovn, det ved i godt, så det er vel ingen overraskelse, at jeg nu laver en af mine serie-rangeringer over den nu, hvor sæson 8 er blevet afrundet her for nylig? Det er dog en smule anderledes med Klovn, da jeg også har valgt at smide de 3 film ind i rangeringen blandt de 8 sæsoner af tv-serien, og at jeg ikke vil kåre hver sæsons bedste afsnit, da det kan findes i andre indlæg, som jeg har skrevet. Jeg vil dog kåre bedste citat, pinligste/ubehageligste øjeblik og bedste gæstestjerne for alle sæsoner og film. Det vil dog kun være film og serie, der bliver vurderet, så der er ingen brætspil eller sketches at finde her. Med alt dette ude af verdenen så synes jeg, at vi bare skal komme i gang!

#11 – Sæson 7

En klokkeklar sidsteplads. Sæson 7 er det eneste på listen her som jeg vil kalde gennemført dårligt. Bevares den har sine momenter, men stort set alle dens afsnit er langt under niveau, og ikke godt nok. Den ellers så gode kemi mellem Frank og Mia bliver mere eller mindre ødelagt af de to børn som de nu også har, der begge (specielt Fie) er forfærdeligt skrevet og endnu værre spillet. Forsøget på at erstatte Iben Hjejle mislykkedes fuldstændig. Lene Nystrøm gør, hvad hun kan, men fejler gang på gang, og dynamikken i hele serien bliver rystet til dens kerne uden Iben. De pinlige momenter og gode gæstestjerner er der også langt i mellem, og de sjove citater er der endnu længere i mellem. Det er ikke svært at se, hvorfor alle hændelse og ændringer, der blev lavet i sæson 7 nærmest er fejet væk under gulvtæppet i både Klovn The Final og i sæson 8, og jeg vil krydse fingre for, at det forbliver sådan i den kommende sæson 9.

Bedste Citat: Frank: 1, 2, 3, nej! – Afsnit 5

Det pinligste: Frank slikker sin datters menstruationsblod op fra gulvet – Afsnit 3

Bedste gæstestjerne: B.S. Christiansen – Afsnit 10

#10 – Klovn Forever

Selvom sæson 7 er det dårligste, der endnu er kommet ud af Klovn, så vil jeg mene, at den ikke var lige så skadende for universet som film nr. 2, Klovn Forever var overall. Filmen starter ellers ganske solidt, og de første 2/3-dele af den er klassisk Klovn humor smidt op på en større skala, da det foregår i USA. Gode jokes og masser af pinligheder. Det eneste problem i den del er filmen er Casper og Ibens datter Cille. Karakteren er fin, og skuespilleren gør et godt stykke arbejde, men den dovenskab som karakteren repræsenterer, der er rigtig skidt. Hun er nemlig det første helt store brud på tidslinjen i Klovn, da man tidligere i serien fik bekræftet, at Casper og Iben ikke havde fælles børn, og at Casper slet ikke ville have det. Dette åbnede døren til, at Frank og Mias børn kunne blive voksne på 6 år, hvilket var det mest ødelæggende for sæson 7, og som stadig ligger og lurer ondt i fremtidige sæsoner. Da Casper og Frank kommer hjem fra USA bliver filmen en hel anden desværre. Den bliver dyster, ubehagelig og ikke mindst urealistisk. Sidstnævnte er en kæmpe dødssynd i Klovn, da alle absurditeter og pinligheder altid har haft grobund i realisme, og filmen falder derfor totalt fra hinanden i sidste tredjedel. Trods mine beklagelser ville det dog stadig være forkert, at kalde Klovn Forever for en dårlig film. Den er nok nærmere middelmådig med negative følger.

Bedste citat: Casper til Cille: Søde, lille, dejlige skat, vil du ikke være sød at lade vær med at fodre Frank med papaya bare et øjeblik?

Mest ubehagelige: Casper og Frank diskuterer, hvordan Casper skal have sex med Mia.

Bedste gæstestjerne: Isla Fischer

#9 – Sæson 8

Der er egentlig ikke så meget at sige om sæson 8, som jeg ikke allerede har sagt i min anmeldelse af den, som ligger her på siden (kan du så lige få den læst, inden du fortsætter med listen her!). Sæson 8 af Klovn havde potentiale til at blive en ekstremt stærk sæson, som måske endda kunne have haft mulighed for at lege med om de rigtig sjove pladser. I stedet tog den et sørgeligt dyk i sidste halvdel, og endte i en trist middelmådighed. Det siger dog lidt om det generelle niveau i Klovn universet, at jeg vil sætte noget middelmådigt så lavt på listen.

Bedste Citat: Casper til Frank og Mia: Jeg mister fuldstændig fokus, og så kommer jeg altså til at knalde plejeren i stedet for. Det Fnug og jeg så er kommet frem til er, at det er på grund af manglende fokus fra min side af. Det er de tynde ben. Da jeg får bukserne af hende, falder jeg simpelthen over de tynde ben, og da jeg så kommer op igen, så kommer jeg til at knalde plejeren. – Afsnit 8

Det pinligste: Frank bliver opdaget i at gemme sig i skabet – Afsnit 4

Bedste gæstestjerne: Dejan Cukic – Afsnit 3

#8 – Sæson 2

En lille overraskelse her måske? Sæson 2 er den dårligste af det oprindelige set af Klovn sæsoner. Det er ikke ensbetydende med, at den er dårlig, for det er den slet ikke. Den er derimod lettere usammenhængende, da den på en og samme tid er i besiddelse af nogle af seriens absolut bedste afsnit, som f.eks: Ambassadøren (den med Oy), Irma-pigen (se titlen) og Franks Fede Ferie (den med brandmanden), men også har et kæmpe dyk midt i sæsonen med afsnittene; Thors Øje (den med motorcyklen), Kgl. hofnar (den med fyldepennen) og It’s a Jungle Down There (den med onanikurset), der indtil sæson 7, var de tre dårligste afsnit i Klovn. Sæson 2 er dog også sæsonen, der får åbnet op for Lars Hjortshøj, der uden tvivl er den bedste birolle i hele Klovns univers, og er også den første sæson, der viser hvor lidt Mia egentlig bryder sig om Casper, samt at den giver os det første af mange legendariske stand-offs mellem Frank og Iben. Havde det ikke været for det tre førnævnte kvalitetsdykkende afsnit, så havde vi her haft med en top sæson at gøre.

Bedste Citat: Casper til Frank: Du behøver da heller ikke jarve dilleren ned i goplen. Frank: Jeg jarver da heller ikke dilleren ned i goplen!? Nu må vi lige blive enige om hvem der er jægeren, og hvem der er byttedyret her. – Afsnit 10

Det pinligste: Frank bliver brændt på pikken af en brandmand – Afsnit 10

Bedste gæstestjerne: Pernille Højmark – Afsnit 6

#7 Klovn The Final

Efter skuffelserne der var Klovn Forever og sæson 7 af serien, så stod Casper og Frank over for en kæmpe udfordring med tredje og sidste film i trilogien. Der var kommet forstyrrelser i tidslinjen, ødelæggende elementer samt urealistiske historie punkter. Det var derfor en mindre genistreg af de herre Christensen og Hvam at nedskalere alt. I næsten halvdelen af Klovn The Final er Casper og Frank fanget i Lars’ hus, som en underlig form for opvarmning til Covid-19, hvor de kunne observere deres liv udefra. Dette for specielt rykket ved Frank, der er nødt til at tage livsændrende beslutning omkring sin væremåde over for Mia, sine børn og Casper… men specielt over for Mia… og faktisk slet ikke over for Casper. Bedst af alt giver den os dog en masse af tid alene sammen med Casper og Frank, og det har alle dage været der, at Klovn er bedst. Det fratager selvfølgelig filmen muligheder for at introducere en masse nye gæstestjerne, men det er en ofring, der var værd at lave. De eneste lidt ærgelige elementer er historien omkring legelandet, og ikke mindst, hvor mange tråde, der bliver trukket på fra film nummer 1, hvilket til tider kan virke lidt dovent. Disse ting skal dog ikke fratage filmen sin status som værende en bund solid afslutning, på en af Danmarks historiens mest succesfulde film-trilogier til dato.

Bedste citat: Frank til Casper: Amen altså, man er væk et øjeblik, og så er ens kone sammen med en dværg, det er simpelthen ikke rimeligt.

Det pinligste: Casper hælder lim i øjnene på sig selv.

Bedste gæstestjerne: Jesper Buch

#6 – Sæson 5

Sæson 5 føles lidt som et vendepunkt i Klovns univers. Det føles nemlig som om, at Casper og Frank bliver voksne i denne sæson… eller, Frank gør i hvert fald. De tidligere sæsoner har godt kunne arbejde med tungere emner, men er ikke dvælet ved dem i længere tid af gangen, hvor der i sæson 5 nærmest udelukkende tunge emner. Børn, utroskab, ærlighed og kærlighed finder alle plads i en sæson, som virkelig rykker rundt i Frank og Mias forhold på godt og ondt, og det er pisse fedt! Sæsonen falder i forhold de fem øverste på listen, når det kommer til topniveauet, for selvom bundniveauet er på højde med de sæsoner vi vil finde over den, så kommer 5. sæson aldrig helt op og ringe i det helt samme gear. Jeg ville faktisk gå så langt som at sige, at sæson 5 nok ville falde en 2-3 placeringer på listen, hvis den ikke var så vel skrevet på alle andre parameter, for det er den virkelig! Hvis jeg kun vurderede ud fra dette, kunne den snildt have sneget sig ind i en top 3. Så en 6. plads ender nok med at være en meget fair placering!

Bedste citat: Ole: Der er råd i soklen, og det er næsten ikke til at komme til livs! – Afsnit 8

Mest ubehagelige: Frank kommer til at fremprovokere et tilbagefald hos et voldtægtsoffer – Afsnit 7

Bedste gæstestjerne: Signe Lindkvist – Afsnit 5

#5 – Sæson 3

Nu kommer vi simpelthen op på det niveau, hvor jeg vil mene, at man godt kunne argumentere for, at alle resterende sæsoner og film på listen godt kunne indfinde sig på en førsteplads. Vi er dog ikke helt der, hvor jeg føler, at det nærmest var som at trække navnene op af en hat. Sæson 3 er fyldt med legendariske afsnit som London Kashmir (den med kattebakken), Nina Kære Nina (den med rengøringskonen) og God Jul Frank (den med lampen, der tydeligvis er nazist), så topniveauet er indiskutabelt! Sæson 3 er en stor overflød af gæstestjerner, citater, pinligheder og fantastiske storylines, og alle afsnit i sæsonen har minimum 1 eller 2 ting kørende for sig. Der kommer dog et men. Casper og Iben er på pause i det meste af sæsonen, og selvom dette giver Casper lidt friere rammer til at være, når ja, Casper, så mangler Iben lidt i dynamikken. Dette bliver soleklart, da Iben dukker op for første gang i sæsonen i afsnit 4, hvor hun simpelthen river Casper midt over, som kun hun kan. Herefter er det svært ikke at lægge mærke til den manglede dynamik, som dog heldigvis kommer tilbage i slutningen af sæsonen. Med dette i mente, så betyder det selvfølgelig ikke, at de afsnit, hvor Iben mangler er dårlige, da vi nu faktisk befinder os i den øvre pulje af Klovn sæsoner, der står fuldstændig uden dårlige afsnit…

Bedste Citat: Frank: Slemme nazi-lampe! – afsnit 10

Det pinligste: Frank kommer til at skyde sin afdøde rengøringskone – Afsnit 4

Bedste gæstestjerne: Martin Brygmann – Afsnit 5

#4 – Sæson 1

… Sådan da, for sæson 1, har faktisk et par stykker. Afsnit som De Nye Danskere (den med Matador som tegnefilm) og specielt Løft Ikke Hunden (den med Franks ex-kæreste) er virkelig ikke gode. Det er dog lidt nemmere at se gennem fingre med, da det er første sæson, hvor Casper og Frank lige skulle lære universet, og dem selv at kende. Den falder heller ikke på det, fordi de ikke kommer lige efter hinanden, og derfor ikke trækker sæsonen ned i et kedeligt hul. Sæson 1 føles derfor mere som en rutsjebanetur, som altid kan prøves igen på grund af at toppene er så sjove i forhold til de lidt mere kedelige bugter. Afsnit som Hushovmesteren (den med menneskekødet), Godfather Of Drugs (den med heroinen) og Farvel Igen Mor (den med Franks mors begravelse), er nogle af de bedste Klovn afsnit, der nogensinde vil blive skrevet, og står alle som mange Klovn-fans favoritter. De kendte gæstestjerner er store, men lidt mere sparsommelige, men citaterne er mange og pinlighederne og ubehagelighederne var der i den grad styr på, allerede fra Klovns spæde barne skridt.

Bedste citat: Casper til Iben: Han er møg grim, han har rødt hår, det ligner lort! Nu må du kraftedme holde din kæft når jeg taler! Det barn er røv ulækkert! – Afsnit 3

Mest ubehagelige: Pivert bliver presset til at tage heroin af Casper, Frank og Carøe – Afsnit 5

Bedste gæstestjerne: Palle Strøm – Afsnit 4

#3 – Sæson 6

Nu er vi til gengæld oppe på det niveau, hvor man lige så godt kunne have trukket navnene op af en hat. Da sæson 6 oprindeligt var Klovns afslutning, så er det selvfølgelig ikke så underligt, at Casper og Frank virkelig satte sig i selen. Det er som om, at der sæsonen igennem bliver bygget op til noget, med ting som; en nærmest afrunding af Lars Hjortshøj, Frank og Mia, der flytter på landet og bedst af alt Caspers depression og genopstandelse. Det er ekstremt modigt at vende en karakter som Casper på hovedet, men det virkede perfekt! Casper Christensen spiller i sæson 6 bedre end han nogensinde har gjort før i noget andet, og dynamikken mellem Casper og Frank bliver sat på spidsen i en sådan grad, at man for en gangs skyld får sympati med Casper, fordi Frank er en virkelig dårlig ven. Sæsonen er selvfølgelig også fyldt med nogle af seriens bedste afsnit som f.eks Sivsko og Ægget (den hvor huset brænder), Bedragsholm Slot (weekendopholdet på et slot) og Falsk Lorte Alarm (skiferien), og den er ikke i besiddelse af så meget som et middelmådigt eller dårligt afsnit, da selv de knap så mindeværdige afsnit bliver reddet af ting som en fissetrumf, et Casper rant, en lummer Niels Hausgaard, Frank, der bader med et barn, en diva-agtig Simon Kvamm eller en 50/50-ko. Som det ser ud nu havde det nok faktisk været bedre for Klovn som helhed at slutte med sæson 6, men hvem ved måske de kan komme op på niveau igen.

Bedste citat: Casper til Frank: Tricket er at lyve i mørke. Du må bare ikke komme til, at sige en løgn når det er lyst. Altså hvis Iben spørger mig om et eller andet, så venter jeg med at svare, til det er belragene mørkt. Frank: Lyver du kun om natten? Casper: Ja, eller nede i kælderen eller i et mørkt rum. Men derfor skal man da alligevel knalde ved siden af, alt andet ville da være vanvid. – Afsnit 3

Det pinligste: En video af Mia, der onanerer bliver vist i et fyldt afhøringslokale, da den skal bruges som bevismateriale. – Afsnit 1

Bedste gæstestjerne: Niels Hausgaard – Afsnit 7

#2 – Klovn The Movie

I min optik er Klovn The Movie en af de bedste danske komediefilm, der nogensinde er lavet. Jeg tror sågar jeg vil svinge mig op til at sige, at den er i top 3 (ja, det er måske en liste, der ligger og venter ude i fremtiden). Den indkapsler (no pun intended) alt der bedste ved Klovn og skruer op for meget af det, så dramaet kan fylde en spillefilm. Pinlighederne makser totalt ud. Castingen er bedre end nogensinde før. Gæstestjernerne er perfekte og fantastiske (med undtagelse af Medina). Der er et overflod af legendariske citater. Iben sviner bedre end nogensinde før, og Frank Hvams skuespil har aldrig været bedre end her i Klovn The Movie. Det er en vanvittig rejse op og ned af åen (pun intended), der håndterer store temaer som faderskab, kærlighed og overgreb, men som samtidig også altid har en knivskab joke lige rundt om, hvert seriøst hjørne. Den udvider sågar også det danske sprog, med begreber som Tour De Fis og Pearl Necklace, og vil for evigt give alle et sentimentalt forhold til Unterberg, uanset om man så kan lide dem eller ej. Den er tilpas seriøs, den er tilpas åndssvag, den er 100% sjov og den er en klar andenplads for mig. Jeg ville godt kunne forstå, hvis nogle folk havde den på en førsteplads, men på listen her er der lige en enkelt ting, der står i vejen for det.

Bedste citat: Casper til Frank: Fisse slår far!

Det pinligste: Frank onanerer ud over Pykker.

Bedste gæstestjerne: Bent Fabricius-Bjerre

#1 – Sæson 4

Hvordan topper man så en af den bedste danske komediefilm, der nogensinde er lavet? Man laver simpelthen bare den bedste sæson, der nogensinde er lavet af nogen dansk serie. Arg Tobias, er det ikke lige i overkanten? Nu remser jeg simpelthen bare afsnittende op fra sæson 4, og så ser vi hvad der sker: Unge Hjerter (studenterkørsel), Hjem Til Far (nøgen på motorcykel), Sankt Hans (forkert æresport), Bornholm (se titel), Aben Ditmark (abesponsorat + Mia ryger pibe), Jarlens Død (se titel), Piverts Polterabend (det grande!), Hejsan Sverige (Hjortshøj er et svin, nu i Sverige), Tango For Tre (Michael Laudrup) og Ups (Frank er utro). Så lukker vi ligesom diskussionen der, ikk å? Ligesom i sæson 6, så kan man godt mærke, at dette oprindeligt blev set som en afslutning af Klovn for Frank og Casper. Den får max gas, på alle de store comedy raketter, de store gæstestjerne bliver rullet ud an mas og alle historier bliver potentielt lukket. Jarlen dør, Caspers karriere bliver muligvis ødelagt, og det samme kan siges om Frank og Mias forhold. 2 ud af 3 ting viste sig dog ikke at holde, og Casper og Frank har sidenhen fortrudt at slå Jarlen ihjel, men den kan jo ikke laves om. Alle disse ting kan i og for sig også siges om Klovn The Movie, men det hele bliver gjort uden de store bombastiske filmmidler, der er nødvendige i en spillefilm, da det er meget nemmere i en serie at holde alt fuldstændig realistisk og hverdagsagtigt. Det er nu en gang det som Klovn er bedst til, nemlig at finde humoren i den almindelige hverdag. Det er ikke for sjovt, at den tidligere har promoveret sig på at værende baseret på virkelig hændelser, da mange af historierne udspringer sig af virkelige begivenheder. Ja, Casper har en gang slået en prut, der var så slem, at den fik hans svigerfamilie til at købe et andet hus. Ja, Frank har skidt i en kattebakke. Ja, Casper har været sammen med en evnesvag. Selvfølgelig er nogle ting krydret, men man kan altid spejle sig i en karakter (på nær i de to nederst pladser her på listen), og jeg vil da ikke håbe for nogen, at man 100% er en Frank, Casper, Mia, Iben eller gud forbyde det, en Fætter Andreas, men alle har elementer fra de 4, for igen jeg vil ikke håbe, at du på nogen måde kan spejle dig i Fætter Andreas. Klovn står øverst på skamlen, ikke bare i Danmark, men i det hele taget, når det kommer til humor, der er trukket helt ned på hverdagsplan, og den humor bliver toppet fuldstændig her i sæson 4. Hvis du på international top plan kan toppe en meget svær form for humor over 10 afsnit, så er det den sæson med de 10 afsnit, der også topper listen over alt Klovn!

Bedste Citat(er): Frank til Lars: Jeg ser faktisk mere på det som om, at mig og Casper det er et ægteskab. Så har vi så adopteret en dreng, og det har vi så fortrudt. – Afsnit 8

Casper til Frank: Bare hold dig tæt til mig. Jeg hjælper dig, og bare benægt, benægt, benægt! – Afsnit 10

Det pinligste: Frank skubber en pige med en fyldt stumipose i en pool – Afsnit 1

Bedste gæstestjerne: Peter Gantzler – Afsnit 9