Ulven Kommer

0 Comments

Starring: Bjarne Henriksen, Flora Ofelia Hofman Lindahl, Peter Plaugborg

DR’s søndags drama er en sand mastodont indenfor dansk underholdning. Rejseholdet, Forbrydelsen, Borgen, Broen, Herrens Veje, og jeg kunne blive ved. Det er efterhånden noget tid siden, at jeg faktisk har sat mig, og set en hel sæson af en af serierne fra ende til anden, men der var noget ved Ulven Kommer der tiltalte mig. Om det var det faktum, at det ikke er en krimi, om det var fordi, at det er et forholdsvist ukendt ledende cast, eller noget helt tredje, ved jeg faktisk ikke. Det blev også anderledes end jeg havde forventet, men er det en god ting?

En tilsyneladende helt almindelig families hverdag bliver vendt fuldstændig på hovedet, da Holly på 13 (Flora Ofelia Hofman Lindahl) i en stil beskylder sin stedfar (Peter Plaugborg) for vold. I følge kommunalarbejder Lars (Bjarne Henriksen), skal der handles hurtigt, og han får på nærmest rekord tid placeret Holly og hendes lillebror hos en plejefamilie, trods de sparsomme beviser. Der er bare et kæmpe problem. Både Hollys stedfar, og mor siger at hun lyver, og som tiden skrider frem bliver Lars Madsen nødt til at tage sin intuition til efterretning. Taler Holly sandt, eller bliver Lars kørt rundt i manegen af en ondsindet teenager?

International topklasse. Det er det stempel DR’s søndags dramaer får nærmest hver gang, at der kommer en ny. Det er altså store sko, som Ulven Kommer skal fylde ud. Meget er som det plejer i DR’s nye drama. Den knusende realisme er på plads, og samtlige skuespillere leverer på højeste niveau. Det er for øvrigt super rart, at se Bjarne Henriksen indtage en hovedrolle, for en gang skyld. Det er fortsat rart at se opblomstringen af unge skuespils talenter, og med sin rolle som Holly, smider Flora Ofelia Hofman Lindahl nu også sit alt for lange navn i den efterhånden store svømmepøl fyldt med fremtidens stjerner. Jeg må altså også sige, at det er en skam, at Peter Plaugborg ikke er blevet et kæmpe navn endnu. Med sine præstationer i Submarino, Kvinden I Buret og nu også Ulven Kommer, må det altså være på tide, at han ses i flere større produktioner herhjemme! Som altid kan man simpelthen ikke lade vær med at holde øjnene fastlåst på skærmen. Dette skyldes specielt det voldsomme emne, der bliver taget op i Ulven Kommer, og allerede fra første gang, at der bliver hentydet til vold mod børn, er der ingen vej tilbage, fra den ubehagelige vej, som serien tager seeren med på. Den lange lange… lange ubehagelige vej. Ulven Kommer er kun 8 afsnit lang, men det føles desværre som mere. Det føles lidt som om, at DR har taget socialrealismen lidt for seriøs. Det virker som om, at vi følger det kommunale arbejde 1:1 tidsmæssigt, og man behøves ikke ar have megen erfaring med det offentlige for at vide, at kommunalt arbejde nogle gange nærmest går så langsomt, at det bevæger sig baglæns. Der er et par afsnit, der virker decideret ligegyldige, da plottet bevæger sig så voldsomt langsomt, at man næsten ikke kan mærke, at det har flyttet sig når afsnittet er forbi. Det er en kæmpe skam, da det et virkelig vigtigt emne at belyse, og selvom det ikke kan belyses i højt tempo, så kan man altså også gøre det, uden at vise samtlige telefonopkald, og være med i alle mødelokaler. Foruden at gå udover seeroplevelsen, så har tempoet desværre også en indvirkning på selve historien. Det går simpelthen så langsomt, at intet er en overraskelse. Efter afsnit 5-6 stykker, har Ulven Kommer mere eller mindre blottet sig selv, og der er ikke længere nogen tvivl om, hvad der er op og ned, og hvor serien er på vej hen. Det er dog ikke nødvendigvis en skidt ting. Der er nemlig noget virkeligt dragende over, at se plottet bevæge sig langsomt, men sikkert ind i det grufulde, men uundgåelige klimaks, som man ved kommer, som man ved bliver svært at se på, men som man ikke kan tage øjnene fra. Jeg ville personligt altid gå efter overraskelses momentet, men jeg kan ikke sige, at det andet er en dårlig ting.

Trods sit sneglende tempo, så ville jeg anbefale Ulven Kommer til stort set alle. Havde vi haft med en miniserie på 6 afsnit at gøre, så kunne jeg snildt svinge mig op til at sige, at Ulven Kommer er en af de bedste serier, som DR’s dramaafdelingen nogensinde har produceret. Den er dragende, realistisk, hårdtslående og ekstremt velspillet. Desværre, så lader det til, at der en regel om, at DR’s søndags dramaer ikke må være under 8 afsnit lange. For de fleste serier, ville det ikke betyde det store, men for en serie som Ulven Kommer, der er i besiddelse af sådan et kompakt og intenst plot, er det skadende.

Ulven Kommer får 6,5 ud af 8 stjerner.

Tags:

One Reply to “Ulven Kommer”

Comments are closed.