Top 20 Danske Stand-up One-Man Shows

0 Comments

Det er en af de lange, men du har masser af tid!

Normalt er mine anmeldelser og lister baseret under kategorierne film og serier, men i dag skal vi stikke hovedet ind, i andre ting, der kan ses. Jeg har længe ville skrive noget om stand-up, men jeg har besluttet mig for ikke at anmelde comedy shows. Jeg ville nok være bedre rustet til det end de fleste, men jeg føler mig ikke helt egnet til det (endnu), og det ville på mange måder nok også blive for nørdet. Så nu kommer jeg altså med en liste, over de 20 bedste danske one-man shows. Jeg overvejede kort, om det skulle være internationalt, men det ville være nærmest umuligt (det viste det her sig næsten også at være). Normalt forholder jeg mig så objektivt til tingene som muligt, og det har jeg også prøvet på her, men da humor er så subjektiv en ting, har det været sværere end normalt. Ikke desto mindre, har min mere objektive vinkel givet mig nogle kæmpe overraskelser, og mange af mine yndlingsshows, kom ikke med på listen. Forholdsvis tidligt i tilblivelsen af listen, besluttede jeg mig også for, at der kun måtte være et show per komiker, da listen simpelthen ville blive for kedelig, og uinspirerende, hvis listen kun var fyldt med shows fra 5-7 komikere (Hvis du alligevel skulle være interesseret i den liste, så råb endelig op!). Desuden vil jeg også for hver show, komme med mit bud på, hvad showets bedste bit er (Hvis nogen skulle være i tvivl, så er en bit en række af jokes, som udspringer af et emne eller en historie, og varer i en længere periode). Nå, det var en af de længere introerer, så lad os komme i sving!

Honorable mentions

Jacob Taarnhøj – Comedy Special (2018)

Lars Hjortshøj – I Virkeligheden (2009)

Linda P. – Normal? (2016)

Mark Le Fevre – Bøvl (2019)

Thomas Warberg – Perfektion, Overskud og andre lorte ord (2019)

#20 Elias Ehlers – Far (2018)

Hvis jeg skal være ærlig, så synes jeg faktisk, at Elias Ehlers’ 2 andre shows, er sjovere end Far. Begge indeholder efterhånden legendariske bits, som f.eks. Elias’ biluheld i hans Polo, og historien om dengang han sked i bukserne på sin cykel. Men Far er noget helt specielt. Far er en lang historie om Elias’ første skridt ind i en ny verden som forældre. Med en utrolig ærlighed og ømhed, deler han ud af sine tanker, bekymringer, glæder og erfaringer, om det at bliver Far, og alt der ledte op til det. Showet er selvfølgelig stadig ekstremt morsomt, da Elias som sædvanlig deler ud af hans kendte… lad os kalde det charme. Jeg tror desuden, at Far er et rigtig godt show at se, for alle der lige er blevet, eller snart skal være forældre da Elias, som sagt, hudløst ærlig, og i øjenhøjde tager en i hånden gennem hans oplevelser.

Bedste bit: Historien om da Elias’ datter ser hans penis for første gang (bare rolig, det var kun Elias, der tog skade)

#19 Carsten Bang – Har Satan En Fætter? (2006)

Hvad betyder det, at være god? Hvad betyder det, at være ond? Kan det overhovedet betale sig, at tænke over det? Disse spørgsmål er hovedelementerne i Carsten Bangs første one-man show; Har Satan En Fætter? Carsten Bang formår med sin hyggelige natur, at glide gennem disse store spørgsmål, sammen med sit publikum, og for samtidig diskuteret kaffe, bævere og andre ting, som på overfladen intet har med temaet at gøre, men for alligevel bundet alt op i en flot sløjfe i et bund solidt første one-man show. Jeg kan desuden varmt anbefale, at man skaffer dvd’en til Har Satan En Fætter?, da den ligger inde, med noget af det bedste ekstra materiale, der nogensinde er set på en comedy dvd.

Bedste bit: Bitten om hvordan road rage får det værste frem i mennesker, og hvor det i Carstens tilfælde, får ham helt derud, hvor han får lyst til, at dræbe andre mennesker med en frossen marsbar.

#18 Torben Chris – Jydelogik (2015)

Torben Chris kan godt være lidt af en mundfuld, for mange mennesker. Han er næsten for logisktænkene, han brokker sig, og frem for alt, så er han rasende. Hvor rasende er han? Der synes ikke, at være nogen grænser for hvor sur Torben kan blive, over selv de mindste ting, og det er også den røde tråd i hans første one-man show Jydelogik. Intet undslipper Torbens vrede, og alt fra billige bajere, til dyresex bliver taget under kærlig behandling. Selv hvis man ikke synes han er sjov, så vil jeg stadig anbefale Jydelogik, da Torben giver meget stof til eftertanke, og så kommer der overraskende mange guldkorn ud af en mand, som en gang har kastet med sit eget tis.

Bedste bit: Torbens snak om vores danskeres nøgenforskrækkelse er efterhånden verdenskendt, men da den spreder sig udover en del shows, så går jeg med Torbens tiskamp på Samsø.

#17 Mikael Wulff – Forklarer Alt (2010)

Ligesom Torben Chris, så er Mikael Wulff også en komiker der deler vandene. Mikael er dog ikke rasende, han er bare underlig. Dette kan også helt klart mærkes i den første 1/3 af Forklarer Alt, som er fuldstændig uden retning, og havde den stil fortast gennem showet, så havde det på ingen måde været i nærheden af listen her. Heldigvis begynder Wulff på en fortælling, om den gang han tog væk, og boede alene i et sommerhus, i flere måneder for at finde meningen med livet. Wulff mener, at have fundet den, og vil derfor gerne Forklarer Alt. Gennem Wullfs lettere sindssyge kaffefilter af en hjerne bliver man ført gennem en fortælling, om bl.a. Wulffs forhold til Silvan, piger med store bryster og bankrådgiverer forklædt som egern.

Bedste bit: Det tilbagevendende skænderi Wulff har med sin mor om, hvorvidt han har stjålet hendes kassettebånd med Shu-Bi-Dua.

#16 Nikolaj Stockholm – Mit Liv Som Nikolaj Stockholm (2017)

Nikolaj Stockholm er en af landets absolut mest populære komikere, og det er ikke svært at se hvorfor. Med hans energiske stil, unikke udseende og fysik, var det ikke undrende, at folk havde lyst til, at høre om Nikolajs liv som Nikolaj Stockholm. Showet er netop det, historien om hvordan Nikolaj er blevet som han er. Gennem anekdoter, filmklip og Nikolajs syge hjerne, får vi historien om en underlig, men sympatisk mand, som synes at have fået det bedste ud af de kort han har fået på hånden. Og gudskelov for det, for hvem ville leve i en verden uden Stokkepikkefar!?

Bedste bit: Folkeskolens ubrugelighed efter fjerde klassetrin, samt Nikolajs forhold til klassefester.

#15 Lasse Rimmer – Færre End 3 (2019)

Lasse Rimmer starter sit show Færre End 3, med at kalde det for en kærlighedshistorie, og det var lige præcis hvad vi fik. Færre End 3, er historien om hvordan Lasse og hans kone Line mødte hinanden, og om hvor meget han holder af hende. Vi bliver gennem showet taget med på en hverdags romantisk komedie, hvor Lasse på ingen måde er bange for at udstille sig selv, og lukke op for hele følelses registeret. Hvis man er til romantik og kærlighedsfortællinger, samt har let til glædestårer, så er Lasse Rimmers Færre End 3, et must watch, uanset hvad du ellers måtte mene om manden.

Bedste bit: Hvis man ser Luksusfælden på TV3 eller Viaplay, så er det hans bit om Luksusfælden. Hvis ikke man ser det, vil det nok være Lasses bit om organdoneri. Den man husker bedst, er dog ikke en af de sjove, men derimod hans lange kærlighederklæring til hans nye kone, hen mod slutningen af showet.

#14 Jan Gintberg – Reder Verden (2018)

Hvorfor redde verden, når man kan nøjes med at rede den? Det er netop hvad Jan Gintberg gør i sit show, fra 2018. Gennem showet reder Gintberg os danskere, i et forsøg på at løsne op i alle de gnidninger og hårknuder vi måtte have med hinanden og omverdenen. Der bliver ikke lagt fingere i mellem, når Gintberg kalder os danskere ud på vores idioti, både som samfund, men også som enkeltpersoner, og med sin velkendte højtråbende og publikumsinteragerende stil, frisærer han sig gennem hans klart bedste one-man show til dato.

Bedste bit: I slutningen af første del, hvor Gintberg sætter spørgsmålstegn ved hvordan vi danskere tager kampe op, for ting som praktisk talt er ligegyldige, som svinekød og hygge.

#13 Ruben Søltoft – Mit Hoved (2015)

Jeg synes selv, at jeg ved de andre shows, indtil videre har kunne skrive mig godt ud af tematikker, følelser osv. Her må jeg give lidt fortabt. Der er ikke noget fancy tema, budskab, nyskabelse eller koncepter i Ruben Søltofts Mit Hoved. Det er bare Ruben, der Søltofter derudaf med fuld knald på. Ligesom Nikolaj Stockholm, er det heller ikke svært at se, hvorfor Ruben er en af de mest populære komikere, der slog i gennem i 10’erne. Hans fysik er fuldstændig unik, og han er ikke bange for, at eksperimentere med sang og lyde. Showets titel fortæller egentlig alt, du behøver at vide, Mit hoved er nemlig bare en rejse ind i Rubens syge hoved, og hold kæft hvor er der sjovt derinde!

Bedste bit: Masken! Jeg er faktisk lidt usikker på, om det overhovedet kan kaldes en bit, men fuck it, Masken!

#12 Geo – Kemo & Comedy (2013)

Nu vil der sikkert sidde folk og tænke; Åh nej, ikke Geo. Der vil sikkert også være folk, der tænker; Åh nej, ikke den udgave af Geo. Begge af jer, har som sådan ret, men i tager også begge fejl. Kemo & Comedy kan nærmest ses, som et overgangs show, fra den sindssyge scenepersonlighed Geo-beo-buksetrold, til Christian ”Geo”, en helt almindelig mand, der desværre fik kræft. At lave et helt comedy show, om kræft må fandme være hårdt. Det kan til tider være hårdt at se, ikke fordi det er dårligt, men fordi det er så dystert og ægte, specielt når det bliver, leveret af en mand, som aldrig nogensinde har været sig selv, på en scene før. Selvom det er hårdt, kan man dog ikke andet end, at tage hatten af for Geo, for hold nu kæft hvor er det imponerende, og modigt af ham.

Bedste bit: Toppen af Poppen med komikere i stedet for musikere. Dem man husker bedst er dog Geos anekdoter om hans far, og hans datter, som på ingen måde er sjove, men fuldstændig hjerteskærende.

#11 Simon Talbot – Make Denmark Great Again (2018)

80% stand-up, 20% dokumentar. Sådan ser opbygningen af Simon Talbots Make Denmark Great Again, sådan cirka ud. Make Denmark Great Again er historien, om Simon Talbots stand-up eventyr i USA, og hvor stor forskel der er på Danmark og USA. F.eks. indså Simon tidligt i processen, at man ikke kan få succes i USA, hvis man tænker som den dansker, da talent ikke er den vigtigste ingrediens på den anden side af Atlanten. Man kan nærmest sige, at showet er bygget op som et eventyr, da vores helt skal overkomme sine udfordringer, for igen at kunne vende hjem. De sidste 10 minutter af showet er desuden en af de bedste afslutninger på et stand-up show, jeg nogensinde har set.

Bedste bit: Moderne musik fungerer ikke som godnatsange.

#10 Michael Schøt – Ytringspligt (2015)

Åh nej, nu skal det kun handle om politik… Og nej, faktisk ikke. Eller, lidt måske. Selvfølgelig har Michaels Schøts Ytringspligt, lige som alle hans andre shows, en ordenlig portion politik i sig, men ikke udelukkende. Ytringspligt handler, som titlen også indikerer om ytringsfrihed, og om hvordan vi bruger den, og Michael mener vi bruger den forkert. Tit og ofte bruges den nemlig til, at svine muslimer, feminister eller nationalister til, og det er forkert. Den skal bruges til, at svine dem alle til, samt alle andre, der ikke falder ind under disse grupper, også Michael selv, hans hjemstavn, hans egen branche og hans børn. Michael svinger nemlig med den helt store comedy-ytringsfrihedshammer, og rammer alt og alle på sin vej, i hans suværent bedste one-man show til dato!

Bedste bit: Dansk mad, hvor det egentlig kommer fra, og hvor klamt det objektivt set er.

#9 Tobias Dybvad – Er Det Ikke Dig Fra Dybvad? (2015)

Et comedy show, der omhandler det at være kendt. Ja, det er næsten kvalmende. I det mindste ved Tobias Dybvad det godt selv. Dybvad er blevet rigtig kendt fra hans program på Zulu, som kører på 10.(?) sæson, men det var ekstremt tæt på, at lukke ned allerede efter 2 sæsoner. Tobias var på samme tidspunkt i skattegæld til op over begge ører, og stod derfor til ikke blot, at miste sit tv-program, men også hans ejendele og lejlighed. Dum som han var, valgte han midt i alt dette, at tage en rejse til Asien, hvor han i flere dage var strandet uden penge. Tobias lod sig dog ikke slå ud, og fik ene mand reddet hans tv-program, indkomst og forholdet til sin kæreste fik han også lige reddet undervejs. Det hele er selvfølgelig pyntet med dybbers unikke charme.

Bedste bit: Historien om hvordan TV3 tog røven på, og nærmest ødelagde hans karriere.

#8 Frank Hvam – Upassende (2014)

Jeg er selv lidt overrasket over, at Frank Hvam ikke er at finde højere på listen (jeg må lige have en snak med redaktøren). Frank er muligvis Danmarks sjoveste menneske, og det er også det, som uden tvivl bærer Upassende. Showet handler om det lange parforhold, og om hvordan man er nødt til også, at være upassende i det, og det er Frank i aller højeste grad! Showet falder som sagt ikke på kvalitet, emnevalget er som sådan også solidt nok, men showet er kun lidt under en time langt, og det er simpelthen for kort. Bare 20 minutter mere, og så havde vi måske med et show i top 5 at gøre her.

Bedste bit: Der er lidt, at tage af. Franks fantasi om, at hans kone er død i en flaskeautomatsulykke, og Franks forestilling om, hvordan han ville håndtere et hjemmerøveri, er begge fantastiske! Jeg går dog med historien om Frank, og hans families tur til Knuttenborg Safari Park, som ender… lad os kalde det spøjst.

#7 Jacob Tingleff – Ulige Uger (2015)

I 2012 udgav Jacob Tingleff sit tredje one-man show Guide Til Parforhold. Som titlen indikerer, så omhandlede det, hvordan man succesfuldt klarer sig gennem et langt parforhold. Showet var virkelig ikke godt, og Jacob virkede ikke til, at kunne magte rollen som parforholdsekspert. Under 2 år efter blev han skilt. I 2015 udgav han showet Ulige Uger, som netop handler om skilsmisse. Showet er så godt, at jeg faktisk vil svinge mig op til, at kalde det for et mesterværk. Jacob deler ud af alt, og graver dybt rundt inde i sig selv, og tager publikum med helt ind i sine værste øjeblikke. Showet er desuden optaget på en rigtig lille scene, hvor der kun lige er plads til Jacob, hvilket kun gør oplevelsen endnu mere intim og sårbar. Hvordan man kan lave et show på godt og vel 90 min, der kun handler om skilsmisse, og få det til, at blive sjovt, er mig en gåde. Bravo!

Bedste bit: Det bedste sted at score, er til forældremøder.

#6 Christian Fuhlendorff – For At Gøre En Kort Historie Lang (2014)

Er For At Gøre En Kort Historie Lang Christian Fuhlendorffs sjoveste show? Nej, det er det ikke. Er det hans mest interessante show? Nej, det er det heller ikke. Det er derimod hans bedste. Hvor hans to første one-man shows, nok er de sjoveste, så er de begge (specielt det første) helt crazy, bare for at være crazy. Hans to seneste Går Over i Historien 1 og 2, har helt klart det fedeste koncept, men mangler en del kvalitet i jokes, hvilket nok er grundet en del tidspres. For At Gøre En Kort Historie Lang kombinerer derimod de to ting, og får det hele til, at gå op i en højere enhed. Showet er nemlig det, en kort historie, der bliver gjort lang. Historien er, hvis man skærer helt ind til benet, Christian der tager en løbetur. Som løbeturen skrider frem, bryder Christian ind, og fortæller om sine tanker, følelser og holdninger, alt med den helt perfekte mængde crazy og kontroversielle holdninger.

Bedste bit: Showet handler meget om Christians datter, og i alle bits hun medvirker i, kan man mærke, at han er på toppen. Jeg kan derfor ikke vælge en, da alle er fantastiske (specielt når hans hund også er med).

#5 Thomas Hartmann – Betamax (2015)

Thomas Hartmann er den komiker herhjemme, som har udgivet suverænt mest materiale. Naturligvis betød det, at der var en del shows, at tage i betragtning til denne liste. Shows som Hartmann X, Extrospekt og Kærlighed, er alle stærke, men de er ikke i nærheden af Betamax. Ingen af Hartmanns 6 tidligere shows var dårlige, men man fik aldrig en følelse af, at man faktisk lærte Thomas rigtig at kende. Sådan starter Betamax også ud, og i hele første halvdel, er det egentlig bare et klassisk Hartmann show. I anden halvdel, kommer man derimod helt med op på scenen til Thomas, da han begynder at snakke om en voldsom depression han har haft, og som faktisk var så slem, at han havde lyst til, at begå selvmord. Det er et ekstremt svært emne, at tage op på en comedy scene, men Thomas gør det perfekt. På intet tidspunkt bliver det for tungt. Tværtimod, så formår Hartmann, at gøre selv noget så dystert som selvmord sjovt, for selv i hans aller mørkeste stunder så var Hartmann heldigvis mere komiker end menneske. Gudskelov for det, for ellers var Danmark godt nok blevet frarøvet et af deres største komiske genier.

Bedste bit: Uden om alt depressions snakken, så er det nok Thomas’ åbening om tømmermænd, og hvordan han håndterer dem, men uden pis, så er det sjoveste i showet faktisk da Thomas, fortæller om hans planlægning af selvmord.

#4 Mick Øgendahl – Spas (2012)

I forberedelsen til listen her, har jeg nok set omkring 50-55 shows. Efter at have set alle dem, plus dem jeg tidligere har set, men ikke tog i betragtning til listen, må jeg erkende, at Mick Øgendahls Spas er det sjoveste one-man show, der er lavet herhjemme (og det gider jeg slet ikke diskutere!). Der er selvfølgelig folk, der ser tingene meget sort og hvidt, som vil sige, at den så burde være nummer 1, da det er det comedy udelukkende går ud på. Men nu er det her min liste. Selv efter at have set Spas nogle gange, så griner jeg stadig fra start til slut, også selvom jeg ser det alene. Spas er Mick Øgendahls topniveau (og det siger en del). Der er skruet ned for fysikken og de spastiske bevægelser, til en mængde der er tilpas, og Mick holder vanlig højt tempo, men ikke så højt, så man ikke kan følge med, for så ville han jo også sætte sig selv af. Intet er for småt til, at komme gennem Mick-maskinen, og alle hverdagens små finurligheder bliver vendt og drejet. Hans kone må dog siges, at være omdrejningspunkt nummer 1, men selvom Mick ofte udstiller hende, så ender det som regel med, at Mick udleverer sig selv mere end nogle andre (selvom Matthesen, Linda P. og andre godt nok også får en tur i maskineriet, han er trods alt en bad boy fra Falster).

Bedste bit: Der er skræmmende mange at tage af, men jeg går med Micks belysning af hvor hårdt piger tisser.

#3 Jonatan Spang – Danmark (2015)

Jonatan Spang åbner Danmark med, at fortælle hvilke emner vi skal i gennem i løbet af showet, og listen lyder som følger: Angsten for skattevæsnet, visionsløsheden i dansk politik, hittepåsomheden i det offentlige, den økonomiske krise, Danmarks udenrigs politik, integration og ytringsfrihed og til sidst kongehuset. Hold nu kæft hvor lyder det tørt, og hold nu kæft hvor er det imponerende, at det på intet tidspunkt bliver det. Jonatan viger på intet tidspunkt fra sine emner, og holder konstant publikums fokus på, hvor åndssvagt vores land egentlig er skruet sammen, på mange måder. Alt dette blandet sammen med en ”lille” overraskelse til sidst, og så står man tilbage med et show, som kun styrker min påstand om, at Jonatan Spang er Danmarks dygtigste komiker. Ps. ja, jeg har selv opdaget hvor mange shows fra 2015, der er på listen. Hold kæft det må have været et stærkt comedy år!

Bedste bit: Et års tid inden showet, optrådte Jonatan for dronningen. I Danmark tager han os med ind i skriverummet, og fortæller de jokes, som ikke kunne være med i hans show for dronningen, fordi de simpelthen var for grove.

#2 Anders Matthesen – Tal For Dig Selv (2004)

Ja, der blev i snydt! Det er hverken Matthesen eller Mick, der topper listen. Når det er sagt, så var Tal For Dig Selv fandme tæt på, at gøre det. Danmarks uden tvivl største komiker, har i de sidste par år, ikke rigtig kunne holde niveau, men når man satte så høj en top tilbage i 2004, så er det også forståeligt nok, for hold da helt op, hvor er det dog et godt show! Tal For Dig Selv er teknisk set det samme show fortalt to gange. Først fra en positiv indgangsvinkel og dernæst fra en negativ. Det er et sindssygt fedt koncept, og kunne nok ikke have været leveret af andre end 00’ernes Matthesen. Nærmest alle jokes i showet er blevet legendariske i dansk comedy, og showet var inden min påbegyndelse af listen, min forhånds favorit, til at ende på første pladsen. Det eneste man i bund og grund kan sige til Anders Matthesen for, at hav givet os Tal For Dig Selv er tak! Eller mammut, men det er et andet show.

Bedste bit: … Hvordan skulle jeg kunne finde en bit, der stikker ud, fra et show, med så meget legendarisk materiale!? I don’t know, svanen måske?

#1 Rune Klan – Barnløs (2017)

Vi startede listen, med et show der handler om, at blive far. Vi slutter den med et, der handler om ikke at kunne blive far. Rune Klan vil rigtig gerne have børn, men han kan ikke, det er hvad Barnløs handler om. Udover at være en af landets sjoveste mænd, så har Rune Klan også den fordel, at være en af verdens bedste tryllekunstnere. Hvor komikken i den grad var i forsædet i hans to første shows, var trylleri i forsædet i hans tredje og fjerde. Men selvom han var tæt på, at ramme den ‘magiske’ balancegang mellem de to ting i Går Large og Det Blå Show, så ramte han den ikke helt. Det gør han i Barnløs. Alt går op i en højere enhed i Barnløs. Tryl, komik, fortælling, musik, overraskelser, alt bliver blandet sammen i et sublimt show, som man ikke kan andet end at holde af. Man føler Runes smerte når han taler om sit ønske om, at få børn, men ikke at være i stand til det. Man bliver ramt lige i følelserne, men ikke for længe af gangen, til at vi ikke kan grine få sekunder senere. Showet sidder fast i en længe efter man har set det, og jeg går ikke i længere tid, uden en gang i mellem at tænke tilbage på, hvor fantastisk en oplevelse det var, at se Rune Klans Barnløs.

Bedste bit: Hvor jeg tidligere har fremhævet sjove og seriøse bits hver for sig, så formår Runes bedste bits, at hive en gennem hele følelseregisteret, nærmest på samme tid. Specielt hans bits om skemalagt sex, og om det at skulle aflevere en sædprøve er fantastiske.

Jeg er sikker på, at 0 mennesker, der læser den her liste vil give mig ret, og enten vil have andre komikere eller andre shows med på listen. Så hvis du skulle have lyst så fortæl mig at jeg tager fejl! Ps. hvis du er noget så langt her, så respekt herfra, det må have været hårdt. Pas på dig selv, og opfør dig ordentligt, møs!

Tags:

One Reply to “Top 20 Danske Stand-up One-Man Shows”

Comments are closed.