Top 15: Bedste Danske Film i 10’erne

0 Comments

Der er en del som vi skal i gennem her, så jeg tror bare, at jeg mere eller mindre springer min vanlige intro over. Lige et par hurtige informationer om listen, skal jeg dog lige nævne, jeg har valgt ikke, at inkludere Lars Von Trier film, da jeg ikke mener at det er instruktørens nationalitet, som skal diktere filmens nationalitet. Jeg har desuden forsøgt at gå objektivt til værks, så meget som muligt i hvert fald.

Honorable mentions

Parterapi (2010)

R (2010)

Alle For To (2013)

Stille Hjerte (2014)

Sommeren ’92 (2015)

De Frivillige (2018)

Før Frosten (2018)

Så Længe Jeg Lever (2018)

Ternet Ninja (2018)

Jeg har valgt at dele min store røvfuld af honorable mentions ind i 3 kategorier: Gode film, som jeg ikke har set, film jeg ikke med god samvittighed kunne inkludere og dem som var tæt på. Blandt de film jeg ikke har set finder vi R, Før Frosten og Stille Hjerte, som alle skulle være rigtig gode, men som jeg af gode grunde ikke kan vurdere. Alle For To og Parterapi indeholder nok de 2 scener, som har fået mig til at grine mest i de sidste 10 år (Mick Øgendahl, der får stød i en sådan grad, at han skider i bukserne, og Nikolaj Lie Kaas, som forveksler Sanne Salomonsen med Anne Linnet), men der skal meget mere til at kunne komme på en liste af denne størrelse. Ternet Ninja, Sommeren ’92, De Frivillige og Så Længe Jeg Lever, var alle meget tæt på at kunne være kommet på listen, men manglede i sidste ende lige det sidste.

#15 Journal 64 (2018)

Journal 64 er den første af 3 film, i serien om Afdeling Q, der befinder sig på min liste. Journal 64 er en solid thriller med eminent skuespil og scenografi, men som ikke når samme højder, som de andre 2 film på min liste grundet historiens udvikling, som jo længere filmen skrider frem, går længere og længere væk fra historiens oprindelige udgangspunkt. Så fejlen ligger faktisk her hos Jussi Adler. Så skide godt til alle filmfolkene, og puuuuha til Jussi!

#14 Ser Du Månen, Daniel (2019)

Den nyeste film på listen, som der også ligger en anmeldelse af her på siden (skynd dig derover, så er du god mod dyr!), er også en film baseret på en bog, men denne her bygger dog over virkelige hændelser. Dette ændrer dog ikke på, at de ting som Ser Du Månen, Daniel mister stjerner på, nok også skal findes i bogen. Kan i så skrive nogle ordentlige bøger, så vi kan få nogle gode film!

#13 Underverden (2017)

Det tog mig lang tid at se Underverden. Jeg blev ved med at høre gode ting, men det eneste jeg kunne tænkte på var; Det er en dansk action film. Det nægtede jeg simpelthen at tro på var to ting, som kunne gå sammen. Det skulle dog vise sig at jeg tog fejl (for det meste). Dar Salim er fantastisk i en film om en kirurg, som kaster sig ud på et hævntogt efter hans bror bliver slået ihjel. Den tager, for det meste, en meget amerikaniseret genre ned på et dansk plan, som gør det spiseligt, men det er ikke 100% troværdigt filmen i gennem. Ikke desto mindre, den bedste danske action film, der nogensinde er lavet!

#12 Submarino (2010)

Fra noget meget Hollywood, til noget meget dansk. En tragisk, stille og realistisk historie om 2 brødre, som i voksenlivet møder konsekvenserne af en barndom, fyldt med vold og alkoholisme. Danmarks største ”hvad er det nu han hedder” skuespiller Jakob Cedergren og Danmarks bedste ”ukendte” skuespiller Peter Plaugborg, leverer nogle eminente præstationer, som totalt ødelagte mennesker, som prøver at gøre det så godt de kan, i denne fantastiske Vinterberg-film. Grundlaget for at denne film er at finde så lavt på listen, skal findes i spoiler dele af filmen, så jeg synes du skal se den, så vi kan snakke om det!

#11 Kapringen (2012)

Kapringen er i følge, ikke kun danske, men også udenlandske, eksperter den mest realistiske film, om piratkapringer, som er lavet. Historien om en besætning, som på trods af at de frygter for deres liv, og forretningsmanden, som skal redde sine ansatte uden at virke svag er fantastisk. Pilou Asbæk, er Pilou Asbæk, han er bare god. Søren Malling spiller bedre end nogensinde før, og fortjener bestemt alle de priser han fik. Roland Møller, vil jeg mene, er under det niveau, som vi kender ham for (og som kan findes senere på listen #SpoilerAlert), og der kan sagtens argumenteres for at filmen er for kort, taget i betragtning af, hvor lang tid filmen strækker sig over, men Kapringen fortjener sin plads på listen.

#10 Dirch (2011)

Der er sikkert nogle mennesker, som har fulgt mine indlæg, med rette, vil mene at jeg i min prioriteringer af film lægger for meget vægt på manuskript. Jeg vil give dig ret, men her må jeg bøje mig i støvet. Havde det her været en liste over film, som var skrevet bedst, så havde Dirch, ikke været på listen. Den er forudsigelig, og den kan beskyldes at være, hvilket er det værste en biografi kan beskyldes for at være, upålidelig. Men… Nikolaj Lie Kaas… Jeg må bøje mig i støvet. Jeg har før givet udtryk for hvor meget jeg beundrer hans arbejde, men det han laver i Dirch, kan ikke beskrives med ord. Jeg er tilbøjelig til at kalde det, den bedste skuespilspræstaion i dette årti. Dette suppleret op med en Lars Ranthe i hopla, og så har du en 10’ernes 10 bedste film.

#9 Kvinden I Buret (2013)

Den anden film på listen, der er fra Jussi Adlers Afdeling Q filmatiseringer, og den første i kronologisk rækkefølge. Jeg vil vove den påstand, at Kvinden I Buret nok er den bedste total old school krimi historie, der er lavet herhjemme. Med old school mener jeg, at det er sagen, der uden sammenligning er det vigtigste i historien er den kriminelle gerning og karakterer og følelser først rigtig har sin plads i de sidste dele af filmen. At disse ting, må tage plads på bænken, mens den rendyrkede kriminalitet tager Ballon D’or, gør selvfølgelig at Kvinden I Buret ikke kravler højere på listen, men den rendyrkede krimihistorie er simpelthen så eminent, at alt under en 9. plads ville have været skamfuldt.

#8 Dronningen (2019)

Dronningen er, i modsætning til mange af de andre film, en film som man i de første timer, måske endda dage efter man har set den, vil tænke noget synderligt specielt om, udover de grænseoverskridende tematikker og, de lige så grænseoverskridende sexscener. Når man først åbner for sit tankemylder og sit følelses register, viser Dronningen sig dog som værende et eminent gennemført arbejde fra start til slut på alle fronter. Og ja, jeg mener alle fronter, jeg behøver ikke fremhæve skuespil, instruktion eller manus (selvom Trine Dyrholm dog er klasser over alle sine medskuespillerer). Den eneste ting, som holder Dronningen tilbage vil netop være, at den ikke rammer øjeblikkeligt på andet end chokfaktor, hvilket tit og ofte jo er et lidt billigt trick, som jeg godt synes man kunne have styret udenom.

#7 Klovn: The Movie (2010)

Jeg har efterhånden snakket en del her på bloggen om Klovn, men here we go again! Klovn: The Movie er den bedste danske komediefilm i 10’erne. Den er fyldt med klassiske pinlige Klovn momenter, citerbare replikker og fantastiske gæsteoptrædener (udover Medina, som åbenbart ej heller kan finde ud at spille skuespil). Frank og Casper er som altid gode i deres eget univers, og det eneste filmen falder lidt på er skuespilniveauet, men det ligger man sjældent mærke til.

#6 Fasandræberne (2014)

Der er egentlig ikke meget, der adskiller Fasandræberne fra Kvinden i Buret. For vores hovedpersoner Carl og Assad bliver sagen løst i nogenlunde samme tempo, og med samme antal forhindringer. Den vitale forskel der er at finde, som gør Fasandræberne til en mere interessant film, er at vi som seer, hele filmen i gennem godt ved hvem skurken er, og vi får lov til at lære ham at kende. Pilou Asbæk var det perfekte valg, som bad guy og leverer et fantastisk stykke arbejde. Og til folk, som skulle være en smule trælse over mængden af Nikolaj Lie Kaas på min liste, så lover jeg, at det her var den sidste.

#5 Hævnen (2010)

Kvaliteten på Susanne Biers Hævnen kan ikke diskuteres. Den er fyldt med fremragende skuespil, god historie, flot klipning og smukke billeder, der kan næsten ikke sættes en finger. Det skulle måske lige være, at det ikke er en film, som man så ofte får lyst til at se igen, men der bliver jeg måske for subjektiv, you tell me? Om Hæven havde fortjent sin Oscar i 2011, for bedste udenlandske film var fortjent kan ikke diskuteres, men om den havde fortjent den mere end andre film her på listen kan sagtens diskuteres.

#4 Der Kommer En Dag (2016)

De barske virkelige historier om hvordan vi i forgangene tider behandlede børn med udfordringer, har vi i Danmark altid været mesterlige til at lave. Der Kommer En Dag er dog muligvis den bedste film i den kategori. Historien om hvordan drengene bliver behandlet på dette ”dannelseshjem” i 60’erne er decideret forkasteligt og uhyggeligt. Lars Mikkelsen leverer en af årtiets bedste præstationer som en ond, men alligevel menneskelig leder af hjemmet, og fortjente 100% al den hæder han modtog. Få den set, men ikke hvis du er i dårligt humør i forvejen, for det vil nok kun blive værre.

#3 Den Skyldige (2018)

Uden tvivl 10’ernes bedste danske thriller! Den Skyldige er historien om Asger, en politimand, som er taget af gaden i en periode, og som straf er blevet sat til at arbejde i alarmcentralen. Her modtager han et opkald fra en kvinde som er blevet kidnappet, og på trods af hans iver for at hjælpe hende er han, og vi som publikum, tvunget til at se og høre med på hans computerskærm og gennem hans head-set. Jeg måtte flere gange tvinge mig selv tilbage i sæddet, for at kanten af den skulle have en pause, man føler konstant den forvirring, vrede og afmagt, som også Asger føler, mens han af bedste evne forsøger at navigere rundt, i denne klasse film af Gustav Möller. Den Skyldige er et fantastisk koncept (så god at der faktisk kommer en genindspilning med Jake Gyllenhall), Jakob Cedergren spiller eminent og at den ikke blev nomineret til en Oscar i år er mig en gåde!

#2 Under Sandet (2015)

Jeg kan ikke lide danske krigsfilm. Jeg føler ikke vores krigshistorier er storslåede nok til, at filmatisere dem. Alligevel har jeg valgt en dansk krigsfilm som 2. pladsen. Dette skyldes, at Under Sandet ikke har en storslået historie, og faktisk foregår lige efter 2. verdenskrigs afslutning. Under Sandet handler om de tilbageværende tyske soldater, som bliver tvunget til at rydde op på strandene langs den jyske vestkyst. Og det er altså ikke ispapir og tomme sodavandsdåser, som skal fjernes, men derimod landminer, som er begravet. Det er desuden heller ikke fuldvoksne mænd, men børnesoldater, som skal gøre det. Roland Møller er intet mindre i fantastisk, som overseer af de unge drenge, som på samme tid holder af drengene, men også skal sørge for at arbejdet bliver gjort færdigt i denne tragiske og groteske historie fra det virkelige liv.

#1 Jagten (2012)

Jeg ville jo gerne sige, at det var en spændende og tæt kamp om de øverste pladser her på min liste, men det ville være at lyve. De 4 øverste pladser var ekstremt klare, og specielt Thomas Vinterbergs Jagten, med Mads Mikkelsen. Jeg tænker ikke det er nødvendigt at resumere Jagten, da jeg endnu ikke har mødt et menneske, som ikke har set den (tror jeg?). Jagten er desværre et ekstremt realistisk billede på, hvor forfærdelige vi mennesker kan være, og hvor lavt vi kan synke. Og selvfølgelig er det også landets største skuespiller (det vil jeg slet ikke diskutere, det er han!), Mads Mikkelsen, som kører skibet stabilt i land, med vanlig fantastisk arbejde. Jeg bøjer mig i støvet over dette danske mesterværk, som (måske?) aldrig er set bedre inden for vores lille lands grænser.

Ja, det er også lige gået op for mig, at det for anden top liste i træk er en film, om misbrug af børn, der topper min liste. Men jeg har ret, har jeg ikke? Hvis du ikke synes det, så fortæl mig det endelig! God Jul!

One Reply to “Top 15: Bedste Danske Film i 10’erne”

Comments are closed.