Top 10 Film i 2019

0 Comments

Godt nytår! Jeg tænkte, at jeg ville åbne 2020 med, at lukke helt ned for 2019, og hvilken bedre måde, end at kigge tilbage på 2019’s bedste film (som jeg har set). Listen er et godt mix af objektivitet og subjektivitet, synes jeg, men består udelukkende af klasse film. Selvfølgelig har jeg ikke set alt, som er udgivet i 2019, og denne liste ville nok se anderledes ud, bare et par måneder fra nu, men det ville være underligt, at smide sådan en liste her midt i maj.

Honorable mentions

A Star Is Born

Dronningen

El Camino: A Breaking Bad Movie

Ser Du Månen, Daniel

Us

#10 The Favourite

Jeg er stor beundrer af den græske instruktør og manuskriptforfatter Yorgos Lanthimos. Han er muligvis den bedste i hele verden, til at udforske det bizarre, mystiske og underlige, hvilket han tidligere har vist i film som The Lobster og The Killing of a Sacred Deer. The Favourite er på en måde Yorgos Lanthimos light, hvilket for mange mennesker, stadig er for underligt, men det gør den langt mere spiselig, uden at miste nogen form for klasse. The Favourite er historien om en dronning, der imens hendes mand er i krig, tager 2 kvindelige elskere, som hver i sær mildest talt ikke er gode for hende. The Favourite er en sjov og bizar historie med eminent scenografi og flotte kostumer. Olivia Colman, Emma Stone og Rachel Weisz er intet mindre end fantastiske, og det undrer mig virkelig, at The Favourite ikke vandt flere Oscar’s end den gjorde.

#9 Midsommar

Hvis du ikke kan lide gyserfilm, så er det nok svært at forstå, hvorfor Midsommar er på denne liste. Hvis du kan lide gyserfilm, så er det sikkert stadig svært for nogle. Midsommar er historien om en ung kvinde, der efter en voldsom tragedie rejser med hendes kæreste og hans studiegruppe til Sverige. De skal skrive deres phd, og håber alle, som minimum, at kunne finde noget inspiration i de svenske skove under fejringen af Midsommar. For at sige det mildt, så er Midsommar ikke for alle. Midsommar er en lang test af hvad man som seer kan holde til af sanseindtryk og tabuemner. Lad mig sige det sådan, Midsommar er så effektiv, at da mig og min kæreste kom ud af biografen kunne vi ikke end gang holde hinanden i hånden, og så vidt jeg husker, så endte vi begge med at gå i seng med det samme, af ren og sker udmattelse. Thi da har man opnået noget specielt.

#8 John Wick 3: Parabellum

John Wick-trilogien startede med en historie om en mand, hvis hund blev slået ihjel, og som ville tage hævn. Nu er det historien om verdens bedste lejemorder, der har fået sat en så stor dusør på sit hoved, at alle (ja ALLE) lejemordere i verden vil myrde ham. Han er færdig, right? Nej, for han er John Wick! Den tredje film i serien om John Wick formår på en eller anden måde, at holde det høje niveau sat i de 2 første film. Actionen er stadig fantastisk og scenografi, koreografi og stuntarbejdet er endnu en gang i top! Keanu Reeves er stadig fantastisk som John Wick, og kampscenerne er stadig de bedste i Hollywood! John Wick-trilogien er uden tvivl den bedste action-trilogi, der er lavet siden de 3 første Die Hard film. Nej, fuck it, den er bedre! Puha, det fik jeg det helt dårligt af at skrive, det tror jeg muligvis jeg er nødt til at trække tilbage omgående.

#7 Toy Story 4

Jeg var lidt bange for at se Toy Story 4, for jeg holder ualmindeligt meget af de 3 første film, og jeg synes at 3’eren var et ganske fint punktum på serien. Er 4’eren lige så god som de 3 første? Nej. Er den god? Gu fanden er den god! Ja, der er nogle karakterer, som mildest talt bliver brugt forkert i filmen (der tilføjes dog en masse nye, som er mega elskværdige), og skurken er ikke i nærheden, af skurkene fra de andre film, men ellers kan den alt det de andre kan. Tom Hanks har aldrig været bedre som Woody, og jeg har ondt af den mands stemmebånd, for hold nu kæft hvor giver han den gas! Toy Story 4 får dig til at grine, græde og alt det ind i mellem, og er et fantastisk punktum for en af, hvis ikke den, bedste filmserie i historien.

#6 The Irishman

Der er langt fra nummer 6 til nummer 7 på min liste. Fra starten da jeg satte mig for at lave denne liste, havde jeg et klart top 6-felt, og så skulle resten ellers fyldes ind. Jeg har anmeldt The Irishman her på siden (skynd dig lige at få læst den), så jeg vil ikke skrive så meget om den her. The Irishman er en vild historie fyldt med alt, der kan være godt ved en film. Der er intet den falder tilbage på, rent håndværksmæssigt. Det eneste den falder på er længden, da den med 200 minutter er for langt. Udover dette en klasse film, som uden tvivl, kommer til at vælte sig i priser i de kommende måneder.

#5 Avengers: Endgame

Hvor bizart det end lyder, så er det her første gang jeg sådan rigtigt, skriver om Avengers: Endgame her på siden, så here goes. Jeg kunne ikke rigtigt vurdere om jeg synes Avengers: Infinity War var god før jeg så Endgame. Efter jeg så den, kunne jeg endelig efter et års ventetid sige, at jeg elsker den! Jeg kan dog også sige, at den er bedre end Endgame. Jeg har aldrig brudt mig om tidsrejser i film. Det er næsten altid en lidt sløset udvej på problemer. Hvis man ikke har set Ant-Man & The Wasp, så vil det være nøjagtig den følelse du kommer til at sidde med, men hvis du har, så er det her et af de få eksempler på, at tidsrejser kan være okay. Selvfølgelig er der visse karakterer, som ikke bliver brugt ordenligt i filmen, men den leverer i den grad på action, comedy og følelser, og fungerer, i hvert fald for mig, som et suverænt midlertidigt punktum for hele MCU.

#4 Marriage Story

Fra den kæmpe cinematiske sci-fi/action blockbuster om superhelte rumrejser og andre dimensioner, til en helt realistisk historie om et ødelagt ægteskab fra Netflix. Ligesom med The Irishman, så har jeg allerede anmeldt Marriage Story (det er en stang smart andmeldelse!), så jeg holder det kort. Vær klar til at blive revet rundt i dit følelsesunivers, at blive slået hårdt i maven af den virkelige verden, at tømme din pakke kleenex, at tabe underkæben over Adam Driver og Scarlett Johansson’s pragtfulde skuespil og at klappe i dine små hænder over Noah Baumbach’s pragteksemplar af et romantisk drama, for alt dette og mere til gør Marriage Story ved sin seer, og jeg elsker det!

#3 Once Upon a Time… in Hollywood

Hvis man ikke allerede vidste det, så tror jeg det ville være svært at gætte på forhånd, at Once Upon a Time… in Hollywood er en Quinton Tarantino film. I ca. 90% af filmen holder han sig helt fra vold, den har intet med gangstere eller samuraier at gøre, og den foregår ikke i 1800-tallet. Den er derimod, på samme tid, en stor hyldest og en stor fuckfinger til Hollywood. I Once Upon A Time… in Hollywood følger vi en skuespiller, hvis karriere er på vej nedad. Han har svært ved at finde sig til rette, som en nu ikke så populær veteran, og skal nu navigere gennem en ny tilværelse i Hollywood uden af bryde helt sammen, og stadig opretholde sit alkoholforbrug. Behøves jeg sige mere end; En masse Quinton Tarantino, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, med en smule Magot Robbie, Al Pacino og Kurt Russell og en flammekaster? SÆT I GANG!

#2 Green Book

Rørende, sjov, chokerende og forfærdelig er alle ord, som beskriver Green Book. Historien om en lettere racistisk mand, som får et job som chauffør for en sort pianist, som skal på tur i den sydlige del af USA, som der finder ud af hvor forfærdelig en ting racisme er, og bliver omvendt, samt får en ven for livet. Viggo Mortensen og ikke mindst Mahershala Ali er fantastiske, og deler en kemi jeg sjældent har set. Den viser på samme tid USA fra sine flotteste, men også fra sine værste sider, og selvom historien som Green Book er baseret på er over 50 år gammel, så er der desværre mange mennesker, som ville kunne lære en hel masse af at se denne film.

#1 Joker

Jeg ved godt at det her var en smule forudsigeligt, og det undskylder jeg for. Joker er dog ikke desto mindre 2019’s bedste film, uden sammenligning, og det gider jeg slet ikke diskutere! Hvis du har læst bare et par stykker af mine indlæg her på siden vil du vide hvorfor jeg, og alle andre, elsker Joker, så jeg skal nok spare jer alle sammen for endnu en gang at banke på den, efterhånden ødelagte, tromme. Hvis du endnu ikke har fået den set, så ved jeg simpelthen ikke hvad du har gang i, kom i sving!

Tags: