Top 10 Danske Mads Mikkelsen film

0 Comments

Selvom året endnu ikke er omme, så tør jeg godt sige, at titlen som årets danske skuespiller tilfalder Mads Mikkelsen. Med hans måske karriere bedste præstation i Druk, og hans hovedrolle i den snart præmierende Anders Thomas Jensen film Retfærdighedens Ryttere, kan jeg ikke se hvem, der skulle have haft et bedre år. I den anledning har jeg valgt at hylde manden med en top 10 over hans bedste danske film. Det vil sige, ikke en top 10 over hans bedste præstationer, men udelukkende kvalitet af film. Det eneste krav til listen er at Mads Mikkelsen skal være på rollelisten, det blev til i alt 18 film, og jeg har som altid forsøgt at være så objektiv som muligt.

Honorable Mentions

En Kort En Lang (2001)

Flammen & Citronen (2008)

Mænd & Høns (2015)

Prag (2006)

Vildspor (1998)

#10 Pusher (1996)

Vi skulle helt frem til 1996, for at Mikkelsen i en alder af 30 år medvirker i sin første spillefilm, men hvilken en af slagsen. Nicolas Winding Refns Pusher har efterhånden opnået legendarisk status inden for dansk film og er fyldt med uforglemmelige scener, som f.eks. Kim Bodnias flugt fra politiet, og Mads Mikkelsen der får bank med et bat. Tonny som Mads Mikkelsen spiller var langt fra en hovedrolle, men den tid som Mikkelsen fik på skærmen, åbnede i den grad folks øjne, da han ikke har set sig tilbage siden, hvilket i den grad kan ses i…

#9 Pusher 2 (2004)

… Pusher 2 hvor Mads Mikkelsen leverer en magtedemonstration i sin tilbagevendende rolle som den kriminelle Tonny. Ja, noget så sjældent som en 2’er der er bedre end originalen!? Der er ikke meget der adskiller de 2 første Pusher-film. Jeg vil mene at den første har mere ikoniske scener, og har nok gennemgående bedre skuespil, da der udover Mads Mikkelsen ikke er så meget at komme efter i 2’eren. Gør det noget? Nej, Mads spiller for dem alle! Han er så uberegnelig og dragende, at man næsten glemmer de andre tilstedeværende. Desuden vil jeg mene, at den gennemgående historie i Pusher 2 er marginalt bedre end i 1’eren. Man er aldrig i tvivl om hvilken vej 1’erne er på vej i. Det samme kan ikke siges om Pusher 2. Først i filmens døende minutter går det op for en, at man langsomt, men sikkert er blevet taget i hånden, og kommet med på rejsen, i historien om en mand på vej ind i et bedre kapitel af sit liv. De små hints er der, både i tekst og spil, og det hele er leveret så fantastisk, at den altså lige nøjagtigt rykker sig ind på en 9. plads.

#8 De Grønne Slagtere (2003)

Det siger lidt om kvaliteten på denne liste, at de to Pusher-film og De Grønne Slagtere er at finde så langt nede på listen. De Grønne Slagtere er endnu en film, der kan siges efterhånden at have opnået legendarisk status herhjemme. Morbid, fyldt med sort humor og mesterligt skuespil fra både Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas, de 3 hovedingredienser i en Anders Thomas Jensen film. Morbiditeten er skruet op på 150%, i denne grænseoverskridende komedie om de to slagtere Bjarne og Svend, der får succes med deres nye butik, da de ”kommer til” at sælge menneskekød til deres kunder. En bizar, men god historie om venskab, kærlighed og tilgivelse, som i forhold til de 2 andre Anders Thomas Jensen film på listen kun falder på, at der er lidt længere mellem de helt store grin, men ikke desto mindre en eminent film.

#7 Efter Brylluppet (2006)

På plads nummer 7 finder vi den første Oscarnominerede film på listen, i form af Susanne Biers Efter Brylluppet. Historien om en mand bosat i Indien, der arbejder på en skole, og underviser gadebørn i engelsk, som skal hjem til Danmark for at søge penge til skolen, men ender med at finde sin nu voksne datter, som han aldrig har kendt til i stedet for. Mikkelsen leverer en vanlige stærk præstation, og er i dette Anders Thomas Jensen skrevne drama, hjulpet godt på vej af Sidse Babett Knudsen, svenske Rolf Lassgård, og den på dette tidspunkt relativt ukendte Stine Fischer Christensen, som alle er med til at bringe filmen op, på øverste hylde af danske kvalitets film.

#6 En Kongelig Affære (2012)

Nu til den anden Oscarnominerede på listen. En Kongelig Affære er historien om Christian den 7. Eller måske nærmere bestemt hans kone Caroline Mathilda og hendes elsker Johann Struensee, der i en årerække nærmest styrede landet uden kongen, grundet hans uberegnelige skizofreni. Det er en ekstremt fangende historie, hvor Mikkelsen bliver spillet lige op med, af den på dette tidspunkt, kommende verdensstjerne Alicia Vikander, og måske endda udspillet af Mikkel Boe Følsgaard i rollen som Christian den 7. Udover at være mesterligt skrevet og filmet, er kostumerne i En Kongelig Affære noget af det bedste jeg har set i en dansk film, og disse lagt sammen med den fantastiske scenografi, trækker stemningen fuldstændig uknaseligt direkte ind i 1700-tallet.

#5 Adams Æbler (2005)

Som tidligere nævnt faldt De Grønne Slagtere på, at der var længere mellem de store grin, sammenlignet med de andre Anders Thomas Jensen film på listen. Adams Æbler er på historie, tematisk og skuespilplan lige så stærkt som De Grønne Slagtere, men at der er langt mellem de store grin kan man ikke sige om den. Fyldt med fantastiske små detaljer, og grinagtige, men samtidig skræmmende karaktertræk, river Adams Æbler seeren rundt i en eufori af drama, action og ikke mindst comedy. Uanset om man er til Ali Kazims ”Du vil røve med mig? Det krafthelvede være hyggeligt!”, Ole Thestrups ”Jeg skal kraftedme et sted hen hvor folk dør når de er syge, og ikke sidder og spiser cowboytoast i haven, når de bliver skudt gennem hovedet” eller Mads Mikkelsens ”Det var en gammel kat, den var mæt af dage, og det falder tilfældigvis sammen med at vi står og skyder lidt”, så holder Adams Æbler konstant publikums lattermuskler på dubberne.

#4 Elsker Dig For Evigt (2002)

Listens nok mest markante genreskift finder vi her mellem nummer 5 og 4. Jeg er ikke fan af hele Dogmefilm bølgen. Jeg synes ærlig talt det er synd, at sætte begrænsninger op for sig selv på den måde, når man nu lavede så fremragende film, som man gjorde. Uden disse kunne de nok have været endnu bedre. Når det så er sagt, så var der nogle af dem, som var netop det; fantastiske. Festen er nok den mest kendte af slagsen, men Susanne Biers Elsker Dig For Evigt, vil nok være en tæt 2’er. En film om kærlighed og alt det fantastiske og forfærdelige, og alt det helende og ødelæggende den bringer med sig. Gennem filmen bliver man som seere båret igennem af fantastiske præstationer fra Mads Mikkelsen, Sonja Richter, Nikolaj Lie Kaas, Birthe Neumann og ikke mindst Paprika Steen, som alle leverer noget nært deres absolut bedste, for at få seeren til at glemme alle de grynede skud, hårde klip og underlige musikbeslutninger, og lykkedes mere og mere med det, jo længere historien skrider frem.

#3 Blinkende Lygter (2000)

Nu til min yndlings danske film, der nogensinde er lavet. Blinkende Lygter er ikke bare legendarisk, men er muligvis den bedste danske komedie, der er lavet til dato. Om den er det eller ej, så er der ingen tvivl om, at det er den mest citerbare. ”Det skal jeg da ha’!”, ”Vi jager!”, ”Det en syg høne, der har lagt det æg”, ”Faktisk så er Ove Ditlevsen en af vores største digtere”, og jeg kunne blive ved! For uden al det komiske er Blinkende Lygter også en dybt tragisk, og seriøs film om misbrug, venskab og om at finde sin plads her i livet. Alle de 4 venner går igennem en imponerende udvikling, som kun kan skabes af en mesterlig manuskriptforfatter, og som i den grad bliver hjulpet på vej af de 4 spillere Pilmark, Thomsen, Mikkelsen og Lie Kaas. Selvom vi kun lige er trådt ind i top 3, er jeg allerede her nødt til at bøje mig i støvet, for dette mesterværk af en film.

#2 Druk (2020)

Nogen ville måske mene, at det her er en smule overiglet. Hvis du synes det, så er jeg simpelthen nødt til at bede dig om at se filmen en gang til, for det er det på ingen måde. Hvis du har læst min anmeldelse af Druk (som jeg faktisk synes er noget af det bedste jeg har skrevet, kan du så se at få den læst), så vil du vide, at jeg knuselsker alt ved denne film. Som sagt er dette ikke en liste over Mads Mikkelsens bedste præstationer, for så ville listen have set anderledes ud, og jeg tror muligvis, at Druk så ville have indtaget første pladsen. Da jeg som sagt allerede har skrevet en anmeldelse for nyligt, så vil jeg henvise dig til den, og straks hoppe videre til første pladsen.

#1 Jagten (2012)

Gad vide, hvad den tredje Oscarnominerede film på listen mon er? Hvor Efter Brylluppet og En Kongelig Affære var fortjente nominerede, men måske ikke fortjente vindere, så var det en decideret skændsel, at Jagten ikke vandt prisen. Dette siger jeg ikke kun fordi jeg er dansker. Jagten er nemlig i skrivende stund den 16. bedst placerede ikke engelsksprogede film på iMDB’s liste over de bedste film, der nogensinde er lavet. Hvis jeg skulle sige noget negativt om Jagten, så ville jeg komme til at sidde her fra nu og til helvede fryser over, for der er intet. En forfærdelig realistisk historie, om en uskyldig løgn, der på kort tid blæses op, og fuldstændig ødelægger en mands liv. Den er så uhyggelig realistisk, at den tit får det til at løbe koldt ned af ryggen på en. Mads Mikkelsen leverer noget af sit absolut bedste arbejde nogensinde, og er bl.a. flankeret af en Thomas Bo Larsen, der på dette tidspunkt leverede hans bedste præstation, samt en ligeså velspillende Susse Wold. Jagten er en lang intens mavepuster, som er toppet med enkelte lys for enden af tunnelen, der aldrig rigtigt manifesterer sig, og tvinger seeren til at se den hårde og barske virkelighed i øjnene, der er fyldt med svære spørgsmål og samtaler, der er nødvendige at tage.