Top 10 Bedste Film i 2020

0 Comments

Nyt år, ny årsliste. Som et sidste farvel til den kollektive svulst der var året 2020, har jeg tænkt mig at hylde de 10 bedste film, som jeg så, der blev udgivet i 2020. Da godt og vel 70% af alle film ikke blev udgivet som planlagt i 2020, er der selvfølgelig et par film, som er med på lidt af en badebillet, men det skal ikke tage deres kvalitet fra dem! Husk, det her er min liste, den er ikke nødvendigvis rigtig, da jeg for en gang skyld ikke prøver at være objektiv. Jeg har selvfølgelig ikke set alle film, så der vil selvfølgelig være klasse film derude, som jeg bare ikke har set. Udover disse, så var det eneste krav, at filmen skal have haft dansk premiere i 2020. Der er altså et par enkelte film på listen, der egentlig er fra 2019, men som først kunne ses i Danmark i 2020, og derfor lige klarer cuttet. Lad os komme i gang!

Honorable Mentions

Little Women

Mank

Onward

Richard Jewell

The Trial Of The Chicago 7

#10 Klovn The Final

Foruden at være året med pandemien, så blev 2020 også året hvor Casper & Frank definitivt lagde Klovn i graven. Efter 7 sæsoner, 3 film og 1 brætspil var tiden kommet til at sige farvel til en af, hvis ikke den, største comedy succes i Danmarks historie, og hvilket farvel det blev! Casper og Frank havde tilsyneladende taget kritikken fra Klovn Forever til sig. I stedet for at gøre det større og mere bombastisk, valgte Casper og Frank at gå i den helt anden retning. Klovn The Final blev nærmest til et kammerspil, og ikke mindst en spoiler for resten af året 2020, da Casper og Frank i store dele af filmen er fanget alene hos Lars Hjortshøj. Det bragte det bedste, værste og ikke mindst det sjoveste frem i dem begge, i en film der endnu en gang ser Frank gro som menneske, og så vores alles kærlighed til den afsluttede comedy mastodont vokse yderligere.

#9 The Devil All The Time

På 9. pladsen finder vi noget helt andet, i form af tragedien The Devil All The Time. Vold, mord, voldtægt, svigt, selvmord og ofringer, al verdens forfærdeligheder er til stede i denne lange intense mavepuster, som endte med at blive en af Netflix’ bedste egenproduktioner sidste år. Fremragende skuespil fra en perlerække af kæmpe navne, ophæver The Devil All The Time til det niveau som Netflix’ egne film så sjældent når. Et fantastisk og skræmmende indblik ind i sydstaternes religions og menneskesyn i efterkrigstiden, som desværre på sin egen måde minder en del om nutiden ligeså. The Devil All The Time lægger ikke fingre i mellem, når den sender stikpiller afsted til de religiøse fanatikere, og av hvor kan det være uhyggeligt at se på.

#8 The Gentlemen

Den sidste film her på listen, som muligvis ikke ville være her, hvis året var gået som først planlagt. Som sagt skal det dog ikke tage noget fra den! Guy Ritchie er tilbage i sin absolutte yndlingsgenre, og hiver os hårdt med ind i den britiske kriminelle undergrund, som var året 2000, og som filmen hed Snatch! De klassiske lange, men hurtige monologer, den hurtige klipning, kække karakterer, masser af håndvåben og hurtige biler, alt er som det skal være! Smid dertil charmerende præstationer fra Matthew McConaughey og Charlie Hunnam, en sjov og bedrevidende Hugh Grant, og hvad end det er Colin Farrell nu laver, og så har du en krimi-action-komedie, som man bare ikke kan gå galt i byen med! Hold tungen lige i munden, og lade dig forføre, Guy Ritchie skal nok få dig over målstregen med en udmattet lattermuskel og en pulsforhøjning!

#7 Uncut Gems

Apropos pulsforhøjning! Uncut Gems er en film, der er helt sin egen, på alle de bedst tænkelig måder. Adam Sandler leverer sin karrieres klart bedste præstation, som en konstant hustlende og gamblende smykkesælger, der bare ikke ved hvornår nok er nok. En film konstant i bevægelse, der tvinger sit publikum til hele tiden at følge med, Uncut Gems er som et koffeinspark i skridtet på den fede måde! Med et cast bestående af Sandler, modeller, sangere og sportsstjerner, har Uncut Gems på ingen måde ret til, at klare sig så godt som den gør, men The Duffer Brothers får simpelthen 129% ud af samtlige spillere, lyde og vinkler, og kan derfor stå tilbage med 2020’s 7. bedste film!

#6 Retfærdighedens Ryttere

Gå væk fra ledningerne! Hold kæft en fed lade! Du en tyk lille spegepølse, det er du altså. Det skulle jeg ikke have gjort, jeg skulle ikke have slået ham ihjel, det vil jeg gerne undskylde for. Årets klart mest quotable film er Retfærdighedens Ryttere, og det er ingen overraskelse, for det plejer Anders Thomas Jensens film også at være. Efter skuffelsen Mænd & Høns, er Thomas Jensen igen tilbage i topform, og endnu en gang flankeret af en håndfuld af Danmarks største og bedste skuespillere, der alle gør det fantastisk! Det er altid svært at forudse, om en film ender med at blive en klassiker, men jeg tør godt satse på, at Retfærdighedens Ryttere bliver en vaskeægte en af slagsen, om blot et par år. Sjov, voldsom, følelsesladet, og spækket med vigtige budskaber og tematikker, Retfærdighedens Ryttere er et pragteksemplar af en film!

#5 Soul

Apropos film, der ender med at blive kaldt klassikkere, så finder vi Soul på 5. pladsen. Pixar har gjort det igen, og endnu en gang bragt et pragteksemplar af en film ud. Som altid banebrydende flot animeret, vel spillet, og med tematikker, som kræver nosser at bringe frem for de mindste. Jeg har stadig svært ved at fatte, at en film som Soul i dag er tilgængelig for os. Da jeg lige har skrevet en anmeldelse af den, vil jeg ikke sige mere her, og blot henvise til den. God fornøjelse!

#4 1917

Jeg var så heldig, at jeg for 8 år siden, i januar 2020, kunne opleve 1917 i biografen. Havde jeg ikke set den i biografen, så tror jeg ikke, at den havde været at finde så højt oppe på listen. 1917 er som skabt til det store lærred. Med scenografi i verdensklasse, der på et splitsekund kan gå fra idyllisk landskab, til en horrible krigsplads, og et konstant skiftende og stressende score, holder 1917 sin seers puls på max, og nærmest tvinger dem til ikke at fjerne øjnene fra skærmen, bare for et øjeblik. George McKay og Dean-Charles Chapman leverer begge gennembrudspræstationer, der var værd at notere, og 1917 fortjente (stort set) alle de roser og priser, der faldt dens vej i 2020.

#3 Tenet

Jeg vil lige sige, at det var ekstremt tæt mellem de 3 øverste på listen, og at alle filmene på et tidspunkt indtog min første plads. Tenet trak altså sorteper i min fantastiske trekløver, men det skal ikke tage noget fra den. Hvor de fleste af filmene her på listen går efter at indkapsle en speciel stemning, eller bringe et vigtigt budskab ud, vil Tenet noget mere! Den vil revolutionere! Aldrig har jeg set en så ambitiøs film, fortalt på en så unik måde! John David Washington, der indtager rollen som protagonisten, er en solid hovedrolleindehaver, og tager os roligt, men samtidigt stressende og hårdt i hånden, og fører os i gennem dette vanvidsmesterværk, som man bare ikke kan tage øjnene fra. I et år hvor 70% af alle film blev udskudt, er jeg simpelthen så glad for, at Christopher Nolan satte foden ned, og tvang den ud i biograferne, for det var netop der Tenet skulle opleves!

#2 Jojo Rabbit

Kan man lave sjov med Holocaust? Kan man gøre en nazist sympatisk? Kan det være andet end usmageligt? Man kan det hele, hvis man hedder Taika Waititi! Jojo Rabbit er en fuldstændig vanvittigt filmisk præstation, som er så genialt skrevet, at det falder langt udenfor min fatevne! Jojo Rabbit kan få dig til at skraldgrine, og inden for blot få sekunder, få dig til at række ud efter lommetørklæderne, når den minder sin seer om den barske realitet, der var 2. verdenskrig. Jojo Rabbit er simpelthen en genistreg af dimensioner. At fortælle krigen gennem et barns uskyldige øjne, er intet mindre end genialt tænkt, da det på en og samme tid gør alt meget større, og meget mindre. Unge Roman Griffin Davis viser sig frem, som en fremtidens helt store mænd, i titelrollen som Jojo, og flankeres af fantastisk arbejde fra folk som Scarlett Johansson, Taika Waititi ham selv, Sam Rockwell, og Stephen Merchant, der leverer en af årets absolut sjoveste scener med hans heil Hitler scene. Hatten af for Waititi!

#1 Druk

I et år med corona har Druk solgt over 800.000 billetter. Den mindede os alle om at nyde livet, og bare springe ud i det. Ikke at være bange for at holde en fest. Den mindede os om hvor god Mads Mikkelsen egentlig er (så god, at der faktisk snakkes om, at han kan blive nomineret til Oscaren for bedste mandlige hovedrolle, som den første dansker nogensinde!). Den mindede os om hvor forfærdligt livet kan være, men også hvor fantastisk det kan være. Jeg skriver dette dagen efter, at Druk har modtaget intet mindre end 13 Robert nomineringer, og er stor favorit til i hvert fald de 6, og det er fuldt ud fortjent! Ligesom det var tilfældet med Jojo Rabbit, så kan Druk vende dit grin til tåre, og omvendt på et splitsekund, og lægger ikke fingre i mellem, når den skal vise de højeste topper, og de dybeste huller ved alkoholens effekter. Om den får dig til at holde en fest, eller gør dig til afholdsmand, er i og for sig ligegyldigt, det er umuligt at se Druk, uden at revurdere hele sin tilværelse, og sit forhold til livet. De herre Ranthe, Bo Larsen, Millang og ikke mindst Mikkelsen er alle perfekte spillere i Thomas Vinterbergs tredje(!) mesterværk, der nu står som den bedste danske film i over 8 år, og nu også står som den bedste film i 2020!