The Trial Of The Chicago 7

0 Comments

Starring: Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Mark Rylance

Det er ved at være nogle år siden, at vi har fået et godt courtroom drama. Bevares, vi har fået en del gode film, der omhandler retssager, men hvor de primære hændelser foregår udenfor retssalen. Nærmest ud af det blå, begyndte der så, i sidste måned at opstå en masse hype, om en snart kommende Netflix-film. Den hedder The Trial Of The Chicago 7, og handler om de 7 mænd, der i 1968, blev anholdt for at starte gadeuorden, i forbindelse med protester mod Vietnamkrigen. Den blev sammenlignet med film som A Few Good Men, og megaklassikeren To Kill A Mockingbird. Det virker voldsomt, og det var det måske også.

The Trial of The Chicago 7, er som sagt filmen om disse 7 anholdte mænd. De er vidt forskellige, på alle tænkelige måder, men har en ting til fælles; De er imod Vietnamkrigen. De er derfor alle taget til Chicago, for at protestere, på hver deres måde, men før de ved af det, løber tingene løbsk, og demonstranterne ryger i totterne på politiet, eller var det omvendt? Uanset hvad er de 7 mænd nu blevet rettens syndebukke, for al denne uorden, og med en usympatisk og magtliderlig dommer, der allerede på forhånd synes at have besluttet sig, bliver det svært for de 7 at undgå fængsel.

Den svære balancegang i et courtroom drama, er at finde den perfekte mængde retssal, kontra de omkring liggende begivenheder. Mange film falder på disse, da det tit kan ses som falsk reklame, hvis den tipper for meget over til den ene eller anden side. Der synes dog altid at være en form for skabelon, hvor vi ser den retsforfulgtes vej ind i retssalen, før sagen begynder, for ligesom at slå sagen fast. Det virkede det også til, at The Trial Of The Chicago 7 fulgte denne model, da vi starter med et eksplosivt sammenklip af de 7, der hver især beskriver deres planer for disse demonstrationer, og som den næsten actionfyldte stemning, kører længere og længere op, munder det ud i, at det bare var introen til filmen… Nå. 8 minutter er sgu for lang tid, til en intro, hvis det er denne vej man vil gå, men lad nu det ligge. Helt ned i tempo igen tilsyneladende. Efter den hæsblæsende intro viser det sig nemlig, at The Trial Of The Chicago 7 ikke har tænkt sig at følge den normale skabelon, og vil tilsyneladende kun vise retssagen. Et modigt, men interessant valg, der holder seeren ligeså meget i mørket, som alle andre i retssalen, så man næsten kan føle sig som et jurymedlem, hjemme i sin egen sofa. Tempoet er sat helt ned, men selvom det hele foregår i en retssal, synes filmen at have svært ved at lægge sig fast på en egentlig stemning. Jeg ved godt det er fristende at smide noget comedy ind, når nu man har castet Borat og Ali G ham selv, men Sacha Baron Cohen kan altså sagtens bære en seriøs rolle, hvilket han også viser senere hen i filmen. Udover dette lader det faktisk til, at filmens hype kan være berettiget, da følelsen af uvished gør dramaet på skærmen endnu større. Det vælger The Trial Of The Chicago 7, så fuldstændig at ødelægge, da der åbenbart er en i skriverummet, som er kommet i tanke om den tidligere nævnte skabelon omkring side 70, og derfor vælger at smide starten ind midt i filmen….. Det er en kæmpe mavepuster for filmen, og tager utrolig meget drama og investering ud af hele oplevelsen, som ellers var godt på vej til at indfrie hypen. The Trial Of The Chicago 7, kommer derefter aldrig tæt på film som To Kill A Mockingbird og A Few Good Men, men selv efter at have skudt sig selv så graldt i foden, så giver den ikke op. Efter de pludselige flashbacks, er der nemlig nogen der må have vækket Eddie Redmayne, og mindet ham om, at han altså er en Oscar-vindende skuespiller, da han i den sidste halvdel af filmen godt nok giver den gas, hvilket får ham selv, og alle hans medspillere omkring ham, til at shine godt og gundigt i gennem. Det lykkedes dem derfor at opretholde en okay portion spænding og drama, og de kan derfor køre filmen sikkert i havn.

Jeg ved ikke om The Trial Of The Chicago 7, var blevet en bedre film af at have fulgt courtroom dramaets skabelon 1 til 1, og lagt flashbacket op i starten af filmen. Det ville have taget noget fra den første time, men filmen ville på den anden side ikke have været dykket. Havde man bare undladt det helt, ville vi måske have kigget på en film, der ville blive nomineret til Oscar’en for bedste film, men i stedet står vi altså med en solid Netflix-film, der måske kan få en nominering for bedste mandlige birolle.

The Trial Of The Chicago 7 får 6 ud af 8 stjerner

Tags: