The Outsider

0 Comments

Starring: Ben Mendelsohn, Cynthia Erivo, Jason Bateman

Så meget potentiale…..

At lave gys i serieformat, er en ekstrem svær opgave. Prøv lige en gang at tænke over, hvor mange gode gyserserier, du har set. Nej vel? Man kan selvfølgelig sige, at serier som X-Files og Twin Peaks var uhyggelige, men det var mere i små bider. Selvfølgelig er der undtagelser, der bekræfter reglen, som American Horror Story og The Haunting Of Hill House, men de snyder også lidt, da de begge er antropologi serier, og derfor har nemmere ved hurtigt, at komme mod en konklusion. Da jeg startede på The Outsider, troede jeg faktisk, at vi var mere i retningen af serier som Breaking Bad og Ozark, med elementer fra X-Files og Twin Peaks, men jeg skulle godt nok tage grueligt fejl.

The Outsider foregår i en lille by ved navn Cherokee. Det er en by uden den helt store aktivitet, men en skæbnesvanger dag, skal vende op og ned på det hele. En dreng ved navn Frankie Peterson bliver fundet myrdet, voldtaget og nærmest spist, og straks skal den helt store efterforskning i gang. Det skal dog vise sig, ikke at tage lang tid, at udpege den lokale idrætslærer Terry Maitland (Jason Bateman), som klar hovedmistænkt. Han bliver identificeret af en håndfuld mennesker, hans dna er på gerningstedet, og han er at finde på flere overvågningskameraer, smurt ind i blod. Det ligner en slam-dunk, så den lokale sheriff Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) vælger at anholde ham midt i en baseballkamp foran hele byen. Men det skal ikke vare længe, før han kommer til at fortryde den beslutning, da det hele måske ikke er så lige til som først antaget.

Lige siden jeg startede den her blog, har jeg været i tvivl om hvordan jeg skulle anmelde serier. Skal man gøre det efter første afsnit, midt i, eller efter sidste afsnit? Indtil videre har jeg gjort det efter sidste, men det har primært været fordi, de serier kom ud med alle afsnit på samme tid. Jeg vidste fra første afsnit af The Outsider, at jeg ville skrive en anmeldelse af den, og jeg tog derfor chancen, og ventede til den var færdig. Det er jeg fandme glad for, at jeg gjorde! Havde jeg anmeldt The Outsider efter første afsnit, så havde jeg været klar til, at rulle den regnbuefarvede løber ud, og kastet 8 stjerner lige i nakken af den, for hold nu kæft hvor er det første afsnit godt! Fuldstændig unik historie, med solidt skuespil, komplekse karakterer og en Jason Bateman i topform i intruktørstolen. Topformen fortsætter i afsnit to, men allerede i afsnit 3, er det som om, at der er noget, som ikke helt klikker. Jason Bateman er ikke længere instruktør her, og det har siden hen vist sig, at der gennem seriens 10 afsnit har været ikke mindre end 7 instruktører på! Jeg ved godt, at skulle få en travl mand som Bateman til, at klare hele serien måske ville være svært, og det er meget normalt, at man i serier har flere instruktører på, men 7 forskellige på 10 afsnit? Seriens stemning, tone og historiefortælling lider voldsomt under dette hele vejen i gennem. Faktisk ændrer det hele sig så meget, at vi midt i serien har skiftet genre fra krimi til gys. Men som sagt, så er historien unik. Den er så unik, og spændende at man faktisk det meste af vejen kan se gennem fingre med det. Det bliver dog svære og svære, jo længere The Outsider skrider frem, da de forskellige plots i serien begynder at variere mere og mere i spænding, i en sådan grad så man ikke ved om man skal skal sætte sig ud på kanten af sædet, eller om man er nødt til at tage sig en kop kaffe af bare træthed. På den sidste opløbstrækning af serien, var det desværre mere kaffemaskinen end kanten af sædet, der blev slidt, da hvad der skulle have været en eksplosion af forklaringer, gys og afrundinger i seriens sidste afsnit, ikke blev til mere end halve forklaringer, underlige karakter udviklinger og en opsætning til endnu en sæson. For fuck sake…..

Jeg ved godt, at jeg er kommet til at lyde ekstremt negativ i den her anmeldelse, og det vil jeg gerne undskylde for. The Outsider er slet ikke så dårlig som jeg her får den til at lyde. Jeg er bare skuffet. Jeg lyver ikke når jeg siger, at første afsnit af The Outsider er et af de bedste pilotafsnit jeg har set i mange år, og jeg vil anbefale alle, som minimum at se det. Jeg bliver bare så trist, når der tilsyneladende er så meget potentiale i et projekt, og man så ikke kan leve op til det, og i stedet for god historiefortælling, hopper over hvor gærdet er lavest. I sidste ende skal det måske ses som en god ting, for nu kan jeg ikke blive skuffet hvis sæson 2, ikke er så god.

The Outsider får 5,5 ud af 8 stjerner

Tags: