The Irishman

0 Comments

Starring: Robert De Niro, Joe Pesci, Al Pacino

De gamle kan sgu stadig!

Martin Scorsese’s The Irishman, vil jeg våge påstå, er den film, der er udkommet i år, som undervejs i dens produktion, har trukket de vildeste nyheder op af hatten. 1. Martin Scorsese laver sin første film i 24 år med Robert De Niro og Joe Pesci. De Niro siger, at det er sidste gang de vil arbejde sammen, og det er højst sandsynligt også tilfældet med Pesci, da han er 80% pensioneret. Ydermere vil dette også være første gang nogensinde at Al Pacino og Scorsese laver en film sammen. 2. Netflix har på en eller anden måde formået at lande en aftale om, at filmen kommer hos dem, og det er altså nu en Netflix-film!? 3. Den er 3,5 timer lang! 4. I langt størstedelen af filmen vil der blive brugt deaging teknologi, som vil få skuespillerne til at fremstå op til 40 år yngre end de er i virkeligheden. Ja, i know, det lyder voldsomt. Det mest voldsomme skulle faktisk vise sig at være de 3,5 timer.

The Irishman handler om den mulige sande historie, fortalt af tidligere karriere kriminelle Frank Sheeran (Robert De Niro). Frank får i en ung alder foden indenfor hos flere mafiarelaterede kriminelle, som han begynder at lave småjobs for, specielt som lejemorder. Han er så dygtig til netop dette, så han gennem sin mentor Russell (Joe Pesci), bliver sat i forbindelse med selveste Jimmy Hoffa (Al Pacino), og efter dette møde begynder Frank langsomt, men sikkert, at kravle op af rangstien i den kriminelle verden.

Jeg har i mange år synes, at det har været en smule trist at se film med Robert De Niro. Fra starten af 70’erne til midt 00’erne var han fantastisk. Bevares han kunne da lave en mindre god film hist og her, men at sige at det var på grund af ham var ikke ladsiggørligt. De seneste 15 år derimod, har været slemme, og det har mere og mere virket som om at han ikke gav en fuck længere (Se film som Dirty Grandpa, for bevis på dette). Alt dette kan desuden også siges om Al Pacino. De har dog begge i år været med i fremragende film som Once Apon A Time In Hollywood og Joker, men begge uden at være mere end solide i dem. Men når Martin Scorsese ringer, så sker der noget helt specielt med Robert De Niro, hvilket også sker i The Irishman. De Niro tager publikum tilbage i tiden, både i form af hans skuespil og i en deaget udgave af ham selv, og minder os alle om, hvorfor han bliver omtalt i kategorien, de bedste vi nogensinde har haft. Scorsese og manuskriptforfatter Steven Zaillian, rammer den lige i røven ved at lade De Niro oftere bruge sit blik, sit ansigt og sine bevægelser frem for replikker, for ingen gør, lige netop det bedre end Robert De Niro! Al Pacino, har også sin bedste præstation i årevis, da hans karakter Jimmy Hoffa tillader Al Pacino, at være 110% Al Pacino på den fede måde. Der bliver råbt, skældt ud, banket i bordet og viftet med armene, når det skal gøres, men ikke for meget! Men Joe Pesci ikk å… Wauw! Manden har, inden denne film, kun lavet 3 film i 21 år, og han har det bare stadig! Selv i en alder af 76 år, så er Joe Pesci stadig den mest frygtindgydende mand i alle film han er med i, hvilket selvfølgelig også gælder her. Jeg vil ikke være overrasket hvis der om et par måneder ville være en Oscar nominering at hente for Hr. Pesci. Som sagt følger man Frank Sheeran’s liv i The Irishman. Hele hans liv. 50-60 fordelt ud på 3,5 timers film, fyldt med deaging teknologi. Den skal man lige vende sig til, men grundet skuespillernes niveau, er det hurtigt glemt. Filmens længde er derimod svær at forsvare. Min oprindelige undertitel til denne anmeldelse lød: Scorsese stikker hånden laaaaangsomt ned i den gamle, men sikre kagedåse. The Irishman er meget, meget langsom, trods sine tematikker og genre, og i en kortere film ville jeg have kaldt det interessant, men det kan godt nok mærkes, når den er 209 minutter lang, og der kunne snildt være blevet skåret 30 minutter af. Jeg vil dog sige, at de sidste 40 minutter faktisk var de bedste. Filmen her viser sider af en gangster film, som jeg ikke mindes at have set før, og jeg er ked af at der, når nu filmen er så lang, ikke bliver brugt mere tid her og at der gennem filmen ikke er blevet lagt mere energi i temaer og karakterer som påvirker filmens slutning, da man her kunne have opnået noget virkelig magisk.

The Irishman er ikke blandt Scorsese’s absolut bedste film. Jeg ville nok lige klemme den ind i top 10, hvis jeg skulle lave en liste over dem (Gad vide hvad mit næste indlæg bliver #MaybeSpoilerAlert!). Martin Scorsese behøves dog ikke at lave en top 3 film, for at have lavet en skide god film, for manden laver bare klasse film, hvilket The Irishman også er. Det er en ny form for gangsterfilm, lavet af gangsterfilmens mester, desværre bliver det lidt glemt i filmens længde, og længden på en film må siges, at være en ekstrem vigtig detalje. Så husk at have godt med kaffe på kanden, eller RedBull i køleskabet inden du logger på Netflix, men få det endelig gjort!

The Irishman får 7 ud af 8 stjerner

Tags: , ,