Tenet

0 Comments

Starring: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki

Ambitiøs siger du? Det var godt nok en underdrivelse

Meget få film kan få mig i biografen, udelukkende pga. dens instruktør. Christopher Nolan er en af disse instruktører. En mand, der tilsyneladende er i konstant udvikling, og som er i besiddelse af en umættelig nysgerrighed. Jeg var ekstremt nervøs for, at vi ikke ville få lov at se Tenet på denne side af 2021, men heldigvis skar han i gennem, og fik sendt den ud i de lande, hvis biografer er genåbnet, så alle os filmnørder kunne kravle ud af vores huler igen. Jeg havde regnet med, at Tenet ville være den bedste film jeg har set i flere måneder, men jeg havde ikke regnet med at blive blæst bagover.

Jorden står over for 3. verdenskrig, men udover en lille håndfuld soldater, er der ingen der ved det. Der er dog tegn. Der er begyndt at dukke våben op, der rejser baglæns i tiden. Mange af tingene er ikke set før, og virker decideret apokalyptiske. Det er nu op til protagonisten (John David Washington) at finde frem til de bagmænd, som bruger denne fremtidsteknologi, til at lægge grundstenene, til den verdenskrig, som må og skal stoppes, inden den bryder ud.

Op til præmieren på Tenet, var Christopher Nolan ude og sige, at Tenet er hans mest ambitiøse film til dato. Efter film som Memento, Inception og Interstellar, siger det en del, og det var også meget svært at tro på. Men han havde ret. Tenet er et mindfuckeris sammensurium af højeste klasse, der får (næsten) alle sanserne i gang. Det er forfriskende at gå ind og se film, som rent faktisk forventer noget af sit publikum, og det bliver der virkelig gjort her. Jeg er lykkelig over, at jeg fik tisset af inden filmen, for en forkert indlagt tissepause, og så er det lige før man lige så godt kan forlade biografen, for så fanger du ikke handlingen igen. Selv med både øjne og ører limet fast til lærredet, var der stadig et enkelt tidspunkt i filmens sidste akt, hvor jeg ikke var helt 100% med, men jeg elskede det! For selv om action og historie kunne være ekstremt komplekst, var der så mange up-sides i hver en eneste lille frame, at min mindre forvirring bare blev overrumplet af alverdens fantastisk filmiske elementer og sanseindtryk. Eminent scenografi, som tager publikum med på en mindre jordomrejse, i til tider drømmelandsagtige landskaber (og Norge). Fantastisk skuespil, som holder virkeligt topniveau, helt fra hovedrolleindehaver John David Washington, til enkelt scenes cameo Michael Caine. Oscarvindende-værdige special effects, der nærmest gør en svimmel af begejstring, og som filmen skrider frem bliver vildere og vildere. Sidst, men ikke mindst, et score, som konstant holder en på dupperne, samtidig med at man for lyst til at headbange, bare en lille smule. Selvom han allerede havde et gennembrud med BlacKKKlansman, træder John David Washington for alvor ud af sin fars (Denzel Washington) skygge, og må siges nu at have etableret sig, som en decideret filmstjerne. Robert Pattinson er stille og roligt gået hen, og blevet en af verdens mest alsidige skuespillere, og efter Tenet, og forhåbentlig efter 2021’s The Batman, må det siges, at alt vand er løbet under den bro han byggede med Twillight filmene. Er der et minus? Ja, det er der selvfølgelig. Helt objektivt set, så kan filmen hen mod sin slutning, godt blive en smule for ambitiøs, da det ender med, at filmens præmis kan få filmens handling til at virke decideret meningsløs, men igen sådan er det meste af tilværelsen, så måske det bare er en lille kommentar fra hr. Nolan’s side af, det vil jeg i hvert fald håbe. Jeg har også mine problemer med hele Elizabeth Debicki’s karakter, da jeg mener at hun til tider bliver fremstillet som værende nærmest skurkagtigt egoistisk, men det fylder heldigvis ikke nok til at trække særlig meget ned i filmens samlede vurdering.

For de fleste instruktører ville Tenet være et mesterværk, men da Nolan har sat sin overlægger så højt, ligger den nok lige under underkanten af den. Jeg vil have flere af sådanne film her. Film der tør udfordre, og som ikke går på kompromis med sig selv, for at lefle for sit publikum. Tenet er en film, der skal ses i biografen, så skynd dig afsted og se den, for det her kan meget vel være Nolan’s Oscar!

Tenet får 7,5 ud af 8 stjerner