Star Wars: The Rise Of Skywalker

0 Comments

Starring: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega

Jeg tror vi har brug for en pause

Det har været nogle ekstremt turbolente år for Star Wars universet. Efter den store succes The Force Awakens og en solid prequel i Rogue One, begyndte det stille og rolig at gå ned af bakke. The Last Jedi (som jeg nu stadig synes er skide god), blev mødt af stor kritik for visse beslutninger, og retningen historien var ved at tage, og instruktør Rian Johnson blev afskediget. Den næste prequel Solo: A Star Wars Story, var et kæmpe kaos bag kameraet, og endte med at koste Disney så mange penge, at de skrottede idéen om en Obi-Wan film (nu kommer den så som serie på Disney+). Efter alt dette kom det frem at Star Wars: The Rise Of Skywalker, vil være den sidste i rækken for denne gang, og med sådan en shaky optakt over de sidste par år, var det interessant at se om J.J. Abrams og co. ville kunne styre skibet sikkert i land.

Star Wars: The Rise Of Skywalker starter nogen tid efter slutningen på The Last Jedi. Den onde Kejser Palpatine er vendt tilbage fra de døde, og planlægger at samarbejde med den første orden, for at ødelægge modstandsbevægelsen en gang for alle. Kylo Ren er derfor taget ud for at finde ham, men er splittet i mellem om han skal samarbejde, eller dræbe ham, så han kan blive den eneste leder i universet. Rey har genoptaget sin Jedi træning under Leia, men dette bliver afbrudt, da de får et tip fra en undercover kilde i den første orden om hvordan man kan finde frem til Kejser Palpatine, og hun drager straks ud for at finde ham, sammen med Finn, Poe, 3PO, Chewie og BB-8.

Star Wars er en underlig filmserie. Jeg tror ikke man kan finde en filmserie, hvor der fra film til film er så stor usikkerhed omkring kvaliteten. Som sagt synes det at have været lagt i graven, da Disney købte Lucasfilm, og startede deres trilogi. The Force Awakens er en skide god film, og jeg synes, på trods af al kritikken, og åbenlyse plotproblemer, at The Last Jedi også er rigtig god. Star Wars har nemlig altid haft et problem med forudsigelighed, og efter The Last Jedi, kunne man ikke være sikker på noget, den tog konstant røven på en. Selvfølgelig havde den sine fejl, som der skulle rettes på, og i The Rise Of Skywalker bliver der også rettet fejl, desværre ikke de rigtige. Forstå mig ret, at se en Star Wars film, er uanset plot, stadig en kæmpe oplevelse. Endnu en gang er det utroligt smukt, lydbilledet fantastisk som altid, humoren er på plads, der er nye og underlige væsner, og man besøger endnu en gang nye steder af universet, som er super interessante, og som sagtens kan besøges igen. Desværre for The Rise Of Skywalker, så betyder plottet jo en del for en film, og den fejler desværre i at styre det i mål. Man kan virkelig mærke, at der skulle have været flere film i rækken, for på trods af sine 140 minutter, så går tingene alt for stærkt. Man skal som seer inden for de første 10 minutter af filmen, simpelthen bare acceptere, at Kejser Palpatine, han er live, han har styret alle de onde, der har været siden hans død (Ja, det er vitterligt svaret på hvem Snoke er, og hvor han kommer fra, det er ikke en spoiler, der er ikke mere i det), han bor på en hemmelig Sith planet (!?), som Luke Skywalker har forsøgt at finde i årevis. Ja, 10 minutter, max 15. Det burde jo næsten en film i sig selv. Det var desværre bare et eksempel, da det fortsætter sådan gennem hele filmen. Som tidligere nævnt skal der rettes op, på de ting internettet gik amok over for 2 år siden, desværre lader det heller ikke til, at Disney har hørt efter her, for den største ting, der bliver rettet op på, er The Last Jedi’s største styrke, uforudsigeligheden. Inden for den første tredjedel af filmen, kan du regne ud hvordan den slutter, og det er fandme en skam! Derimod bliver plothuller, som Rey’s overdrevne Jedi-kræfter trods minimal træning og de afdøde Jedies evne til, at kunne komme tilbage fra det hinsideges, og hjælpe alt for meget til, ikke adresseret. På trods af sit forvirrende plot, så holdt Last Jedi, dog fast i traditionen, skabt af The Force Awakens, om at fokus bliver spredt ud på flere karakterer. Det synes The Rise Of Skywalker også at gøre, men jo længere filmen skrider frem går det op for en, at de eneste store karakter hvis ark vil blive fuldendt er Rey og Kylo Ren. Der er intet pay-off for nogen andre karakterer, hvilket er decideret utilgiveligt.

Som der står skrevet oppe nær toppen af siden, så tror jeg at vi har brug for en pause fra Star Wars. Ikke 100%, for universet er som skabt til en masse spin-off serier, hvilket der også kommer, bare en pause fra Star Wars film, og det tror jeg også Disney har. Den her trilogi er endt i kaos, fyringer, genansættelser og forvirring. Det er så tydeligt at se, at der har været for mange kokke i køkkenet, og The Rise Of Skywalker, betaler desværre prisen for det, da den virker som, og jo nok også er, et haste job lavet på 2 år med en ny instruktør. Disney skulle klart have ladet Rian Johnson fortsætte trods backlash, og så givet sig god tid, til at lave ikke bare 1, men 2 film, til at slutte dette kapitel af Star Wars. Som sagt, det er stadig en super filmoplevelse, for alle sanserne, og den åbner op for nye sider af universet, med mulighed for nye historier, og man får stadig en følelse af nostalgi i kroppen flere steder i filmen. Jeg vil slutte med en bøn til Disney om, at når i igen kaster jer ud i Star Wars på det store lærred, så hav en plan fra starten. Lad vær med at ansætte en instruktør, som siger han ikke vil lave en hel trilogi. Lad de samme mennesker skrive hele lortet, og buk ikke under for shitstorms, for det ender sjældent godt.

Star Wars: The Rise Of Skywalker få 4,5 ud af 8 stjerner.

Tags: ,