Red Dot

0 Comments

Starring: Nanna Blondell, Anastasios Soulis, Thomas Hanzon

I har gjort det igen Sverige!

Jeg er generelt ikke fan af svenske film. Bevares film som Ondskab, og Stieg Larssons Millennium-trilogi (specielt Mænd Der Hader Kvinder) er fantastiske, men det er så også det. Jeg er til gengæld glad for det samarbejde, som den danske filmbranche har med den svenske, da det ofte giver større budgetter til danske produktioner, men det siger ikke så meget om svenske film, udover at vi ser en svensk skuespiller i en dansk film. Over de sidste par uger har gyserfilmen Red Dot dog floreret på Netflix’ top 10 over mest populære film. Jeg har aldrig set en svensk gyser (så vidt jeg husker), så lad os da se, om de kan finde ud af det!

David (Anastasios Soulis) og Nadja (Nanna Blondell) er ikke glade i deres ægteskab. David er aldrig hjemme, og når han endelig er, så skændes de. Nanna er gravid, men er i tvivl, om hun vil have et barn med David, grundet deres nuværende situation. De beslutter sig for at give det en sidste chance, og tager derfor på en vandretur til det nordlige Sverige. De vælger, at de den første nat skal sove under Nordlyset i vildmarken. Om aftenen da det unge par skal til at falde i søvn, opdager de en mystisk rød plet på deres teltdug. Det går hurtigt op for dem, at de ikke er alene, og at nogen er ude efter dem.

Som det kan ses, er historien i Red Dot ikke kompliceret, og det er der intet i vejen med. I gysergenren, kan det faktisk være en fordel da mange, der prøver at genopfinde den dybe tallerken, ender med at forvirre sig selv i processen, og specielt på et lille budget, er det nærmest en garanti. Det skal dog siges, at det i Red Dot ikke er helt så snore lige, da historien har en dobbelt betydning, da David og Nadja, ikke kun flygter fra en moderisk galning, men også fra deres ”dæmoner” hjemme i hverdagen. Historien når sine punkter uden den store slinger i valsen, synes at være velspillet hele vejen, og har en yderst tilfredsstillende slutning, der er bare et problem; David og Nadja er muligvis de dummeste og mest usympatiske hovedkarakterer, som jeg nogensinde har set inden for genren! Som jeg nævnte, så når historien sine vendepunkter, men det var tilsyneladende ikke muligt med to karakterer, der var i besiddelse af faktiske fungerende hjerner. Både David og Nadja, er nogle af de største og mest tåkrummende idioter, jeg nogensinde har set i nogen film. Fra starten af filmen virker det som om, at Nadja ikke kender til ordet konsekvens, og at David har glemt sine testikler hjemme på natbordet. Det er tydeligt at gætte sig frem til samtlige konsekvenser, ved alle idiotiske handlinger. De eneste overraskelses momenter som filmen egentlig besidder, er i form af David og Nadjas idioti, da de gang på gang formår at overraske seeren med hvor dumme, uduelige, usympatiske, glemsomme, døve og talentløse de er. Havde de så bare været filmens skurke, for så kunne man da som minimum få nogle grin ud af det, men det ødelægger alt spænding i filmen, når den jagende morder, faktisk er mere sympatisk end David og Nadja. Dette gør at man egentlig kun håber på at de taber, og det er klart at se, at det virkelig ikke var intentionen med filmen, og det må derfor udskammes som en væmmelig og utilgivelig fejl. Det skal dog siges, at kameraarbejdet er fantastisk i Red Dot. Den ubarmhjertige svenske natur er fanget perfekt, og er nok den primære drivkraft for filmens gys, og ender også med at være det bedste ved hele filmen. Ydermere, skal det siges, at da den røde plet for første gang optræder i David og Nadjas telt er det faktisk super klamt og virkelig uhyggeligt, igen perfekt indkapslet af kamera, og en dejlig mangel på underlægningsmusik. Desværre skulle også dette ødelægges at vore to vindere af prisen Skandinaviens dummeste ægtepar.

Som sagt så er Red Dot en historie, der er utrolig nem at gennemskue. For selvom den når hvad den skal, og kommer godt i mål, så kan man gætte sig til alt. Min kæreste gættede filmens slutning inden for de første 10-15 minutter. Det her kan lyde hårdt, men hun vil selv give mig ret i, at hvis hun kan gennemskue en film inden for det første kvarter, så er der noget riv rav ruskende galt! Dette kan vi takke det dårligste karakterarbejde jeg længe har set for, samt en komplet mangel på kreativitet, som endnu en gang bare er med til at bevise, at når det kommer til film, er vi som altid Sverige totalt overlegne! Ps. hvis du synes jeg har været en smule grov over for David og Nadja så synes jeg, at du selv skal prøve at se filmen, og tælle alle de gode og logiske beslutninger, som de træffer i løbet af filmen. Jeg selv fik det til lige præcis ingen.

Red Dot får 2,5 ud af 8 stjerner

Tags: