Jojo Rabbit

0 Comments

Starring: Roman Griffin Davis, Taika Waititi, Scarlett Johansson

Hatten af for Waititi!

Jeg har i de sidste par år, været stor fan af Taika Waititi’s arbejde. Fra hans skuespil/skriver/instruktør rolle i den fantastiske gyserkomedie What We Do In The Shadows, til han instruktør arbejde i den suverænt sjoveste Marvel fil til dato; Thor: Ragnarok, og videre til hans selvskrevne og instruerede spin-off serie, af What We Do In The Shadows (som er min yndlings sit com fra 2019). Da jeg så læste, at han skulle lave en komediefilm om 2. verdenskrig, så var den med det samme et must see! At lave sjov med vampyrer og superhelte er en ting, men det er ikke altid en god idé, at gøre det med så tunge emner som krig, og slet ikke om børn i krig. Så jeg var mildest talt spændt på at se, om det ville gå godt for Waititi og co.

Jojo Rabbit foregår i de sidste tider af 2. verdenskrig. Trods krigen synes tabt for tyskerne, gør de stadig alt for at hjernevaske og træne deres befolkning, hvilket i den grad virker. Det virker specielt på vores hovedkarakter Jojo (Roman Griffin Davis), der er en dreng på 10. Jojo elsker Adolf Hitler. Han elsker ham så meget, så han ønsker at komme i Hitler’s private hær, tager på nazijugend sommerlejr, og har en fantasiven, som er selveste Adolf Hitler (Taika Waititi). Det skal dog hurtigt vise sig, at der ikke er meget soldat i Jojo, og han må derfor bruge sin tid på andre ting, og er derfor meget sammen med sin mor (Scarlett Johansson). Hans mor arbejder dog meget, hvilket giver Jojo en masse tid alene hjemme, og i hans alene tid skal Jojo finde ud af, at hans mor gemmer på en masse hemmeligheder, som måske ikke lige stemmer overens med Jojo’s politiske overbevisning.

Jeg har altid følt mig draget af comedy. Gerne de mere utraditionelle grene af comedyen, hvis muligt. Det er altid spændende når folk tør tage en chance, og lave sjovt med noget ”farligt”. Desværre i disse krænkelsestider, går der længere og længere i mellem, at vi hører en god voldtægtsjoke, en god homojoke eller det altid så dejlige Hitler-kort. Heldigvis for os alle sammen, så har Taika Waititi turde smide det helt store Hitler-kort med hans, mesterværk Jojo Rabbit! Jeg tror ikke denne anmeldelse bliver særlig lang, for jeg kæmper virkelig for at finde ting, som er bare minimale negativer. Skuespillet er i top. Dette er hovedrolleindehaver Roman Griffin Davis’ første rolle nogensinde, og han er allerede blevet nomineret til en Golden Globe. At sige hans fremtid er lys, vil mildest talt være en underdrivelse, hvilket fund han er! Scarlett Johansson, leverer en på samme tid smertefuld, men også let på tå performance, på en måde som jeg aldrig har set det gjort før, og fortjener helt klart begge sine Oscar nomineringer. Sam Rockwell er som altid fantastisk, det samme kan siges om det unge stjerneskud Thomasin McKenzie. Ja selv Rebel Wilson gør det godt!? Hatten af for Waititi! Scenografien og kostumerne er spot on, og manuskriptet er snorre lige! Selvom det er en comedy, bliver man på intet tidspunkt taget ud, af den tid som filmen foregår i, og jokesne har et bredt spænd fra high til low-brow comedy, så alle kan være med. Hatten af for Waititi! Men lige når man tror, at man er sikker i comedyland, så kan filmen med et skifte. Der er flere scener, som er decideret tårefremkaldende, og som vil efterlader hver en seer måbende i chok og sorg. At man kan gøre sit publikum bange og kede af det, med krigsscener hvor børn bliver skudt, og derfor inden for få sekunder efter, at have set døde børn, give sit publikum grineflip, er comedy og tragedie i en pardans, som jeg aldrig nogensinde har set det før, og nok er uden for min fatevne, rent håndværksmæssigt. Hatten af for Waititi!

Som sagt, så kan jeg næsten ikke grave noget negativt frem, at sige om Jojo Rabbit. Den første halvdel af filmen, kan med rette beskyldes for at være alt for langsom til tider, men det niveau og tempo, som bliver sat i anden halvdel, gør uden tvivl op for det. Er Jojo Rabbit en af de sjoveste film jeg har set? Nej, det er den ikke, men det skal den heller ikke være, for det er i bund og grund en historie om børn i/under krigen. Udfra det, er Jojo Rabbit så en af de mest imponerende comedy film jeg nogensinde har set? Ja, det vil jeg sige. Historien er sig selv er dybt tragisk, men den bedste måde, at komme igennem og videre fra tragedie er vel med latter. Man kan, og skal gøre grin med alt, for hvis man ikke kan se det sjove i ting, så kommer vi som mennesker aldrig videre. Dette har Taika Waititi forstået, og dette må siges, at være en af grundende til, at han er på vej mod stjernerne med ikke blot egne film, men også med projekter hos Marvel og Star Wars. Jeg glæder mig som et lille barn til, at følge ham for han har uden tvivl potentiale til, at blive en af de helt store.

Jojo Rabbit får 8 ud af 8 stjerner