Friends Sæsonerne Rangeret Fra Værst Til Bedst

0 Comments

Friends var i mange år min yndlingsserie. Den er, den dag i dag, stadig min yndlings sitcom. Den har derfor hele tiden været blandt de serier, som jeg ville lave en sæson rangering af. Da nyheden om, at reunion afsnit ville få præmiere i slutningen af maj, på HBO Nordic, så tænkte jeg, at tiden var inde for Friends. Ligesom i mine rangeringer af Modern Family og The Office sæsonerne (jeg kan varmt anbefale, at du lige hopper over og læser dem, jeg skal nok vente på dig), så har jeg forsøgt at gøre det så objektivt som muligt, og jeg vil som altid kåre det bedste afsnit i hver sæson, det sjoveste (som kan være en replik, et øjeblik, en scene eller en hel storyline), og nu hvor det er Friends, så vil jeg her også kåre den bedste gæstestjerne i hver sæson. Nok fra introen lad os straks komme i gang!

#10 – Sæson 9

Ingen overraskelse her. Sæson 9 vil for de fleste stå som den dårligste sæson af Friends. Efter at have set hele serien igen, vil jeg faktisk gå så langt som at sige, at det er den eneste dårlige sæson af serien. De helt store grin udebliver for det meste, og de gennemgående historier er enten forglemmelige eller i Joey og Rachel’s kærlighedshistories tilfælde decideret dårlig. Mange jokes blev nærmest genbrugt, og der blev i løbet af sæsonen endda sået en lille smule tvivl om, hvorvidt Chandler og Monica’s forhold ville kunne holde i længden, hvilket jeg vil mene er en af de værste synder Friends nogensinde har begået. Det hele er selvfølgelig ikke negativt, da Ross og Rachel’s nye roller som forældre giver en del gode storylines, og så er det også i denne sæson, at vi bliver introduceret til Mike, som er den perfekte kærligheds interesse for Phoebe, der op til dette sene punkt i serien, nok var den af vennerne, der havde de kedeligste kærester af dem alle.

Bedste Afsnit: Afsnit 6 – The One With The Male Nanny

Det Sjoveste: Baby Got Back – Afsnit 7

Bedste gæstestjerne: Paul Rudd (tæt forfulgt af Christina Applegate)

#9 – Sæson 1

Måske lidt kontroversielt her, men hear me out! Jeg ved godt, at en 9. plads i mine tidligere rangering har betydet, at det ikke var godt det, der foregik i den pågældende sæson, men sådan er det altså ikke her. Udover sæson 9, så er bundniveauet i Friends uhyggeligt højt. Sæson 1 er fyldt med fantastiske jokes, storylines og ikoniske momenter. Det eneste, der holder sæson 1 fra højere pladser er karaktererne. Det er tydeligt, at manuskriptforfatterne ikke var helt sikre på hvordan de skulle folde alle karaktererne ud. Dette kan især ses hos Chandler og Phoebe, der begge mere eller mindre er reduceret til jokes, uden nogen egentlige personligheder. Bevares begge leverer på comedy siden, men i længden bliver de ekstremt forudsigelige, og føles ikke som rigtige mennesker, i modsætning til Ross og Rachel f.eks. Det er selvfølgelig klart, at sådanne problemer kan forekomme tideligt i en serie, så de er selvfølgelig tilgivet, da der jo blev rettet op på det. Selv med dette problem, så var det nærmest en 50/50 beslutning mellem nummer 8 og 9, og på en god dag, kunne den måske endda have befundet sig på 7. pladsen.

Bedste Afsnit: Afsnit 7 – The One With The Blackout

Det Sjoveste: Ross løber ind i vaskemaskinen – Afsnit 5

Bedste Gæstestjerne: Jeg har lyst til at give den til Maggie Wheeler, der spiller Janice, men jeg ved ikke om det tæller. Hvis ikke så går den til Jill Goodacre

#8 – Sæson 8

Som netop sagt, så var det meget tæt mellem nummer 8 og 9. I forhold til jokes, så er sæson 8 ikke på niveau med sæson 1, men storylinesne og selvfølgelig karaktererne er bedre. Der er dog det lille problem, at det er i denne sæson, at Joey’s følelser for Rachel starter, men da det faktisk blev lukket ned uden en begyndelse på deres forhold, så slipper sæson 8 med en advarsel. De andre storylines er derimod i top. Monica og Chandler, der skal vende sig til livet som gift par, og ikke mindst Rachel’s graviditet er begge ekstremt underholdende, dog, som sagt, uden at være helt oppe og ringe på de store mavse grin. Havde det ikke været for et par sløve perioder i sæsonen, kunne den endda have fundet sig selv på en 7. plads.

Bedste Afsnit: Afsnit 2 – The One With The Red Sweater

Det Sjoveste: Hvem lagde an på hvem? – Afsnit 4

Bedste Gæstestjerne: Brad Pitt

#7 – Sæson 7

I forhold til bundniveau, så ligger sæson 7 og 8 fuldstændig lige, så det er af gode grunde topniveau, der skal adskille dem, og der kan forskellen altså mærkes! Med storylines som Joey og Ross, der tager lur sammen, the holiday armadillo og Ross og Monica’s kusine, holdes lattermusklerne konstant på tæerne. Så er det selvfølgelig også sæsonen, hvor Chandler og Monica bliver gift, hvilket må siges at være et af, hvis ikke det, mest tilfredsstillende øjeblik i Friends, da de, som vi alle ved, er seriens bedste par, ikke Ross og Rachel! Det førnævnte bundniveau er jeg dog lige nødt til at adressere, da det her i sæson 7 første gang kan mærkes, at der måske er en udløbsdato på manuskriptforfatternes idéer. Afsnit som The One With Phoebe’s Cookies, The One With Rachel’s Assistant og selvfølgelig The One With The Vows, var alle røde lamper for enhver Friends fan. Så er der selvfølgelig også hele problematikken om Chandler’s far, men det er et hvepsebo som jeg helst vil undgå at stikke hånden ind i.

Bedste Afsnit: Afsnit 24 – The One With Monica and Chandler’s Wedding: Part 2

Det Sjoveste: Ross spiller på sækkepibe – Afsnit 15

Bedste Gæstestjerne: Jeg kan simpelthen ikke vælge mellem Denise Richards og Gary Oldman. Den må i ligge og rode med!

#6 – Sæson 3

Fra nu af tror jeg ærlig talt ikke, at jeg har mere negativt at sige. Niveauet i de resterende sæsonser er uhørt højt. Så højt, at en sæson som jeg inden denne gennemgang af serien faktisk ville have betragtet som værende i top 3, kun kan indfinde sig på en 6. plads. Hvad kan den falde på spørger du? Det er svært at sige. Det er nok den sæson, der lader komikken stå mest i skyggen, til fordel for mere seriøse emner, hvilket måske kan have en betydning, da det påvirker halvdelen af vennegruppen, nemlig Monica, Rachel og Ross. Monicas kærlighedsliv er i ruiner efter bruddet med Richard, og Ross og Rachel går fra hinanden, hvilket ikke er godt for harmonien i vennegruppen. Jeg siger ikke, at det er dårlige storylines, de er begge fremragende, men man kunne måske have ventet en sæson med en af dem. På den anden side, så skal man selvfølgelig også respektere, at Friends, specielt med Ross og Rachel’s brud, turde lade komikken tage en skridt i baggrunden, da det nemlig ikke var alle serier på dens tid, der gjorde netop dette, så respekt til Friends for at turde det. Når det så er sagt, så er sæson 3 stadig hysterisk morsom. Afsnit som The One Where No One Is Ready og The One With The Football er begge all-time klassikkerer, som kun er toppen af morskabsisbjerget i denne sæson hvor vi også blev introduceret til Frank Jr., og anden og kyllingen.

Bedste Afsnit: Afsnit 16 – The One With The Morning After

Det Sjoveste: Billy Crystal og Robin Williams’ improviserede scene – Afsnit 24

Bedste Gæstestjerne: Ben Stiller

#5 – Sæson 2

Klart det største spring i kvalitet fra en sæson til en anden, fandt sted mellem sæson 1 og 2. Niveauet af jokes er løftet en smule, Monica møder Richard, Chandler og Phoebe føles som rigtige mennesker, stroylinen mellem Ross og Rachel intensiveres, bl.a med en af de mest ikoniske scener i tv’s historie, og alle karaktererne får noget god og nødvendig baggrundshistorie. Dette var sæsonen, der tog Friends fra rigtig god serie, til klassiker status, og det var endda ikke uden at tage chancer. At vise et homoseksuelt bryllup i tv, var decideret uhørt på denne tid, og var kun gjort 1 gang før i en meget mindre serie, og kunne sagtens have fremkaldt en masse unødvendig had, men heldigvis lader det til, at fans af Friends er fornuftige! Ydermere var dette også sæsonen hvor Joey flytter ud. Dette var dog slet ikke på samme skala som Carol og Susan’s bryllup, og han flyttede jo også hjem igen i samme sæson. Man kunne også tydeligt mærke, efter succesen af den første sæson, at der nu var langt flere skuespillere, der ville lege med Friends, da man her i sæson 2, muligvis, havde det stærkeste line-up af gæstestjerner.

Bedste Afsnit: Afsnit 14 – The One With The Prom Video

Det Sjoveste: Ross’ afro – Afsnit 14

Bedste Gæstestjerne: Tom Selleck (tæt forfulgt af Julia Roberts)

#4 – Sæson 6

Det er uhørt, at en sæson, der er så stærk som sæson 6 af Friends ikke kan befinde sig højere end en 4. plads. Sæsonen beriger os med komik og storytelling af højeste karat, med afsnit omhandlende unagi, Ross’ tandafblegning, Chandler, der ikke kan græde, Phoebe’s måde at løbe på og Monica og Ross’ danserutine, bare for at nævne et par stykker. Den beriger os ydermere med gennemgående storylines som Ross og Rachel, der skal skilles, Joey’s nye lækre room-mate, Rachel flytter ind hos Joey, Ross der dater en elev og sidst, men ikke mindste Chandler og Monica, der frier til hinanden, som kulminerer i endnu en af tv’s mest ikoniske scener nogensinde (ja, jeg ved godt, at det efterhånden er blevet sagt et par gange, men det er Friends for pokker), dog ikke uden at trække alle seerne gennem hele følelsesregisteret forinden, på den bedst tænkelige måde.

Bedste Afsnit: Afsnit 9 – The One Where Ross Got High

Det Sjoveste: Paul (Bruce Willis) er The Man! – Afsnit 22

Bedste Gæstestjerne: Bruce Willis

#3 – Sæson 10

Efter en dårlig sæson 9, så var det ekstremt vigtigt for serien Friends som helhed at få rundet ordentligt af, med en god sidste sæson. Og at sige, at sæson 10 er god, er nok en underdrivelse! Jeg mindedes ikke sæson 10 som værende så stærk som den egentlig er, og huskede den egentlig kun som at være en mild opgradering på sæson 8 og 9, men hold nu op, hvor huskede jeg forkert. Sidste sæson af Friends er en af de mest imponerende serieafslutninger nogensinde, og er selvfølgelig ført an af det eminente sidste afsnit, hvor det hele rundes så tilfredsstillende af. Chandler og Monica bliver forældre, Ross og Rachel finder sammen igen, og Joey får en ny and og en ny kylling, og overvejer også at få en gås. Sæson 10 var desuden sæsonen, der også gav os Ross, der laver fajitas, Ross, der får en spraytan, Joey doesn’t share food, Phoebe og Mike, der ændrer deres navne, Joey snakker fransk, og selvfølgelig Phoebe og Mike’s bryllup. Det eneste, der holder sæson 10 fra den absolutte top, er længden på sæsonen (den er 7 afsnit kortere end alle de andre), og den fortsatte romance mellem Joey og Rachel, som dog hurtigt rundes af tidligt i sæsonen.

Bedste Afsnit: The Last One – Afsnit 17

Det Sjoveste: Chandler: ”If I were a guy… Did I just say IF I were a guy!?”

Bedste Gæstestjerne: Danny DeVito (endnu en gang tæt forfulgt af Christina Applegate)

#2 – Sæson 4

De sidste 2 sæsoner her på listen er så tætte, at det er lige før, at det skal betragtes som en delt førsteplads, men nu holder vi os til konceptet! Sæson 4 af Friends har alt. Den leverer drama i form af Rachel’s ulykkelige forelskelse i en forlovet Ross, og Chandler og Joey, der bliver uvenner på grund af en pige. Den kaster om sig med nogle af bedste sæsonlange storylines, som f.eks. den netop nævnte pige, der kommer mellem Joey og Chandler, lejlighedsbytteriet, gravide Phoebe og Ross, der bliver forlovet. Alle 6 skuespillere leverer deres absolutte a-game (måske med undtagelse af Courtney Cox), og man bliver i denne sæson virkelig mindet om hvor højt niveauet af skuespil egentlig er. Ydermere, så ender sæson 4 også med to af de bedste cliffhangers, som jeg nogensinde har set i en sitcom, i form af Ross, der siger det forkerte navn ved alteret, og Chandler og Monica, der finder sammen i London.

Bedste Afsnit: Afsnit 12 – The One With The Embryos

Det Sjoveste: Quizzen om lejligheden – Afsnit 12

Bedste Gæstestjerne: Paget Brewster

#1 – Sæson 5

Selvom jeg lige har skrevet, at vi nærmest havde med en delt førsteplads at gøre, så er min tvivl faktisk fuldstændig blevet slettet under skrivningen. Sæson 5 er definitivt den bedste sæson af Friends, og kan meget vel være den bedste sæson af nogen sitcom nogensinde (fight me!). Niveauet af skuespil er på en eller anden måde blevet hævet, da nu også Courtney Cox kommer i gear, og da man godt kan mærke, at Matthew Perry er blevet clean i den her sæson. Den giver os seriens bedste storyline i form af Chandler og Monica’s hemmelige forhold, samt bl.a. Ross, der endnu en gang skal skilles (han bliver faktisk gift 2 gange i denne sæson). Det er desuden også altid herligt, når vennerne bliver taget ud af deres vante omgivelser, og den glæde får vi hele 2 gange i denne sæson, da turen til London afsluttes og da de drager til Las Vegas i slutningen af sæsonen. Sæson 5 står faktisk også som den sæson med de svageste gæstestjerne, hvilket ender med at være en god ting da det viser, at serien egentlig ikke har brug for dem og, at de kun er små boosts som serien giver sig selv, hvis den har brug for det. At dette var seriens absolutte højdepunkt vil i den grad kunne ses i mine kåringer af bedste afsnit, og det sjoveste. Det bedste afsnit er det bedste afsnit i hele serien, og det sjoveste var umuligt at vælge.

Bedste Afsnit: The One Where Everybody Finds Out – Afsnit 14

Det Sjoveste: Ross’ lederbukser – Afsnit 11. Phoebe og Rachel distraherer Ross – Afsnit 14. PIVOT! – Afsnit 16. Chandler kan ikke gribe – Afsnit 21

Bedste Gæstestjerne: Bob Balaban

Tags: