Dracula

0 Comments

Starring: Claes Bang, Dolly Wells, John Heffernan

Der blev de lige lidt for overmodige…

Claes Bangs succes er uden tvivl den mest forvirrende af alle de skuespillere, der slået i gennem i udlandet. At folk som Mads Mikkelsen, Nikolaj Coster-Waldau og Ulrich Thomsen ville slå i gennem i udlandet, har nok alle dage været mere et spørgsmål om hvornår og ikke et spørgsmå om hvis. At manden, der er mest kendt for, at spille Anna Pihls kæreste for over 10 år siden skulle gøre det, havde der nok været rigtig gode odds på. Det værste/bedste er dog, at det først er nu, at han for alvor folder sit talent ud, for hold nu kæft hvor er han dygtig, og havde det ikke været for Claes Bang i rollen som Grev Dracula, så havde Netflix’ Dracula været lige til at lukke op og skide i.

Dracula finder sted, i slutningen af 1800-tallet. Vi følger en mand ved navn Johnny Harkins (John Heffernan), som er advokat, og som besøger Grev Dracula (Claes Bang), fordi han gerne vil lære noget om England, for der kunne han godt tænke sig at komme hen (Johnny ved selvfølgelig ikke, at Dracula er en vampyr). Sideløbende med den fortælling, følger vi Johnny nogle måneder efter. Han er på et kloster, og ser mildest talt anderledes ud. Han bliver nærmest interviewet af to nonner, som ønsker at finde ud af, hvorfor og hvordan Johnny er havnet hos dem. De synes dog, at være højst utraditionelle, og er ekstremt interesserede i denne Grev Dracula også. Det skal vise sig, at Johnny, på den hårde måde, har fundet ud af hvem Dracula egentlig er, men hvorfor ville Dracula have netop ham, hvordan undslap Johnny, hvad laver han på dette kloster og hvorfor er nonnerne så interesserede i Grev Dracula?

Allerede fra andet afsnit af Dracula, havde jeg sat mig i hovedet, at jeg skulle anmelde den. Jeg får nemlig ikke anmeldt så mange serier, som jeg gerne vil, og nu havde vi en international serie, med en dansker i hovedrollen, så det er jo perfekt. Det var dog ekstremt svært, at sige hvad jeg syntes om den på daværende tidspunkt. I løbet af de første afsnit, bliver der nemlig truffet nogle ekstremt interessante valg, og man er som seer hele tiden udfordret med nye spørgsmål, tidslinjer og legendefordrejninger (Er det et ord? Det siger vi det er). Serien er desuden virkelig flot, med dejlig dyster scenografi, som man ønsker, specielt i første afsnit, at man kunne få lov til at udforske noget mere. Der er dog fra seriens start et gennemgående problem med stemning. Det virker som om, at der har været utrolig meget forvirring om genre, under skabelsen af Dracula. Grev Dracula er en gyser karakter, og jeg vil også mene, at den ligger tættest på gys, men man bliver alt for tit hevet ud af det blodige uhygge med ”sjove” replikker kærlighedsdrama, og andre ting. Ligeledes er den også fyldt med, lad os kalde dem, mindre gode skuespillere i biroller, og en masse utroværdige karakterer, som ofte må siges, at kunne være undgået. På trods af alle disse ting, holder den dog sit publikums fokus med vilde sving, som man ikke ser komme, og en fantastisk Claes Bang, som er så dejlig, uhyggelig og charmerende. Så kom vi til tredje, og sidste afsnit. Tredje afsnit er noget være lort, for at sige det lige ud, og det er ekstremt frustrerende. De første 15 minutter er stadig vildt interessante, da det virker som om, at de skal til at gå Silence Of The Lambs på den, og nærmest transformere Grev Dracula til en form for Hannibal Lechter. De sidste 10 minutter er også rigtig gode, da selve klimakset på historien er tilfredsstillende, hvorfor kan jeg dog ikke røbe her. Problemet, og det som serien falder helt sammen på er den time, som kommer mellem de to sekvenser. Der blev taget en chance for meget og introduceret for mange utroværdige og ligegyldige karakterer, og seriens stemningsproblemer bliver skruet op fra 30 til 100 gennem det hele. Jeg prædiker tit om, at jeg godt kunne tænke mig, at der bliver taget flere chancer i historiefortællinger, men der skal vel altid være en undtagelse, der bekræfter reglen.

Hold nu kæft hvor har jeg dog lyst til, at spoile løs om alle de ting, der irriterer mig, og som også ødelægger tredje og sidste afsnit af Dracula. Jeg gør det ikke, for jeg synes, på trods af det hele, at serien stadig fortjener at blive set. Det vil jeg gerne med det samme, have lov til at ændre igen. Serien fortjener det ikke, men det gør Claes Bang. Han er fuldstændig fantastisk, og jeg tror aldrig, jeg har set en mere troværdig og charmerende udgave af Dracula, end den som Claes Bang spiller. Claes Bang er på vej mod en lys fremtid, er jeg sikker på, og det er mere end fortjent! Hvordan det her mega talent af en skuespiller i snart 2 årtier, har gået fra mindre birolle til mindre birolle, i mere eller mindre gode film og serier herhjemme i Danmark, uden nogen har turde, og tage en egentlig chance med ham, fatter jeg ikke en brik af!?

Dracula får 3,5 ud af 8 stjerner.

Tags: