Better Call Saul: Sæson 5

0 Comments

Starring: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn

Jeg klapper i mine små hænder!

Lige siden dens start i 2015, har Better Call Saul været en af de absolut bedste serier, på alle platforme. Alligevel har serien været mødt af megen kritik og irritation, specielt fra de mest dedikerede fans. For på trods af den ekstremt høje kvalitet i Better Call Saul, så har den, med undtagelse af enkelte episoder, ikke været oppe og ringe på de samme tangenter, som dens orignal, Breaking Bad. Dette er selvfølgelig ikke fair, da kun få serier gennem tiden, har sniffet til det niveau Breaking Bad var på, og ingen har kunne holde det. Jeg er dog lykkelig over at kunne sige, at Better Call Saul endelig synes at have fundet den magiske eliksir, som Breaking Bad drak af, i alle sine 5 sæsoner, da den endelig nu kan sige, at den er i besiddelse af ikke bare enkelte afsnit, men en hel sæson, som har holdt dette nærmest umenneskelige niveau! Og hvilket tidspunkt, at ramme det niveau!

SPOILERS!

Hvis du ikke har set Better Call Saul, eller bare ikke er helt up to date, så læs ikke videre, men kom endelig i sving! Du behøves ikke, at have set Breaking Bad, for at se Better Call Saul, da det er en prequel, og derfor foregår før handlingen i Breaking Bad udspiller sig.

Den professionelle transformation er endelig sket. Jimmy McGill (Bob Odenkirk) er blevet til Saul Goodman. Efter at have fået sin ret til, at være praktiserende advokat tilbage, er Jimmy nu færdig med, at spille efter reglerne, og kun gå efter manden i stedet for bolden, for det er der de sjove penge gemmer sig. Alt dette er selvfølgelig svært for Jimmy’s kæreste Kim (Rhea Seehorn). Hun har altid vidst, at Jimmy har kunne lide at springe over hvor gærdet er lavest, men Saul Goodman er på et helt nyt niveau. Hun har aldrig været i tvivl om, at hun vil være sammen med Jimmy, men hvad med Saul? Alt imens fortsætter splittelsen i narkobranchen i Alberqueque, med at blive værre. Lalo Salamanca (Tony Dalton) er svære, at slippe af med end som så, og efter Mike (Jonathan Banks) var tvunget til at skyde en uskyldig og rar mand er hans tålmodighed med Gustavo Fring (Giancarlo Esposito) ved at være sluppet op, men har han råd til, at have det sådan?

Det har været et langt sejt træk, at følge med i Better Call Saul de sidste par år. Jeg elsker Breaking Bad. Derfor elsker jeg også skuespillerne, karaktererne, universet og alt der følger med det. Bob Odenkrik’s Saul Goodman/Jimmy McGill er uden tvivl en karakter, der er værdig til, at have sin egen serie, men at han skulle kunne følge i fodsporerne af Walter White, er en tvivl som gennem årerne, langt hen af vejen, har været en realitet… indtil nu! Breaking Bad er historien om en rigtig god mand, der bliver rigtig ond. Det samme er Better Call Saul på mange måder, bortset fra at Jimmy aldrig rigtig har været god, men som man ser i Breaking Bad, så er Saul Goodman, trods sine fejl og mangler, samt sit underlige moralske kompas, ej heller rigtig ond. I 4 sæsoner har vi som seere ventet på, at Jimmy endelig tog springet ud i den moralske gråzone, som Saul Goodman er. Og nu sker det endelig! I sæson 5, får vi for alvor udfoldet dette moralske kompas, og virkelig udforsket Jimmy, ikke bare som en shady advokat, men som menneske, da hans kæreste Kim stadig praktiserer, som lovlydig advokat. Disse dilemmaer, giver virkelig Bob Odenkirk mulighed for, at udfolde sit talent som aldrig før. Hans skuespil har i denne sæson, været så eminent, at han nok for første gang. har en reel chance for, at gå fra at være manden, som helt sikkert har fortjent sin Emmy nominering, til at være manden, der helt sikkert har fortjent at vinde den! I de 4 tidligere sæsoner har Jimmy, med enkelte afvigelser, nærmest følt sekundær, og Mike Erhmentraut har været den mere interessante karakter, både fordi han allerede er i den kriminelle underverden, men også pga hans familierelationer. Jeg vil ikke sige, at Mike i denne sæson er et kedelig bekendtskab, for det er han på ingen måde, men jeg glæder mig konstant, uden egentlig at ville forlade Mike, til at komme tilbage til Jimmy og Kim i denne sæson. Deres dynamik, sammenspil og historie er simpelthen perfekt! Selv en karakter som Nacho, som i tidligere sæsoner, af og til nærmest har følt tvunget, ned i halsen på seeren, kommer til sin ret i sæson 5, da han nu for alvor er sovset ind i den narkokrig, som han på ingen måde har lyst til, at være en del af. Jeg er stadig i tvivl om Michael Mando’s skuespilevner, sammenlignet med alle de andre fantastiske talenter, men det gør faktisk ikke noget i den her sæson, da han får så meget godt materiale at arbejde med, og Nacho nu interagere ikke blot med Lalo, og de andre Salamancaer, men også Mike og Gustavo. Gennem alle disse fantastiske opgraderinger, på en forvejen skide god serie, bliver Vince Gilligan desuden stadig ved med at overraske og forunde sit publikum, med fantastiske settings, kameraarbejde, musik, farver og jeg skal komme efter dig skal jeg!

For første gang har det, som fuldblods Breaking Bad-fan, ikke føltes som en pligt, at vente en uge på næste afsnit af Better Call Saul. Var de andre hele sæsoner kommet ud på en gang, bevares så havde man da binget på en lille uge, men det andet har været svært. I denne sæson har jeg næsten ikke kunne vente til, at det igen blev tirsdag, for at se næste afsnit (specielt den sidste halvdel), og for første gang, ville sæsonen nok ikke været blevet binget på en lille uge, men på en enkelt dag. Der er nu kun en sæson tilbage af Better Call Saul, og med sidste sæson af Breaking Bad i mente er der al mulig grund til, at være nervøs og skeptisk, men sådan kan du sige om alle serier, i forhold til Breaking Bad. Jeg vælger derfor nu, at se på det sådan her; I forhold til sæson 5, af Better Call Saul, så er der al mulig grund til, at være optimistisk for den næste!

Better Call Saul får 8 ud af 8 stjerner

Tags:

One Reply to “Better Call Saul: Sæson 5”

Comments are closed.