Alle Pixar Film Rangeret Fra Værst Til Bedst

0 Comments

Okay, kort intro! Hvis du har læst mit seneste indlæg (som jeg da vil anbefale at du gør. Kom i sving, jeg venter!), så vil du vide, at jeg er stor fan af Pixar. Jeg synes derfor, at det ville være passende, at lave en liste. Ikke bare en top 10, men en liste over alle filmene. Som sædvanlig har jeg prøvet, at være så objektiv som muligt, og vurderet alle filmene indenfor katrgorierne; Overall historie, filmens helt og skurk, filmens biroller, tematik, betydning, stemme skuespil, popularitet og unikhed. Det er selvfølgelig umuligt, at min egen mening, ikke får nogen indflydelse, men jeg synes satme jeg har gjort et godt forsøg her! Som altid fortæl mig endelig hvis du synes listen er forkert, jeg vil meget gerne høre din mening!

#22 Cars 2 (2011)

Jeg fandt ud af, tidligt i processen her, at man med Pixar film kan dele dem ind i de 3 kategorier; Fantastisk, middelmådig og dårlig. Det har været utroligt svært at finde de rigtigt placeringer til filmene indenfor de 2 af kategorierne. Med de dårlige var det ikke svært. Cars 2 er den eneste film på listen, som jeg simpelthen ikke kunne se færdig. Den originale Cars-film er ikke en af Pixar’s bedste, men den har dog sin charme. Den klassiske amerikaner stemning, med sjove biroller, samt en protagonist, som går i gennem en stor personlig udvikling. Cars 2 har taget alle disse ting, og ignoreret dem fuldstændig. Den klassiske amerikaner feeling er væk, da rejsen går til Europa. Alle birollerne, på nær en, bliver hjemme. Og gud hjælpe mig, om de ikke også har skiftet hovedkarakter. Cars 2 er forfærdelig, og jeg forstår virkelig ikke, hvorfor Pixar havde lyst til, at fortsætte denne filmserie, efter dette Car(s)crash af en film!

#21 The Good Dinosaur (2015)

Jeg har svært ved at forstå, hvorfor den her film blev lavet. I næsten et helt årti, lå manuskriptet til The Good Dinosaur færdig, uden nogen egentlig gad gøre noget med det. Når der går så lang tid, burde man så ikke bare erkende, at det måske ikke er særlig godt? Åbenbart ikke, og filmen blev i 2015 færdiggjort. Sådan da. Dette er nemlig den eneste Pixar film, hvor animationen til tider ikke er perfekt. Skuespillet virker som ventrehåndsarbejde, og hovedkarakteren er ikke særlig likeable. Hvad gør den bedre end Cars 2? Altså den skider ikke sit publikums forventninger, hvilket altid er en god ting. Den har desuden også nogle klassiske rørende Pixar momenter, som på trods af filmens mere end klodsede udtryk alligevel virker. Heldigvis har Pixar ikke lavet en decideret dårlig film siden, og vi kan hermed sige tak, til den dårlige sektion, af Pixar film her på listen.

#20 Cars 3 (2017)

Som tidligere nævnt, så er jeg meget forvirret over, at den her film er lavet. Efter Cars 2, tror jeg det var de færreste, som havde lyst til flere film i denne franchise, men trilogien måtte åbenbart færdiggøres. Jeg må sige, at jeg var tæt på, også at døbe Biler 3 en af de dårlige film på listen her, men måtte erkende, at det ville være en smule uretfærdigt. Ja, filmen er unødvendig. Ja, Lynet McQueen er pludselig irriterende igen. Ja, mange de likeable biroller er endnu en gang knapt nok tilstede. Ja, filmens skurk er på en eller anden måde ofte mere likeable end filmens hovedrolle. Men når alt det er sagt, så skal den have credit for, at prøve at rette op de mange fejl, som blev lavet i 2’eren, og får også rundet serien af på en god og passende måde. Hvis du går der ude, og har været i tvivl om du skal se Cars filmene, så gør det, men spring 2’eren over. Der er ingen sammenhæng mellem 2 og 3, og 2’eren er på intet tidspunkt refereret til i 3’eren. Se dem på dansk i øvrigt, det er en af de få film, som faktisk er bedre med danske stemmer.

#19 Brave (2012)

Jeg er normalt ikke fan af, at der smides politiske budskaber ind i animationsfilm. Det virker malplaceret for mig. Jeg må dog erkende, at i Brave virkede det passende. En ung pige, der går imod traditonerne, og vil være sin egen person og stå på sne egne ben. Hvorfor er Brave så langt nede på listen så? Det er simpelt; Det virker ikke! Brave har uden tvivl den mest usympatiske hovedkarakter i alle Pixar’s film. Hvad der burde være et feministisk oprør imod åndsvage traditioner og usympatiske magtindehavere er fuldsændig vendt på hovedet, da det mest af alt bliver fremstillet som en teenageoprør. Det hjælper ej heller, at begge Merida’s forældre er utroligt sympatiske, og blot ønsker at deres datter har det godt. Hvis man kan se gennem fingre med al den bagvendte historiefortælling, så er Brave en utrolig hyggelig film, med en unik setting og sjove karakterer.

#18 Monsters University (2013)

Vi tager et solidt spring i kvalitet fra Brave til Monsters University. Monsters, Inc. er en af Pixar’s absolut mest populære film, og folk hungrede i mange år på en efterfølger til den fremragende 1’er, og på trods af en påbegyndt produktion, så kom den aldrig. I stedet fik vi prequelen Monsters University. Historien om hvordan Mike og Sully mødte hinanden, og et indblik i en ny del af monster universet. De yngre versioner af karaktererne fra 1’eren er stadig et utroligt hyggeligt bekendtskab, men Monsters University formår på ingen måde at skabe nye mindeværdige karakterer. Jeg kan på nuværende tidspunkt for min død ikke huske et eneste navn på en karakter, som ikke var med i den første og det er et problem. Monsters University er desuden også den eneste film på listen hvor stemmeskuespillet trækker voldsomt ned i den samlede vurdering. I 2001, da Monsters, Inc. blev udgivet var Billy Crystal og John Goodman, som lægger stemmer til Mike og Sully, 53 og 49 år. Lidt til den ældre side i forhold til karaktererne, men det var udemærket. I Monsters University er karakterne blevet yngre, men Crystal og Goodman er nu begge over 60. Det kan høres, og det virker forkert og upassende. Så se den på dansk!

#17 Cars (2006)

Cars var egentlig på mange måder på vej i samme retning som Brave var. Lynet McQueen er nemlig, i en ordentlig portion af filmen, yderst irriterende, og forfærdelig overfor hans medmennesker, eller medbiler er det vel. Heldigvis formår Cars, at RETte ham op inden det nåede at køre helt af sporet, som det gjorde med Merida i Brave. Som sagt så har Cars en del hyggelige elementer til sig, og er bestemt ikke en film man spilder sin tid med at se. Cars var dog den første Pixar film, hvor man efter at have set den ikke havde følelsen af at man havde set en fantastisk film. Den tilbyder intet nyt, trækker på ingen måde i følelserne som mange af Pixar’s andre film, stemmeskuespillet er, for det meste, under middel.

#16 Incredibles 2 (2018)

Ligesom med Monsters, Inc., så var The Incredibles en af de Pixar film, som fans helst ville se en efterfølger af, og det faktum at der skulle gå 14 år er en synd. Vi fik den dog, og i forhold til sin original, så skuffer den desværre lidt. Efter 1’eren ville publikum super gerne se en historie hvor hele familien er med i kampen mod det onde fra start til slut, og det får vi desværre ikke. I stedet for vi næsten en direkte copy paste fra 1’eren, blot med et lettere feministisk spin, som efterlader en med en lidt dårlig smag i munden. Det giver dog plads til noget solidt comedy med Bob og Jack-Jack, og hele familien ender selvfølgelig med at være med i kampen mod det onde. Hvor man havde forventet noget fantastisk, bliver man dog efterladt med noget udemærket venstrehåndsarbejde, og ikke mere. Og for øvrigt, når du har Samuel L. Jackson til rådighed, så brug ham da for helvede noget mere!

#15 Finding Dory (2016)

Finding Dory er endnu en efterfølger til en fremragende film. I modsætning til Monsters, Inc. og The Incredibles så var Find Nemo ikke en film, som folk deciderede hungrede efter skulle have en efterfølger. Ja, jeg kan selvfølgelig godt se, at Dory karakteren havde mere historie i sig, som ikke var blevet udforsket, og det ville have været en skam ikke at fortælle den. Desværre så fungerer Dory altså ikke som hovedkarakter, og hun virker for det meste som en fish out of water (hold kæft hvor jeg tryller i dag), uden hendes dejlige samspil med Marly. Historien er på ingen måder i nærheden af samme hjerteskær, vigtighed og unikhed som Find Nemo, og virker derfor ofte langtrukken. Alt dette sagt, så er Finding Dory faktisk en af Pixar’s sjoveste film, og er en af de bedst spillede film, med nogle fantastiske stemmeskuespillere, både på originale og på dansk.

#14 Onward (2020)

Som jeg skrev i min anmeldelse så er Onward ikke en af Pixar’s bedste film, og er på mange måder rasende middelmådig. Onward kunne derfor sagtens være endt flere pladser længere ned af listen her, men jeg vil alligevel give den points for sin orginalitet. Som sagt ikke den bedste film, men slet ikke dårlig, og hvis du vil vide mere, så må du jo læse min anmeldelse af den! Med det er altså slut på de middelmådige film. Der er en grund til, at så mange mennesker holder af Pixar, og det normalt høje bundniveau er en af de primære grunde, nu er der nemlig kun fantastiske film tilbage!

#13 A Bug’s Life (1998)

A Bug’s Life, eller Græsrødderne, som jeg foretrækker, at kalde den, var Pixar’s svære 2’er. Den er en rasende undervurderet film i min optik. Ja, historien er måske ikke fandens original, og filmens biroller er heller ikke særligt mindeværdige, men ikke desto mindre er det en skide god film. Flik er uden tvivl en af de mest elskværdige hovedroller Pixar har skabt, og samtidig så er Hopper muligvis den bedste skurk de nogensinde har skabt. Stemmeskuespillet er i top, og den er desuden også en af de få Pixar film, der har et virkelig godt soundtrack. Animationen var banebrydende dengang, og havde den ikke haft så stor succes som den havde, så er det ikke sikkert vi havde set mere fra Pixar.

#12 Ratatouille (2007)

Lige som det er tilfældet med Græsrødderne, så synes Ratatouille tit at blive overset, og det er en skam. Igen er der her et problem med karakterer, i form af knap så mindeværdige biroller, og her også en mangel af mindeværdig skurk, men hvad den ikke har i sine karakterer, har den godt nok i sin historie. En historie om at forfølge sine drømme, uanset hvor uoverskuelige de måtte være. Ikke at lade sig nøjes med at være, hvad der forventes af en, men meget mere. Og at samarbejde altid er vejen frem, for så kan man overkomme selv de sværeste udfordringer. Jeg tror, at Ratatouille for rigtig mange børn fra den generation, har været langt mere lærerig undervisning, end de fleste skoledage, de måtte have haft det år.

#11 The Incredibles (2004)

Det siger lidt om kvaliteten af Pixar, at en film som The Incredibles kun lige kan klemme sig ind i den bedste halvdel på listen. Den første Pixar film hvor mennesker var hovedrolle indehaverer. Selvfølgelig ikke almindelige mennesker, men superhelte. I en tid hvor superheltefilm bestemt ikke var en garanteret succes, kastede Pixar sig simpelthen ud i, at lave sine egne helte, og hvor var det godt at de gjorde det. Familen Parr er på hver deres måde fantastiske bekendtskaber, og stemmeskuespillerne har eminent kemi. The Incredibles kan også prale af, at have en af de bedste skurke på listen her, da Syndrome på trods af alt hans vanvid er utrolig relaterbar.

#10 Monsters, Inc. (2001)

Havde det her været en liste baseret udelukkende på mine favoritter, så havde Monsters, Inc. været at finde et stykke højere oppe på listen. Monsters, Inc. universet, er uden tvivl det bedste Pixar har lavet. Der er så mange steder man har lyst til, at høre mere fra, samt så mange karakterer, som man får lyst til at følge (godt der kommer en serie nu). Udover dette så er Mike og Sully et af de mest ikoniske makkerpar i animations historie, og filmens historie er, omend en smule for kort i min optik, bund solid! Alt dette blandet sammen med et par gode skurke, et dejligt score og super soundtrack, og så har du en fantastisk animationsfilm til folk i alle aldre. Hvorfor er den ikke højere? På trods af alle sine kvaliteter, så er Monsters, Inc. for forudsigelig og sikker en film. Der bliver ikke taget nogle chancer, og den har som sådan intet nytænkende eller banebrydende over sig. Den lacker desuden også, med undtagelse af filmens aller sidste skud, på de følelsesladede øjeblikke.

#9 Wall-E (2008)

Wall-E var uden tvivl den sværeste film, at placere på listen. På flere af de ting jeg vurderede filmene ud fra faldt Wall-E nemlig ikke ind under. Den første halve time bliver der ikke sagt et ord, og Wall-E er helt alene. Hvad Wall-E ikke har i biroller, skurke og stemmeskuespil har den til gengæld i imponerende animation og historiefortælling. Wall-E er et animations mesterværk, som alle filmelskere er nødt til, at se uanset hvad man synes om genren. At kunne fortælle en historie, primært rettet til børn, som i lange perioder kun er beboet af en robot, som ikke kan tale, og som kun kan udvise følelser gennem lyde og sine øjne, og samtidig få dem til, at elske ham er imponerende. Wall-E er også en af mine absolutte yndlings Pixar hovedroller. Der bliver på intet tidspunkt gået på kompromis med hans moralske kompas, trods hans store udvikling, og man kan ikke andet at holde af ham. Jeg må dog sig, jeg er ikke fan af Hollywood, der slikker røv på sig selv, og det bliver desværre gjort kraftigt i den første halvdel af Wall-E. Det kunne man godt have undværet!

#8 Toy Story 4 (2019)

Den skarpe matematiker blandt læserne vil kunne regne ud, at 50% af de resterende film på listen består af Toy Story film. At en film som Toy Story 4 er den dårligste film i en filmserie er fandme imponerede, for som det kan ses ud fra de film den topper her på listen, så er den fantastisk. Efter slutningen på Toy Story 3, virkede det utroligt underligt, at der kom endnu en Toy Story film, og jeg tror derfor at der er mange, der ikke har set den. Til jer vil jeg sige, kom i sving! Anders’ historie sluttede i Toy Story 3, men det gjorde Woody’s ikke. Toy Story 4 introducerer en perlerække af nye og sjove karakterer, som man ikke kan andet end at holde af, med stærke stemmeskuespillere. Tony Hale, Key & Peele, Christina Hendricks og Keanu Reeves er alle fantastiske, og efterlader alle et stærkt indtryk hos Toy Story fans. Desværre bliver mange af de gamle velkendte karakterer lidt glemt i den, og det er primært derfor den falder lidt bagud i forhold til de andre. Når det er sagt, så er historien fantastisk, sjov og meget følelsesladet, for folk i alle aldre, og Tom Hanks og Tim Allen er som sædvanlig i topform som Woody og Buzz. Toy Story 4 er desuden Pixar’s suverænt flotteste film, hold nu kæft hvor er den flot!

#7 Find Nemo (2003)

Der er rigtigt mange, som har Find Nemo som deres yndlings Pixar film, og indtil jeg genså den, havde jeg svært ved at forstå det, for jeg mindedes den hverken som værende særlig rørende eller sjov. Efter at have genset den, har jeg dog måtte erkende, at jeg tog fejl, og kan nu forstå, hvorfor Find Nemo er en favorit, specielt blandt voksne seere. Tit og ofte tage børne- og animationsfilm barnets synspunkt, men Find Nemo tager ikke Nemo’s synspunkt, og fokuserer i stedet på Nemo’s overbeskyttende far Marley. En sand tragedie for en far, som allerede har mistet sin kone, og alle sine andre børn, at se sit sidste barn blive taget fra ham. Dog også en hjertevarmende historie om en mand/fisk, som skal gå i mod alt hvad han tror på, og har lært sin søn, for at kunne redde ham. Find Nemo er fantastisk!

#6 Coco (2017)

For sidste gang på listen skruer vi et gear op. Fra nu af er der nemlig kun film tilbage, som jeg ville give 8 ud af 8 stjerner. De næste 4 film, var specielt svære at placere, og der er meget lidt, der adskiller dem. Coco er en af de film, som overraskede mig mest. Efter at have set Brave, som var Pixars’s første færd ud i at skildre andre kulturer, var jeg skeptisk over, at de ville kaste sig ud i noget ligende igen. Hvor Brave dog fejler med sine budskaber og tematikker, springer Coco derimod loftet med sine. En børnefilm, der handler om død. At de tør!? Coco handler nemlig om, at forstå at vi alle skal dø, men hvor vigtigt det er, at vi ikke glemmer dem der er væk. Et ekstremt vigtigt budskab, svøbt ind i en fantastisk historie, med et af Pixar’s stærkeste soundtracks og flotteste animationsarbejde. Coco kan desuden prale af, at være en af de få film, som næsten har fået mig til at græde, så yderligere thumbs up for det! Men når nu de næste film her ligger så tæt, hvorfor er Coco så nr. 6, og ikke nr. 3, 4 eller 5? Coco falder simpelthen på, at historien går en smule for langsomt i starten. Det er ikke et voldsomt kritikpunkt, men det er dog tilfældet.

#5 Toy Story 2 (1999)

Endnu en Toy Story film, og endnu en 2’er. I modsætning til alle de andre 2’ere på listen, så er Toy Story 2 en klasse film! Toy Story 2 har det stærkeste karakter arbejde jeg har set i en Pixarfilm. Woody er tvunget til, at sætte spørgsmålstegn ved hvad, der er vigtigt for ham. Buzz viser sig, som den helt han er skabt til at være. Og Jesse, som i starten af filmen var pisse irriterende, disker op med den mest hjerteskærende sang, nogensinde sunget på film (Jo det er, det gider jeg slet ikke diskutere med dig!), og pludselig forstår man hende i en sådan grad, så alle hendes fejl bliver usynlige. Toy Story 2 er desuden den sidste film Pixar laver inden de bliver opkøbt at Disney, på et tidspunkt hvor deres økonomi ikke havde det særlig godt. Så ligesom med Græsrødderne må vi glæde os over hvor god en film Toy Story 2 er, for ellers havde vi ikke fået flere film fra Pixar. Der er nok mange, som vil være uenig i min høje placering af Toy Story 2, men udover det faktum, at der ikke er lige så afgørende øjeblikke i 2’eren, som der er i de andre 3 film i serien, så er der intet negativt, at sige om Toy Story 2. Hvis du har noget, så venter jeg gerne? Nej? Det tænkte jeg nok.

#4 Inside Out (2015)

Jeg skrev tidligere i listen, at Ratatouille er en ekstremt lærerig film for børn og unge mennesker. Dette er tilfældet for mange film på den her liste, men ingen af dem er i nærheden af Inside Out, når det kommer til dette. Aldrig før har en film haft nosserne til, at tackle følelser på den måde som Inside Out gør. Ja, selvfølgelig er der film, der viser dem og snakker om dem, men ligefrem at vise dig ikke hvad du skal føle, men bare at det er okay at du føler uanset hvad du føler er noget jeg aldrig har set gjort på film før. Det er vanvittigt imponerende! Læg til det et bundsolidt cast, nogle fantastiske karakterer og Pixar’s klassiske humor, charme og hjerteskærkende øjeblikke, og så har du en af de bedste animationsfilm, der nogensinde er lavet. Jeg håber så inderligt, at vi får en efterfølger til Inside Out! Jeg tror desværre ikke Pixar har nosserne til, at lave en film om en teenagers følelsesregister, men man har vel lov til at håbe!

#3 Up (2009)

Nej, Up har ikke modet som Inside Out og Coco. Den har ikke musikken som Coco og Toy Story 2. Den har ej heller vigtigheden som Toy Story 2. Eller har den? Up handler nemlig om at miste, og om ikke at lade sig blive holdt nede af sorg. Den har måske ikke det stærkeste soundtrack, men er du gal for et score! Up er desuden også den første Pixar film, som blev nomineret til Oscar’en for bedste film, så et par døre må den da have åbnet? Up er fantasatisk fra start til slut med flot animering, dejligt realistiske hovedkarakterer, en sindsyg skurk, og uden tvivl den bedste brug af dyr i nogen Pixar film! Up formår på samme tid også at være en af de sjoveste og uden tvivl den mest triste Pixar film af dem alle. Den åbningsmontage er du nødt til, at være en robot ligesom undertegnede, for ikke at græde til hver gang du ser den!

#2 Toy Story 3 (2010)

Jeg er så glad for, at Pixar besluttede sig for, at fortsætte Toy Story serien. Ikke bare fordi vi fik endnu en film efter Toy Story 3, men også fordi den her historie var så nødvendig. Woody og Anders’ forhold var så specielt, og havde brug for en afslutning. ikke bare en klassisk børnefilms afslutning, men en realistisk afslutning! Toy Story 3 er en utrolig trist film i størstedelen af filmen. En historie om savn, had og frygt, som jeg for min gud ikke aner hvordan de formår at få grin ind i, når præmisset om, at de vil flygte for, at komme til en dreng, som ikke vil have dem er så dybt tragisk. Toy Story 3 introducerer endnu flere fantastiske karakterer, både i form af legetøj og mennesker, og har klart seriens bedste skurk. Udover alt dette så er den også indehaver af det mest neglebiddende, tragirealistiske øjeblik i nogen animationsfilm, der er lavet til dato. Toy Story 3 er den bedste 3’er, der nogensinde er lavet (fight me!).

#1 Toy Story (1995)

Var det virkelig en overraskelse? Nej vel? Selv hvis Toy Story ikke er din yndlings Pixar film, så kan det her simpelthen ikke diskuteres. Med en stærk historie om venskab, jalousi og accept, holder den niveau med moderne film. Med et, på daværende tidspunkt, uhørt højt stemmeskuespils niveau, topper den 95% af alle film lavet siden. Aldrig før eller siden har karakterbesætningen i en animationsfilm været så fantastisk. Starten på et af filmhistoriens mest ikoniske makkerpar. Til dags dato, stadig Pixar’s bedste soundtrack. Banebrydende animation, som man på ingen måde kan se er 25 år gammel. Alt dette blandet sammen med, at Toy Story er en af filmhistoriens absolut vigtigste film, ved at være historiens første computeranimerede spillefilm, og ændrede måden animation blev lavet for altid, og så har du den bedste Pixar film nogensinde!

Tags: