Alle Disney Animationfilm Rangeret: 30 – 21

0 Comments

#30 Sleeping Beauty (1959)

Sleeping Beauty er en af Disney’s klassiske prinsesse historier, men er uden tvivl den svageste. Med en spilletid på blot 75 minutter er det svært for seeren, virkelig at blive investeret i historien, og det hjælper heller ikke, at filmens hovedkarakter sover det meste af filmen væk. Endnu en gang har vi dog et bevis på, hvor meget en god skurk kan gøre for en film. Maleficent er stille og roligt blevet en af de største og mest populære skurke, ikke bare i Disney, men i filmhistorien. Mega ond, men alligevel relaterbar på en bizar måde, hvilket nok er den primære faktor i, at hun nu har 2 live-action film i eget navn, og Tornerose efterhånden er drevet væk i drømmenes glemsel.

#29 Robin Hood (1973)

Nu til en af mine barndomsfavoritter, som faktisk gør mig lidt ondt at måtte placere så lavt. Den klassiske fortælling om Robin Hood blev taget i gennem den klassiske Disney-maskine (hvilket vil sige, at det næsten er den samme historie, bare med dyr), og den blev røv charmerende. Et væld af sjove og søde bikarakterer og en helt, som er svær ikke at holde med. Der er dog intet specielt over Robin Hood. Den er overmiddel på næsten alle punkter, men ikke mere. Den falder på sit lettere kedelige soundtrack, og filmens skurk Prins John. Jeg kan egentlig godt lide Prins John, men hans natur gør, at man på intet tidspunkt køber ham som realistisk sejrsherre imod Robin Hood, trods al hans magt og rigdom.

#28 Lady & The Tramp (1955)

Den originale Aristocats; Lady & The Tramp! Filmen om de to dejlige hunde, som finder kærligheden på tværs af livsstil og omgangskredse, er en vaske ægte klassiker. Alle kender historien, dens sange (eller i hvert fald den ene) samt den ikoniske spaghettiscene. Dejlige hovedkarakterer, soundtrack samt en god historie med et fint budskab. Lady & The Tramp falder, ligesom mange film fra denne periode, på dens korte spilletid, som ligger på blot 76 minutter, og på mangel af en skurk, selvom de to katte gør hvad de kan, for at fylde det tomrum.

#27 The Princess & The Frog (2009)

En lille overraskelse, men ikke desto mindre en bund solid film her på plads #27. The Princess & The Frog får en del points på at kunne kalde sig Disney’s sidste ikke computeranimerede film, men den er så meget mere end det. Den er besiddelse af et af Disney’s mest unikke soundtracks, da filmen er sat i New Orleans, og den jazzede stemning strømmer gennem filmen, og helt ud af skærmen. Den har en af de mest undervurderede skurke længe set, samt en masse charmerende bikarakterer. Hvad trækker den ned spørger du? De to hovedkarakterer Tiana og Naveen er begge ganske ulidelige, og er helt klart de mindst interessante elementer i The Princess & The Frogs univers, og det er lidt meget svært at se gennem fingre med.

#26 Peter Pan (1953)

Peter Pan er en film, der bringer stærke følelser frem i folk, både for og imod. Selvfølgelig er det en klassiker, med ikoniske karakterer, et godt soundtrack, og en, for det meste, hjertevarmende historie, som alle kender. Den har sidenhen kastet yderligere klassiske film af sig, der ligesom Peter Pan, bringer utrolige mængder af glæde, men… Selvfølgelig er Peter Pan, og ikke mindst klokkeblomst, forfærdelige og egoistiske karakterer, som mere eller mindre kidnapper børn og, i klokkeblomst tilfælde, forsøger at slå dem ihjel. Med så stærke argumenter både for og imod tænker jeg, at en plads mere eller mindre midt på listen er et fair resultat.

#25 Dumbo (1941)

Disney’s blot tredje film lavet, Dumbo finder vi på plads #25. Underligt nok, så er historien om vores alle sammens flyvende baby elefant, knap så børnevenlig, som man lige skulle tro. Trods stærke emner for børn, såsom mobning, samt at man ikke skal være bange for at være anderledes, er Dumbo også i besiddelse af alkoholhallucination scenen med de lyserøde elefanter, som på ingen måde er børnevenlig. Så Dumbo har været meget svær at placere. For trods de elskværdige karakterer, stærke budskaber og den legendariske status i filmhistorien, er der graverende ting, der trækker den anden vej. En spilletid på blot 64 minutter, og ikke mindst de åbenlyst racistiske krager, er begge faktorer, som man bare ikke kan se gennem fingre med, og selvom Dumbo oprindeligt var placeret et godt stykke inde i min top 20, kan jeg ikke gøre andet, end at skubbe den ned af listen. Dog ikke for langt, det er trods alt Dumbo.

#24 The Fox & The Hound (1981)

Hvis man har The Fox & The Hound nogenlunde frisk i erindringen, rammer der nu en voldsom dobbelt følelse af hjertevarme og hjerteskæring. The Fox & The Hound spiller på begge følelser på et niveau, som få Disney film formår. Med et gennemtrængende og stærkt budskab, marcherer historien fremad, selvom den ikke kan løbe fra sine fejl og mangler, som f.eks. mangel på en skurk, og et meget under middel soundtrack. Filmens univers taget i betragtning, er der også karakterer i filmen, hvis motiver og følelser er decideret forvirrende, og dette bliver ikke adresseret på noget tidspunkt. Ikke desto mindre en af de bedste animationfilm fra dens tid, og film som er ekstremt genseelig, specielt hvis man gerne vil i kontakt med hele sit følelsesregister.

#23 Bambi (1942)

Ja, hvad kan man sige om Bambi? Historien om den unge hjort, der mister sin mor til en krybskytte, og derfor må stå på egne ben, både på græs og is. Med mindre, at man som undertegnede er lavet af sten, er det umuligt ikke at få tårer i øjnene flere gange i løbet af filmen, og både Bambi og Stampe er umulige ikke at holde af. Bambi er en bund solid film fra animationens spæde skridt, som på trods af sin kun 70 minutter lange historie, fortjener en plads her, lige på midten af listen.

#22 Cinderella (1950)

Cinderella er nok de færrestes yndlings Disneyfilm, men jeg tror du ville skulle lede længe for at finde nogen, som ikke ville kunne forstå dens så høje placering. Cinderella er en virkelig god film, hvis eneste svaghed (igen igen), er dens korte spilletid. I besiddelse af den (måske) mest sympatiske hovedkarakter i Disney’s historie, et hav af søde biroller, en ond skurk, og et virkelig stærkt soundtrack. Cinderella vil ikke give dig noget ekstraordinært, men er bare en virkelig god historie, fra start til slut.

#21 The Emperor’s New Groove (2000)

The Emperor’s New Groove er uden tvivl Disney’s mest undervurderede film, og klart den største taber i deres start 00’er krise. Var den kommet ud bare 3 år tidligere er jeg sikker på, at den ville være set som en klassiker den dag i dag, men det gør den desværre ikke, og det er en skam. Med den egoistiske Kuzco ved roret bliver vi ført i gennem en voldsom dannelses rejse, fyldt med fremragende karakterer, en ond skurk, og jokes i stride strømme, som for det meste lader til at være rettet til et ældre publikum end hvad man lige skulle tro. The Emperor’s New Groove har også et ekstremt højt niveau i dens stemmeskuespil, da både David Spade og John Goodman er fantastiske, og virkelig bringer deres a-game som Kuzco og Pacha. Den kastede både en spin-off film og en serie af sig, som begge kan anbefales, og fortjener på ingen måde at blive sat i bås, sammen med de andre film fra Disney’s start 00’ere, men fortjener helt klart sin placering her på listen.

Tags:

One Reply to “Alle Disney Animationfilm Rangeret: 30 – 21”

Comments are closed.