Alle Disney Animationfilm Rangeret: 20 – 11

0 Comments

#20 101 Dalmatians (1961)

En vaskeægte klassiker sparker døren ind til 20, i form af 101 Dalmatians. En film, der på ingen måde får lige så meget opmærksomhed nu til dags, i forhold til mange andre film fra dens generation, og det er en fejl. En film, der rammer PLET, på alle punkter, og vender den klassiske Disneyhistorie om et barn, der mister sine forældre på hovedet. En film, der som få, kan få forældre lige så investeret i sin historie som børn, fyldt med undervurderede bikarakterer, og en af de ondeste skurke i Disney’s historie. På historisk basis, kan 101 Dalmatians også bryste sig ved, at være den første Disney film, der fik en live-action remake, som den dag i dag, stadig er en af deres bedste.

#19 Alice In Wonderland (1951)

Alice In Wonderland er en svær film at placere, men jeg synes selv, at plads nummer 19 er ganske fint. Den velkendte historie om pigen, der følger efter en kanin, og ender i eventyrland. Alice In Wonderland, er det tætteste Disney nogensinde er kommet på et syretrip, og den holder fuldstændig på de bizarre parameter, og er værd at se, for både voksne og børn da den giver to meget forskellige narrativer, men er nok lige interessant for begge parter.

#18 Tangled (2010)

Med udgivelsen af Tangled i 2010, gav Disney et klart svar på om 10’erne ville være lige så sløjt kørende for dem, som 00’erne var. Svaret var et rungende nej, da deres fortolkning af eventyret om Rapunzel smasher den hjem på alle punkter. Specielt kærlighedshistorien mellem Rapunzel og Flynn er ualmindeligt stærkt, for en børnefilm at være. Tangled er en magisk eventyrrejse, som tjekker alle de bokse (på nær et godt soundtrack), som skal tjekkes af for en Disney film, og varslede ankomsten af en af Disney’s absolut stærkeste årtier til dato.

#17 The Jungle Book (1967)

Nu bliver det sgu alvor! The Jungle Book er en af de Disney film, som altid synes at dukke op igen. Om det er i form af spin-off serie, live action remakes eller i en serie hvor Balou er pilot. Det er ikke svært at se hvorfor, da The Jungle Book er fyldt til randen med nostalgi og klasse, for stort set alle. De ikoniske karakterer, den gode skurk, de underliggende moralske dilemmaer, og ikke mindst et af de bedste soundtracks, som Disney nogensinde har lavet. Jeg vil med det i mente, nu gerne undskylde for, at du enten har ”Det rent og sker nødvendige” eller ”Et menneske ligesom du” på hjernen.

#16 Pinocchio (1940)

Jeg vil gætte på, at der uden, at du som læser har lagt mærke til det, nu spreder sig en form for julestemning hos dig. Jeg tror, at der er mange mennesker, der udelukkende tænker på Pinocchio som Disney’s juleshows røde tråd, men den kan så meget mere. En film med et kæmpe stort moralsk kompas, der berører utroligt mange dystre og uhyggelige emner, som bliver maskeret nok for børn, men stadig kan holde voksne interesseret. Et klassisk soundtrack, bl.a. fremført af et af Disney’s mest ikoniske makkerpar Pinocchio og Jesper Fårekylling, som man ikke kan andet end at holde af, når man sammen med dem drager ud på deres overdådige pjække eventyr, der bl.a. bringer dem i favnen på en børnesælger og ind i munden på en hval.

#15 Tarzan (1999)

Det gør mig lidt ondt at måtte placere Tarzan så lavt, men når der ikke er noget ekstraordinært ved din film, udover soundtracket, så kommer man altså ikke i top 10. Når det så er sagt, så er der ingen svage punkter ved Tarzan. Tarzan selv er en yderst sympatisk karakter, som man ikke kan andet end at holde med. Han er flankeret af et stærk cast, både på menneskefronten og dyrefronten, med jægeren Clayton som en solid skurk. Som sagt, så er det der stikker mest ud ved Tarzan, det eminente soundtrack, der som minimum er i top 2, over de bedste soundtracks Disney nogensinde har lavet, og det er uanset, om man er til den originale version med Phil Collins, eller den danske med Stig Rossen.

#14 Wreck-it Ralph (2012)

Historien om den onde videospilfigur, der gerne vil være god Wreck-it Ralph, finder vej ind på listens 14. plads. Wreck-it Ralph er en ekstremt lærerig film for børn, med temaer som accept og personlig udvikling. som i den grad kan nydes er folk i alle aldre, da historien er ekstremt velskrevet, og mængden af meta jokes, i den grad et golfklap værdigt. Med et virkelig stærkt stemmeskuespilcast i ryggen blev Wreck-it Ralph en kæmpe succes, og kunne lidt overraskende, kalde sig den første Disneyfilm, hvis efterfølger også fik en biografpremiere.

#13 The Hunckback Of Notre Dame (1996)

Det er virkelig passende, at vi på plads nr 13. finder The Hunchback Of Notre Dame, da den burde være forbudt for børn. En gennemført tragisk og dyster fortælling om en mand, der bliver holdt fanget i et klokketårn, og som bliver pint og hånet af folk, udelukkende ved at blotte sit ansigt. Udover at være i besiddelse af en af de stærkeste rollebesætninger i Disney, har The Hunchback Of Notre Dame et virkelig godt soundtrack, og uden sammenligning den ondeste skurk, som Disney nogensinde har lavet. Lord Frollo er indbegrebet af ondskab, da han gennem filmen forsøger at dræbe spædbørn, torturerer og forsøger at starte et folkemord alt imens, at han gemmer sige bag sin religion. Jeg gentager: The Hunchback Of Notre Dame, burde være forbudt for børn. At den så var en af mine yndlingsfilm da jeg var barn, siger desværre nok en del…

#12 Frozen (2013)

Vi tager lige et kæmpe stemnings skifte her. Frozen er en af de Disney film, der deler publikum aller mest. Den er mange menneskers absolutte yndlings Disney film, og dens kæmpe succes resulterede i Disney nok største eksponering af en film nogensinde, hvilket tændte rigtig mange mennesker af på den. Disse mennesker har ret i, at den langt fra er Disney’s bedste film, men at den skulle være dårlig, er endnu længere fra sandheden. Frozen er Disney’s bedste girlpower film, så det var intet chok, at alverdens små piger, jeg selv inkluderet, knuselsker Frozen. Frozen er en moderne klassiker, og kan desuden også takkes for at være filmen, der igen tændte Disney’s lyst til igen at lave fede soundtracks, hvilket især kan ses i…

#11 Moana (2016)

… 2016’s Moana, der uden tvivl har Disney’s bedste soundtrack, på denne side af årtusindeskiftet. Endnu en stærk girlpower film for Disney, som på dette tidspunkt synes at have formularen på disse historier, lad os håbe de finder dem frem igen snart. The Rock leverer en af de bedste voice-over præstationer i Disney’s historie, som halvguden Maui, men overshiner ikke sine med skuespillere i denne fantastiske fortælling, som kan nydes af folk i alle aldre. Jeg er også nødt til at nævne, at Moana er i besiddelse af den sjoveste karakter i alle Disney’s film i form af den lettere retarderede hane Hey-Hey, som man simpelthen ikke kan få nok af.

Tags: