Alle Disney Animationfilm Rangeret: 10 – 1

0 Comments

#10 Herkules (1997)

Vi skyder top 10 i gang, med en af mine personlige favoritter. Herkules er en film, der kan nydes af folk i alle aldre. Den er fyldt med fantastiske jokes, som ofte har et dejligt meta-lag, et hav af elskværdige bikarakterer, eminent stemmeskuespil og et af de bedste soundtracks Disney har lavet. Hvis man skulle nævne en enkelt ting, der skulle trække lidt ned, ville det nok være Herkules ham selv, da der ikke er den store kant ved ham, men det ligger vel også til den form for Superman-agtige karakter. Hvad der mangler i Herkules, kan man til gengæld finde i filmens skurk Hades, der er en af, hvis ikke den, bedste skurk Disney har lavet. Sjov og karismatisk, og med den rette portion sympati skrevet ind i ham til, at man som seer ikke kan andet end at elske ham, på trods af al hans ondskab.

#9 The Nightmare Before Christmas (1993)

Uden tvivl den mindst Disney, af alle Disney’s film. Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas er en film, som alle skal have set. En perfekt julefilm, og en perfekt halloweenfilm, som måske ikke er for de mindste. En milepæl inden for stopmotion filmskaberi, The Nightmare Before Christmas er trods sin minimale Disney følelse, stadig i besiddelse af et solidt soundtrack, og en historie med et vanlige stærke og lærerrige budskaber. The Nightmare Before Christmas er nok mest elsket af animations connaisseurerne, frem for den udelukkende Disney- og Pixar animationseer, og det er en kæmpe skam, da The Nightmare Before Christmas er et mindre mesterværk fra Tim Burton’s side, og er altså også den 9. bedste Disney animationfilm.

#8 Mulan (1998)

Mulan er den sidste film fra Disney’s guldalder i 90’erne, men at den skulle have indikeret en nedadgående kurve, ville ikke være sandheden. Mulan burde være instruktionstegningen på, hvordan man skriver en stærk kvindelig hovedkarakter. Badass, stærk og dybt sympatisk, spankulerer Mulan gennem sin historie, som er fyldt med nogle af Disney’s sjoveste biroller, samt en solid skurk. Mulan kan desuden prale af, at være i besiddelse af den bedste Disney-sang i form af Rigtige Mænd (Ja, den danske version er den rigtige, Stig Rossen > Donny Osmond any day), og det vil jeg slet ikke diskutere! Mulan red desuden stadig på Disney’s åbenbaring om at benytte sig af komikere i deres stemmeskuespil, som i den grad fik deres stemmeskuespil til at peake. Eddie Murphy leverer en af de bedste stemmeskuespilspræstationer nogensinde, i rollen som den lille drage Mushu, som er så fantastisk, at man ikke kan forestille sig en version af Mulan uden ham… Så han er selvfølgelig ikke med i den nye live action udgave af Mulan… Og nej, jeg vil ikke undskylde for, at du nu har Rigtige Mænd på hjernen!

#7 Zootopia (2016)

Her er jeg selv skuffet over mig selv. Zootopia er langt fra en af mine yndlings Disney-film. Langt fra humoren og musikken fra Moana, langt fra de ikoniske karakterer i Frozen, og langt fra de emotionelle strenge, der findes i en film, der snart dukker op på listen. Zootopia står umiddelbart ikke end gang stærkt blandt dens omkringliggende film. Hvorfor er den så så højt på listen? Historien. Zootopia er en film, som alle børn skal se, da den er i besiddelse af nogle af de stærkeste budskaber nogensinde set i animation, og er desuden en bundsolid krimi, og en stærk fish out of water historie. Den er desuden også i besiddelse af stærk stemmeskuespil fra bl.a. Hollywood’s mest undervurderede mand Jason Bateman, verdens sejeste mand Idris Elba, og Oscar-vinderne J.K. Simmons og Octavia Spencer. Baseret på disse elementer, er jeg nødt til at bøje mig i støvet, og give Zootopia den respekt, som den faktisk fortjener

#6 Snow White and The Seven Dwarfs (1937)

Der er sikker nogle, som vil rynke lidt på brynene her. Jeg vil derfor henvende dig, til det første indlæg i min serie her, hvor jeg skriver, at en af tingene jeg bl.a. vurderer filmene på er vigtighed. Snow White and The Seven Dwarfs er den vigtigste animationfilm, der nogensinde er lavet, da det før dens tilblivelse virkede urealistisk, at man kunne lave tegnefilm i spillefilmslængde. Den er altså ikke blot den første Disney-film, men den første film af sin slags, og er trods sin i den grad outdatede animation, og sine ekstremt todimensionelle karakterer, stadig seværdig den dag i dag. Dværgene er stadig herlige, musikken er stadig virkelig hyggelig, og den onde dronning, står stadig som en af de ondeste skurke, Disney har lavet.

#5 The Little Mermaid (1989)

Disney’s version af H.C. Andersens Den Lille Havfrue, er at finde på en 5. plads. The Little Mermaid var startskuddet på den før omtalte guldperiode for Disney. Der er (næsten) ingen negative ting at sige om The Little Mermaid. Alt fra skurk, til helt, til kærlighedshistorien, over i bikarakterer og soundtrack, er grænsende til det legendariske. Desværre falder The Little Mermaid før Disney’s komikeråbenbaring, for hvis et par enkelte andre stemmeskuespillere var blevet hævet ind, tør jeg slet ikke tænke på dens potentiale.

#4 Big Hero 6 (2014)

Disney’s klart bedste film, på denne side af årtusindeskiftet er Big Hero 6. Kun med dens mangelende soundtrack, kan den kritiseres, men hvad den ikke har i musik, gør den mere en godt for i alt andet. Om det er i skurk, sjove biroller, hjertevarme, har Big Hero 6 nok elementer til at gøre sig elskværdig. Præcis 20 år efter The Lion King satte baren for hjerteskærende øjeblik med Mufasa’s død, kommer Big Hero 6 ind og smadrer den bar, med ikke bare 1, men 2 øjeblikke, der garanterer at selv robotter som mig kan komme til at række ud efter servietterne, og virkelig bliver emotionelt investeret i et mesterværk af en film, som trods sin gennemgående Disney følelse, er klart inspireret af både Manga og Marvel, hvilket gør det til en næsten perfekt lille perle af et Frankenstein’s monster. Jeg kan nu sige, at der ikke er flere overraskelser tilbage på listen, men du har vel allerede regnet ud, hvilke 3 film vi mangler?

#3 Beauty and The Beast (1991)

Beauty and The Beast, er en af de bedste kærlighedshistorier, der nogensinde er lavet på film, det vil jeg slet ikke diskutere. Udover dette mærkat, er Beauty and The Beast også den første animerede film, der nogensinde blev nomineret til Oscaren for bedste film, og det er jo ikke svært at gennemskue hvorfor. Udover den førnævnte romance mellem Belle og Beast, har Beauty and The Beast en vidunderlig historie, fyldt til randen med stærke emner og budskaber, der bliver bragt ud gennem alle dens fantastiske karakterer, som desuden også tager seeren ud, på en lækker musikalsk rejse. På denne rejse stifter vi også bekendtskab med Gaston, som trods sin mere end almindelige arrogance, er en af de mest menneskelige skurke vi endnu har set i disse film.

#2 Aladdin (1992)

Aladdin er en bund solid film, som er står uden svage punkter. En god historie om forbudt kærlighed, en sympatisk hovedkarakter, en mega god skurk, og et eminent soundtrack. Ud fra disse elementer, ville den nok være placeret lidt længere nede, da der ikke som sådan er noget specielt ved disse kvaliteter, men Aladdin bonger også ud, på det førnævnte vigtighedsskala, og topper stemmeskuespilslisten, uden sammenligning. Aladdin var nemlig filmen hvor Robin Williams åbnede Disney’s øjne for hvad en komiker kan gøre som stemmeskuespiller i rollen som flaskeånden Genie. Havde det været en hvilken som helst anden mand, havde det på ingen måde haft samme effekt, men med Robin Williams, puha. Som en tornado af jokes, sparkede Williams døren ind til båsen, og improviserede og legede sig ind i Genie, som ingen nogensinde havde gjort med en karakter før. Med sin eksplosion af jokes til både børn og voksne, skød Robin Williams ene mand Aladdin fra at være en god Disney-film, til at være en af de bedste og mest vigtige film i hele genren, og gjorde det til en decideret synd at se Aladdin på et andet sprog end originalen (ikke et ondt ord om Preben Kristensens præstation tho, han gjorde hvad han kunne).

#1 The Lion King (1994)

Ja, hold da op for en overraskelse. Der er intet negativt at sige om The Lion King, tværtimod. Den har en af de bedste helte i Disney’s historie. En af de bedste skurke. To af de, hvis ikke de, mest ikoniske bikarakterer i Timon og Pumba. Noget af de bedste stemmeskuespil, fra bl.a. Mr. Bean ham selv Rowan Atkinson, og selveste Darth Vader James Earl Jones. Et soundtrack, der som minimum er i top 2 over de bedste Disney har lavet. Fyldt op med jokes, men alligevel en af de mest følelsesladede film, der kan opstøves. Amen jeg kunne jo blive ved. The Lion King er hvis ikke i, så i nærheden af toppen på alle de parameter, der gør en god Disney-film, og ærlig talt, så tror jeg aldrig de kommer til at toppe den, men jeg vil satme håbe, at de vil give det et skud.

Tags: