7 (ikke så kendte) Gyseranbefalinger Til Halloween

0 Comments

Creep

Creep er en historie om en ung kameramand ved navn Aaron (Patrick Brice). Han er blevet hyret af en mand ved navn Josef (Mark Duplass), til at filme ham i en dag. Josef har kræft i hjernen, og da hans kone er gravid, ønsker han at lave en dokumentar om ham selv, til hans ufødte søn. Josef er en underlig og intens mand, uden nogen egentlige grænser lader det til, og som dagen skrider frem, bliver stemningen mere og mere underlig. Til sidst er Aaron nødt til at overveje, om Josef har en pose, om der er mel i den, og om det i så fald er rent? Creep er en ubehagelig og akavet gyserfilm, der på ingen måder får dig til at have det godt indeni. Den er udelukkende filmet på håndholdt kamera, og har en yderst passende kort længde, så det hele ikke bliver for meget. Patrick Brice har selv instrueret, og ham selv og den kriminelt undervurderede Mark Duplass har selv skrevet den. Hvis du ser den og kan lide den, så kan jeg også varmt anbefale dens efterfølger Creep 2, som er mindst lige så god.

Et godt råd efter at have set filmen: Lad vær med at tro på alt en fremmed fortæller dig.

Goodnight Mommy

Goodnight Mommy er en film, der handler om to drenge, der for en tid er overladt lidt til sig selv. Deres mor har fået fortaget en stor operation, der er skyld i, at næsten hele hendes hoved er bundet ind i bandage. Drengene er meget bekymret for deres mor, da hun hele tiden er sur og træt, og generelt ikke behandler dem særlig godt. Dette gør, at som dagene går, begynder drengene at tvivle på, om hun overhovedet er deres mor. Goodnight Mommy er en østrigsk film. Ja, jeg ved godt, at du lige mistede interessen, men det er en fejl fra din side af. Mange af de bedste gyserfilm, der er lavet har ikke været engelsksprogede, og selvom de fleste har været på japansk, spansk eller fransk, så har Østrig i den grad kastet deres navn i hatten med Goodnight Mommy. Den holder dig konstant enten på kanten af dit sæde, eller med armene over kors, grublende over hvad der mon er op og ned på en historie, som kun stiger i spænding og intensitet, i dens 99 minutters længde.

Et godt råd efter at have set filmen; Lad vær med at tro på alt dine forældre fortæller dig.

Lovely Molly

Molly (Gretchen Lodge) er nygift, og er sammen med hendes nye mand flyttet ind i hendes barndomshjem. Efter kun et par uger, begynder der dog at ske underlige ting i, og omkring huset. Efter et par nætter alene i huset begynder Molly’s indre dæmoner og skeletter i skabet dog at vælte frem, da både stofmisbrug og seksuelt misbrug kommer frem i dagens lys. Molly hævder, at de ikke er alene i huset, men spørgsmålet er om hun har ret, eller om hun er meget syg, og muligvis farlig for sig selv og sine omgivelser. Lovely Molly er en film, som jeg har et underligt forhold til. Objektivt set er det faktisk ikke en særlig god film. Skuespillet er ikke specielt godt, den er ikke særlig flot, og både klipning, og valg af kameravinkler er til tider forvirrende. Hvorfor er den så en anbefaling? Den får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig, og folk der kender mig ved, at det langt fra er alle gyserfilm, der opnår dette. Den konstante uvished om hvad der er op og ned, den konstant uhyggelige musik, og en tilbagevendende hvisken eller sang, som man ikke er sikker på om er tilstede eller bare en dit eget sinds pure opspind, grundet den ubehagelige stemning. Udover dette er slutningen en af de mest uhyggelige, som jeg kan komme i tanke om.

Et god råd efter at have set filmen: Måske undgå en tur i skoven, i den nærmeste fremtid.

Martyrs

15 år efter hun stak af fra sine kidnappere, som torturerede og holdt hende fanget, vender Lucie (Mylene Jampanoi) tilbage for at tage hævn. Med sig har hun sin bedste ven Anne (Morjana Alaoui), der selv er offer for mishandling som barn. Anne er dog mere eller mindre uvidende om, hvad Lucie’s egentlig agenda er. Begge er de dog fuldstændigt uvidende om, at de ikke træder ind i et almindeligt hus, men derimod helvede på jord. Matyrs er en film alle gyserfans skal se. Matyrs er en, hvis ikke den, mest effektive gyserfilm, der nogensinde er lavet. Den er så effektiv, at jeg simpelthen ikke kunne få mig selv til at se den igen. Hvis du ser Matyrs, så glemmer du den aldrig igen, det kan jeg garantere, og jeg beklager på forhånd, at have ledt dig til den… men nu er du bare en smule nysgerrig, er du ikk?

Et godt råd efter at have set filmen: Ikke kig ned i kælderen, bare lad vær.

Oculus

Efter en hel ungdom i behandling og fangenskab bliver Tim (Brenton Thwaites) løsladt. Han bliver hentet af sin søster Kaylie (Karen Gillan), som er opsat på at bevise sin brors uskyld. Da de var små skød og dræbte Tim deres far, som over en længere periode have holdet deres mor fanget, tortureret hende og til sidst dræbt hende. Tim mener at faren var sindssyg, men Kaylie mener, at også han var uskyldig, og at skylden i stedet falder på et mystisk spejl som familien købte, kort før det hele begyndte at falde fra hinanden. Kaylie har derfor fundet på en skudsikker plan, for at bevise at spejlet kontrollerer alt omkring det. Er hun vanvittig, har hun ret, og ved de overhovedet hvor de har hinanden? Oculus er skrevet og instrueret af Mike Flanagan. Han er manden bag fremragende gyserfilm som Hush og Gerald’s Game, samt hitserien The Haunting Of Hill House. Oculus var hans gennembrudsfilm, og det er ikke svært at se hvorfor. Totalt original, og konstant midt i et mind-fuck, du ved aldrig helt, hvordan tingene hænger sammen i Oculus, før det er for sent. Den er velspillet og velskrevet, og det undrer mig virkelig, at den ikke er blevet større.

Et godt råd efter at have set filmen. Lad vær med at børste tænder foran spejlet i aften.

The Autopsy Of Jane Doe

Efter en lang dags arbejde kan en retsmediciner og hans søn, som han har i lære, gå til fyraften. Lige som de skal til at lukke, kommer den lokale sherif desværre forbi, da en ukendt kvindes lig skal undersøges omgående. Modvillige og trætte går de i gang, og jo dybere de graver rundt i den unge kvindes lig, desto mere forvirrede bliver de, og da uforklarlige og overnaturlige ting, begynder at ske i den retsmedicinske kælder, begynder de at tvivle på, om de slipper væk fra obduceringen i live, men en dødsårsag må og skal fastlægges. The Autopsy Of Jane Doe, er en af de få gyserfilm som jeg satte mig til at se fuldstændig uden research, og som gjorde mig positivt overrasket. Så derfor vil jeg give dig mulighed for at få samme oplevelse, og jeg efterlader dig derfor kun resuméet.

Et godt råd efter at have set filmen: Tag en anden uddannelse, du skal ikke være retsmediciner!

The Gift

Simon (Jason Bateman) er sammen med sin kone Robyn (Rebecca Hall) flyttet tilbage Californien pga. Simon’s arbejde. Kort efter deres ankomst render de ind i en af Simon’s gamle klassekammerater, som virker meget interesseret i deres liv. Han kommer flere gange forbi, og bringer hver gang gaver, eller hjælper med huslige problemer. Simon vil dog ikke have ham i deres liv, og slår mere eller mindre op med ham, efter en forfærdelig akavet aften. Efter denne aften, begynder Robyn at føle sig usikker i deres hjem og føler, at Simon ikke er ærlig omkring sit forhold til manden. Simon mener hun er paranoid, men Robyn må til bunds i sagen, og begynder derfor at grave ned i sin husbonds fortid, hvilket bestemt ikke bringer positivitet frem til overfladen. The Gift er en gyserfilm, der lægger sig tæt på grænsen, til at være en thriller, og stiller det forfærdelige spørgsmål, om du virkelig kan stole på det menneske du elsker mest i verden. The Gift er ekstremt vel spillet, og er trods sit lidt langsomme tempo altid klar med en gruopvækkende afsløring eller et lille jumpscare, og er også i besiddelse af en fantastisk slutning.

Et godt råd efter at have set filmen: Lær din samlever at kende, inden du gifter dig, og får børn med dem.